18. dec 2015.

Danski novinar napadnut od strane turske granične policije prilikom ulaska u Siriju: Situacija je grozna. Civili neprestano ginu, a zadnjih par dana Rusi su pojačali svoj napad

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Danski novinar Nagieb Khaja napadnut je 2. prosinca o.g. od strane turske granične policije prilikom ulaska u Siriju. Iako je pokazao svoju press iskaznicu, policija ga je srušila na pod te ga je počela udarati. Khaja je ilegalno prelazio granicu jer novinarima nije dopušten prelazak iz Turske u Siriju. Nakon napada, Khaja je pušten da prijeđe granicu kako bi izvještavao o izbjegličkoj krizi

Khaja, koji izvještava o ratu iz različitih područja, trenutno se nalazi u gradu Alep u sjevernoj Siriji, a za Fairpress je progovorio o nedavnom incidentu:

Nisam bio na ulazu. Prelazio sam ilegalno granicu jer strancima nije dopušten ulazak u Siriju, ali sam im pokazao svoju press iskaznicu i bio spreman dobrovoljno se predati. Počeli su me fizički napadati umjesto da su me priveli. Kada sam im pokazao svoju iskaznicu, još su jače nasrnuli na mene. Gurnuli su me na pod i počeli me udarati po glavi i licu. Nakon toga su mi rekli da slobodno mogu prijeći granicu.

Razvoj situacije je začuđujuć, nastavlja Khaja, koji je iznenađen postupcima turske policije:

Sve mi je to bilo čudno, trebali su me izručiti ili me jednostavno pustiti da prijeđem granicu. Nema smisla što su me pretukli i onda mi dopustili ulazak u Siriju. Vrijeđali su me i zvali pogrdnim imenima. Nakon što su me pretukli, stiglo je vozilo s još dva policajca koji su pogledali moje masnice i nastavili me vrijeđati. Znam da Turska ima svoja pravila i zakone, ali ponekad je svrha izvještavanja važnija od postojećih pravila. Iznimno je važno izvijestiti o tragediji u Siriji i to je područje na koje bi se svaki profesionalni novinar trebao fokusirati. Nije da sam ukrao ili ozlijedio nekoga, samo sam radio svoj posao. Naknadno sam otišao doktoru koji me pregledao i rekao da nemam nikakve unutarnje ozljede. Nastavit ću izvještavati a svoje fotografije ću kasnije prodati nekom mediju.

Nadalje, Khaja je pojasnio kako je stanje u Siriji jako loše, a novinari koji se tamo nalaze u riziku su od otmice:

Situacija u Alepu je grozna. Grad je bombardiran kroz cijeli dan, nasumično i nepredvidljivo. Civili neprestano ginu, a zadnjih par dana Rusi su pojačali svoj napad. Tretman novinara u ovim krajevima je solidan, ali bi trebali imati naoružanu zaštitu da bi se smanjio rizik od čestih otmica.

Europska federacija novinara (EFJ) i Udruženje novinara Danske (DJ) odmah su reagirali na napad granične policije te je EFJ zatražio od turskog ambasadora u Danskoj da hitno pokrene istragu. Ubrzo nakon zahtjeva, turske vlasti započele su istraživati napad na danskog novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend