21. mar 2015.

Obustaviti prekršajni postupak protiv novinarke Bete

cropped-nedavimoNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije protestuje zbog podnošenja prekršajne prijave protiv novinarke agencije Beta Tamare Ognjanović, zbog navodnog učestvovanja u deljenju reklamnog materijala na protestnom skupu inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

NUNS očekuje da nadležni organi Komunalne inspekcije i Komunalne policije povuku prijavu i utvrde odgovornost svojih inspektora i policajaca koji su ometali novinarku u izveštavanju sa javnog skupa. NUNS ocenjuje da pokretanje prekršajnog postupka protiv novinarke predstavlja grubo ometanje u obavljanju novinarskog posla.

NUNS, takođe, smatra da postupak protiv aktivista inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, koji su policiji uredno prijavili organizaciju ovog javnog protesta, predstavlja ograničavanje građanskih prava na slobodu okupljanje i slobodu izražavanja.

Aktiviste inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, koji se protive projektu „Beograd na vodi“, priveli su u četvrtak pripadnici Komunalne policije dok su ispred Gradske uprave delili glasilo te inicijative, iako su za to, kako tvrde, tražili i dobili dozvolu.

Novinarka Bete Tamara Ognjanović izveštavala je sa ove protestne akcije inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ čiji su aktivisti na ulici delili novine. Kada su im prišli komunalni policajci s namerom da ih odvedu u gradsku inspekciju novinarka Ognjanović je pokazala novinarsku legitimaciju i lična dokumenta, i više puta ponovila da je na radnom novinarskom zadatku. Uprkos tome, zajedno sa učesnicima protesta, novinarka je privedena u prostorije komunalne inspekcije.

Sekretarijat NUNS-a

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend