10. nov 2016.

Beograd domaćin viki – maratona posvećenog slobodi medija

Beograd će 21. novembra biti domaćin uređivačkog maratona posvećenog proširivanju i obogaćivanju sadržaja na Vikipediji iz oblasti slobode medija

OBC Transeuropa, u saradnji sa Vikimedijom Srbije i uz podršku Vikimedije Italije, u okviru projekta European Centre for Press and Media Freedom, organizuje uređivački maraton Wiki4Media Freedom (Viki za slobodu medija). Maraton će se održati 21. novembra, u prostorijama beogradskog Impact Hub-a (Makedonska 21) od 10 do 14 časova.

Uređivački maraton ima za cilj podsticanje saradnje između aktivista za slobodu medija, novinara i dobrovoljaca koji uređuju Vikipediju, radi poboljšanja dostupnosti kvalitetnih sadržaja na temu slobode izražavanja i medijskog pluralizma, u okviru najveće svetske slobodne internet enciklopedije.

Događaj, koji će okupiti aktiviste, novinare, medijske stručnjake i nekolicinu iskusnih vikipedijanaca, zamišljen je kao višečasovno kolektivno kreiranje članaka vezanih za neke od najaktuelnijih problema s kojima se suočavaju medijski sistemi evropskih zemalja, kao što su transparentnost vlasništva nad medijima, koncetracija medija, pristup informacijama od javnog značaja i autocenzura. Posebna pažnja biće posvećena situaciji po pitanju medijskih sloboda u Srbiji i ostalim zemljama jugoistočne Evrope.

Nakon kratkog uvodnog izlaganja, propraćenog tutorijalom o načinu kreiranja sadržaja na Vikipediji, uslediće višečasovna uređivačka aktivnost tokom koje će iskusni vikipedijanci zajedno sa ostalim učesnicima raditi na stvaranju novih članaka, proveravanju izvora i referenci i dopunjavanju informacija koje nedostaju.

Ovaj događaj predstavlja nastavak inicijative koju je OBC Transeuropa pokrenuo prošle godine u saradnji sa Vikimedijom Italije, a u sklopu projekta GLAM  (engleski akronim za galerije, biblioteke, arhive i muzeje), usmerenog pružanju podrške kulturnim institucijama zainteresovanim za saradnju sa Vikipedijom u širenju slobodnog znanja. Kao takav, beogradski uređivački maraton doprineće unapređenju sekcije Wiki4MediaFreedom u okviru onlajn platforme Resource Centre on Media Freedom in Europe, čiji urednici redovno sarađuju sa Vikipedijom u kreiranju i diseminaciji slobodnog sadržaja.

Za sve dodatne informacije i prijavljivanje kontaktirati vignola@balcanicaucaso.org

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend