31. avg 2023.

Međunarodni dan nestalih osoba: Komitet za zaštitu novinara poziva na veću ažurnost vlada u istraživanju slučajeva nestalih novinara

Komitet za zaštitu novinara podseća da je danas Međunarodni dan nestalih osoba i poziva vlade država širom sveta da istraže slučajeve nestalih novinara koji su poslednji put viđeni unutar njihovih granica.

Od kada je Komitet za zaštitu novinara počeo da vodi evidenciju, nekoliko desetina novinara je oteto od svojih porodica. Ističu da ravnodušnost zvaničnika i nedostatak istraživanja ovih nestanaka zabrinjavaju druge novinare i uništavaju porodice nestalih novinara, koje često ostaju u neznanju sa malo ili nimalo podrške.

Ova organizacija prati i izveštava o najmanje 65 slučajeva nestalih novinara. Skoro trećina njih je nestala tokom izveštavanja o oružanim sukobima u Iraku, Libanu, Siriji i Jemenu. A samo u Meksiku, najmanje 16 novinara je nestalo od 2005. Godine.
Iz Komiteta za zaštitu novinara podsećaju da porodice zaslužuju odgovore o svojim voljenima, a da lokalne vlasti imaju odgovornost da sprovedu istrage koristeći sve što imaju na raspolaganju kako bi pronašle nestale novinare.

Više o nestalim novinarima možete pronaći OVDE

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend