22. nov 2016.

Autori Vikipedije u borbi za slobodnije medije

wiki4media-foto-cenzolovkaZato što smatraju da je sloboda medija i izražavanja u Srbiji i jugoistočnoj Evropi ugrožena i da treba „uzvratiti udarac“, desetak medijskih aktivista, novinara i urednika Vikipedije napisalo je jedanaest i dopunilo četiri postojeća članka o medijima na Wiki4Media Freedom uređivačkom maratonu u Beogradu.

Ideja maratona, koji su organizovali OBC Transeuropa i Vikimedija Srbije, bila je da se okupe zainteresovani koji će, poštujući pravila uređivanja ove onlajn enciklopedije, „poboljšati dostupnost kvalitetnih sadržaja na temu slobode izražavanja i medijskog pluralizma“.

Tako je Vikipedija na srpskom jeziku od juče bogatija za članak o novinaru Milanu Pantiću, o slobodi medija u Srbiji, o cenzuri u Srbiji i medijima u Srbiji. Takođe, u ovoj enciklopediji može se pročitati i o slučaju RTV, kao i o novinama u Bosni i Hercegovini, a dopunjeni su članci o medijima u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Kjara Sigela (Chiara Sighela) iz organizacije OBC Transeuropa navodi da je ideja maratona bila da se internet obogati proverenim i objektivnim podacima na temu medija, pluralizma, transparentnosti vlasništva, cenzure i autocenzure, o pristupu informacijama, sa fokusom na zemlje jugoistočne Evrope, a naročito na Srbiju.

Učesnici ma

Učesnici maratona

„Međunarodne organizacije su duboko zabrinute za slobodu medija u regionu generalno, ali ima problema i na evropskom nivou. Cilj nam je zajednički i treba da se udružimo da se kao građani borimo za novinare koji će biti slobodni da rade svoj posao u našem interesu, da se borimo da budemo dobro informisani i da imamo tačne i istinite informacije na koje možemo da se oslonimo da bismo pravili dobre izbore“, kaže Sigela.

Ona napominje i da je situacija naročito zabrinjavajuća u regionu gde su novinari zastrašeni, gde ima fizičkih napada i pritisaka, a postoje i strukturni, ekonomski problemi.

„Dosta je problema koji su kompleksni i zato moramo da se potrudimo da ih objasnimo građanima, jer zaista verujemo da je informacija javno dobro i jedno od fundamentalnih prava. Imamo prava da primamo nepristrasne i nezavisne informacije, a takva informacija je napadnuta širom Evrope i mi moramo da uzvratimo. Ovaj maraton je jedan od načina“, kaže Sigela.

Kako napominje Ivana Guslarević iz Vikimedije Srbije, uređivački maratoni se organizuju s vremena na vreme na razne teme, a mediji su ovog puta jedna od njih. Ipak, bitno je znati, napominje ona, da na temu medija, slobode izražavanja, vlasništva, cenzure i pritisaka ne mora da se piše samo tokom uređivačkih maratona, već svi mogu da rade na njima svakoga dana.

 Foto: Cenzolovka  

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend