22. avg 2023.

SafeJournalists: Fizički napadi na novinare u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini

Novinar i vlasnik portala Times.ba Mirza Dervišević zadobio je teže povrede kada je napadnut na ulici u Brčkom, Bosna i Hercegovina. U Severnoj Makedoniji, snimatelja i novinarke TV Alsat-a Eru Đakovu i Saru Hodžu napao je vlasnik berbernice u skopskoj čaršiji.

Upravni odbor Udruženja BH novinari osudio je fizičko nasilje prema kolegi Derviševiću. Iz udruženja skreću pažnju na učestalo nasilje prema novinarima/kama i stvaranje neprijateljskog okruženja za sve medijske radnike/ce i aktiviste/ce koji kritički promišljaju i pišu o aktuelnim dešavanjimau Bosni i Hercegovini. „Ovaj napad jeste jedan od brojnih i brutalnih fizičkih napada koji su se desili poslednjih meseci – zato je od izuzetne važnosti brza i efikasna istraga policije, sankcionisanje osoba i/ili grupa koje stoje iza ovog čina, te pravovremeno informisanje javnosti. Novinari moraju imati sigurno okruženje za svoj rad, ali ne smeju biti meta napada zbog svog posla i kada nisu na svakodnevnom novinarskom zadatku“, naglašavaju iz BH novinara.

U Severnoj Makedoniji juče je, dok su snimali promotivne priloge za emisiju u skopskoj čaršiji na javnoj površini, snimatelja (koji je želeo da ostane anoniman) i novinarke TV Alsat-a Eru Đakovu i Saru Hodžu, napao vlasnik jedne berbernice u čaršiji. On je izašao iz jedne od radnji sa makazama i obratio im se verbalnim uvredama i pretnjama po život, te naneo povrede glave snimatelju. Tokom fizičkog napada, oštećena je i oprema za snimanje.

Iz Udruženje novinara Makedonije (ZNM) naglašavaju da je za pretnje po život kao krivično delo predviđena Krivičnim zakonikom, a MUP i Tužilaštvo treba hitno da ih istraže i procesuiraju i kazne počinioca kako bi sprečili ovakva krivična dela u budućnosti. „Kada se u delu društva stvori atmosfera uvreda, optužbi i etiketiranja novinara, to se obično završi fizičkim napadom. Ovog puta, s obzirom da je napadač nosio oružje, moglo je biti i gore. Nadam se da ćemo vrlo brzo videti efekte novog zakona koji predviđa zatvorsku kaznu za napad na novinara.”, istakao je Mladen Čadikovski, predsednik ZNM-a.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojim članicama Udruženju BH novinari i Udruženju novinara Makedonije i žestoko osuđuje fizičke napade na medijske radnike. Mreža poziva nadležne institucije u BH i Sevenoj Makedoniji da reaguju po hitnom postupku i što pre pronađu i adekvatno kazne počinioce i time pokažu odlučnost da zaštite medijske radnike.

 

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend