29. nov 2020.

Vlada Srbije predlaže da pretplata za RTS i RTV poskupi na 299 dinara

Taksa za RTS i RTV u narednih godinu dana iznosiće 299, umesto dosadašnjih 255 dinara, navodi se u Predlogu zakona koji je upućen Skupštini Srbije. Taksa će se i ubuduće naplaćivati kroz objedinjeni račun za električnu energiju

Foto: Cenzolovka

U proceduru Skupštine Srbije 27. novembra ušao je Predlog zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis kojim Vlada Srbije predlaže da taksa za RTS i RTV, tzv. pretplata, od 1. januara do kraja iduće godine iznosi 299 dinara, umesto dosadašnjih 255 dinara.

Taksa za javni servis i ubuduće će se naplaćivati kroz objedinjeni račun za električnu energiju.

Istim zakonskim predlogom predviđeno je da se do 31. decembra 2021. godine javni medijski servisi – RTS i RTV – delimično finansiraju iz takse za javni medijski servis, a delimično iz budžeta Republike Srbije.

Takav kombinovani model finansiranja na snazi je od početka 2016. godine. Taksa za medijske servise je isprva iznosila 150 dinara, da bi od početka 2019. skočila na 220, a od početka ove godine građani su taksu za javne servise plaćali 255 dinara. 

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“ koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran medij Cenzolovka.rs i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije

2 komentara za: “Vlada Srbije predlaže da pretplata za RTS i RTV poskupi na 299 dinara

  1. Dzo

    Ne znam gde mi tacno pise na racunu za struju sta je pretplata za TV, takodje – sta ako uopste ne gledam televiziju?? Zasto bih placala servis koji ne koristim?

    30. нов 2020. at 02:35
    • Vladimir

      Piše vam na poleđini računa. Stavka br. 14 – Taksa za javni medijski servis. Ili ako vam je lakše pronađite po ceni, od 255,00 RSD.
      Taksu mora da plaća svako na koga se vodi električno brojilo bez obzira da li gledate tv ili ne, takođe i ako ga uopšte nemate u kući ili stanu. Ako nećete da plaćate, odjavite brojilo ali u tom slučaju morate da pređete na neki alternativni izvor električne energije.

      01. дец 2020. at 17:40

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend