22. avg 2023.

Rusija: Dva novinara kritična prema Kremlju navodno su otrovana u egzilu

Novinari disidenti Elena Kostjučenko, bivša reporterka istraživačkog lista Novaja gazeta, i Irina Bablojan, ranije novinarka Eho Moskva, veruje se da su otrovane u Nemačkoj i Gruziji u oktobru 2022. godine. Evropska i Međunarodna federacija novinara ( EFJ-IFJ) pozivaju nadležne organe da temeljno istraže ove uznemirujuće navode i privedu počinioce pravdi. Federacije su pozvale vlade da zaštite ruske novinare u egzilu.

Nemačke vlasti istražuju moguće trovanje ruske novinarke Elene Kostjučenko u oktobru 2022. godine, potvrdio je berlinski tužilac, navodi Gardijan. Navodni napad se mogao desiti na putu od Minhena do Berlina, gde je ona putovala da podnese zahtev za vizu za izveštavanje o ratu u Ukrajini za nezavisnu novinsku kuću Meduza.

U članku objavljenom u američkim medijima i Meduzi na ruskom jeziku 15. avgusta 2023. Kostjučenko je opisala jake bolove u glavi i stomaku, jak telesni miris „kao pokvareno voće“, slabost i kratak dah. Kostjučenko je iskusila pomenute simptome na putu vozom od Minhena do Berlina, gde je otputovala da podnese zahtev za vizu za izveštavanje o ratu u Ukrajini za nezavisnu novinsku kuću Meduza.

Ona se u članku podsetila kako ju je, mesecima pre navodnog trovanja, kolega upozorio na ruske planove da je ubiju u martu 2022. u Mariupolju, gde je izveštavala o ratu u Ukrajini. „Oni [Kadirovci, čečenska jedinica Rosgvardije] ne planiraju da vas zadrže. Oni će te ubiti. To je odobreno”. Kostjučenko je 1. aprila otišla iz Ukrajine u Nemačku.

Insajder je objavio da su oba novinara testirana na toksine u berlinskoj bolnici Šarite, ali testovi krvi uzeti od Kostjučenka krajem 2022. nisu bili ubedljivi. Što se tiče Bablojanovih uzoraka krvi, oni su izgubljeni i ona nikada nije dobila rezultate, prema onlajn istraživačkim novinama.

IFJ i EFJ su izuzetno uznemireni zbog navodnih trovanja i pozivaju vlasti da odmah pokrenu istragu.

„Postoje opsežni dokazi o obmanjujućim, prikrivenim i smrtonosnim metodama ruskog režima u obračunu sa onima koji razotkrivaju i kritikuju njegove postupke. Očigledna trovanja ove vrste zaslužuju brzu i temeljnu istragu – kako da bi osvetlili Putinove prezrene postupke, tako i kako bi drugi mogli da se zaštite

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend