04. maj 2023.

Novinarke protiv nasilja: Pojedini mediji senzacionalističkim pristupom tragediji samo povećali osećaj bespomoćnosti, traume i patnje

Povodom izveštavanja pojedinih medija o pucnjavi u osnovnoj školi u Beogradu, Novinarke protiv nasilja prema ženama izrazile su ogorčenje zbog njihovog senzacionalističkog pristupa ovoj tragediji, čime su samo povećali osećaj bespomoćnosti, traume i patnje

U objavi na svojoj Fejsbuk stranici, Novinarke protiv nasilja prema ženama podsetile su da je, prema podacima MUP-a, u pucnjavi koja se desila u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” u Beogradu ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenja, dok su šestoro dece i jedna nastavnica ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru, kao i da je MUP „saopštio da je uhapšen učenik sedmog razreda za kojeg se sumnja da je iz očevog pištolja pucao u đake i radnika obezbeđenja”.

„Ovo su informacije koje su bile dovoljne za javnost da zna o događaju koji se ne pamti u skorijoj istoriji Srbije. Ne i za mnoge medije. Ogorčene smo lakoćom sa kojom su pojedine redakcije prešle sve granice i principe odgovornog izveštavanja i senzacionalističkim pristupom doprinosili spekulacijama o broju žrtava i povređenima, postavljali neprimerena pitanja maloletnim đacima škole, objavljivali njihove lične podatke i time samo povećali osećaj bespomoćnosti, traume i patnje”, kaže se u objavi Novinarki protiv nasilja na Fejsbuku.

Ova grupa smatra „neprihvatljivim da predstavnici institucija iznose lične podatke maloletnih lica tokom konferencije za novinare povodom ovog događaja uz obrazloženje da to data situacija opravdava.”

„Duboko saosećamo sa roditeljima i porodicama žrtava, kao i predstavnicima škole zbog ovog događaja, a na koleginice i kolege apelujemo da u narednim danima poštuju privatnost porodica žrtava, ne zloupotrebljavaju njihovo emotivno krhko stanje i ne iznose lične podatke koje javnost ne treba da zna.

Umesto toga, neka se osvrnu na sopstveni rad i zapitaju se da li je moglo drugačije. A ako zaista smatraju da može onda da izveste o daljim koracima institucija i dostupnoj psihološkoj podršci za decu i odrasle, kao i opasnostima zloupotrebe oružja. Verujemo da je bolji osećaj biti deo prevencije nego lešinariti na tuđoj patnji”, navedeno je u objavi Novinarki protiv nasilja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend