14. feb 2015.

Olja Bećković: Preko mene poručuju kako da rade novinari koji žele da zadrže posao

oljabeckoviculondonu(AUDIO) U britanskom parlamentu na tribini o stanju u medijima u Srbiji govorili Milica Pešić, Dušan Mašić i Olja Bećković

Novinarka Olja Bećković preksinoć je, uz Milicu Pešić (Media Diversity Institute) i Dušana Mašića (BBC), gostovala u britanskom parlamentu u Londonu, na tribini o stanju u medijima u Srbiji.

Bećkovićeva je u vezi sa prestankom emitovanja njene emisije „Utisak nedelje“ na TV B92 istakla da je tražena forma da se ona skloni sa televizije a da to ne liči na cenzuru.

Preko mene je preneta poruka kako ima da izgledaju mediji ubuduće i kako da rade novinari ukoliko žele da zadrže radno mesto.

„Meni je rečeno – možeš da nastaviš u nedelju da radiš pod uslovom da prelaziš od novembra na Info kanal“, objasnila je Olja Bećković i istakla da to nije izgledalo kao poslovni predlog, već kao ucena.

Bilo je važno da se vaspita javno mnjenje, dodala je Bećkovićeva, „a sada ispada da je nevaspitano pitati premijera i da je jedino vaspitano reći – mikrofon je vaš!“.

„Cela stvar se pogrešno doživljava kao odnos jednog političara i jedne novinarke. Nije stvar u tome da je ukinuta jedna emisija. Ona je ukinuta simbolično… Preko mene je preneta poruka kako ima da izgledaju mediji ubuduće i kako da rade novinari ukoliko žele da zadrže radno mesto.“

Veče sa Oljom Bećković u britanskom parlamentu organizovao je Srpski siti klub.

Poslušajte snimak celog razgovora.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/tracks/190916063″ params=“auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true“ width=“100%“ height=“150″ iframe=“true“ /]  Foto: Nenad Obradović 

30 komentara za: “Olja Bećković: Preko mene poručuju kako da rade novinari koji žele da zadrže posao

  1. Danima vec razmisljam, ako je jedan novinar kao Olja tako skinut sa programa, kakve su sanse tamo nekim anonimusima.Nije cudo sto svakodnevno slusamo nebuloze sa malih ekrana.Ljudski je cuvati svoju glavu pogotovu sto je nase pamcenje kratko, za jednodnevnu upotrebu. Razumem ja ove novinare sto samo podilaze, ne mogu svi biti Curuvija, Daca ni Olja. Za Olju smo mogli da se borimo, da je podrzimo gradjanskom neposlusnoscu, protestima, ali nismo. Ociglednio je ne zasluzujemo.Zasluzujemo ovo sto slusamo i citamo svakodnevno.

    14. феб 2015. at 18:55
  2. Misa

    Ne mozes ceo zivot da zivis od jedne emisije, nadji neki novi posao, kao i svi mi

    14. феб 2015. at 19:13
  3. Ona je samo malecki nevaspitan novinar a htela bi da bude bitnija od svih gostiju koje ima. Nije mi jasno ko je i do sada drzao na Tv-u. Ja sam iskreno uvek menjao kanal kad je vidim. Potpuno neprofesijalno za razliku od vecerasnje pesme Evrovizije gde je sve visoko profesionalno…. bar za nene.

    14. феб 2015. at 23:33
  4. Vladimir

    Niko od onih koji govore protiv Olje Bećković i njene emisije sada, izgleda, ne može ili neće da shvati da svojom pričom protiv nje, od momenta kada je ona i njena emisija ZABRANJENA, u stvari PODRŽAVA STRAHOVLADU paranoika koji je sada na vlasti i njegovu želju da sluša isključivo HORSKO PEVANJE ode njegovom veličanstvu! Prethodna vlast je, slažem se, zaslužila svaku kaznu, i ona im jeste bila naklona, OK, ali, ljudi, za vreme prethodnih se MOGAO čuti i glas protiv vlasti, pa i kod Olje je bilo podosta kritika na TADašnju vlast! Zar vam ne para uši to sto sada više ne možete da čujete ništa protiv BIVŠIH Šešeljaka? Kad smo kod Šešeljaka, bivši ne daju ni sadašnjim, vernim Šešeljacima, da se čuju, i svojim kumovima i pobratimima su ukinuli pristup medijima.
    Ako sutra NEKO Olju ubije, ta opasnost u Srbiji je realna, i novine TV stanice horski počnu da pišu o samoubistvu, hoćete li I ONDA da seirite i pišete da je ona bila nevaspitana i to će biti jedina poenta vaših komentara? Uf!

    15. феб 2015. at 02:04
  5. Božidar,
    Pa valjda poznajete njihove fore i fazone jos iz 90-tih godina. Plaši se Vučić da ga ne pitaju što ne hapsi predsnika Srbije koji se lažno predstavlja. To što je on učinio je krivično delo. Kupiti diplomu, to je dripački. A o ostalom se plaši da ga ne pitaju. Jadna Srbijo i ne zaslužujes da budes ovako jadna.

    15. феб 2015. at 02:31
  6. dr

    Ona stvarno misli da je mnogo vazna. Pa uopste se ne primecuje da je nema. Kad neko umisli… Cak je i bolje bez njene emisije. Toliko je bila tendenciozna, jednostrana i puna predrasuda

    15. феб 2015. at 11:09
  7. Marko

    uopšte mi nije žao što joj je emisija skinuta.
    Kada je imala priliku da zove ljude koji imaju nešto da kažu a nisu na pravcu ili su bili zabranjeni u medijima, to nije činila.
    Da napomenem da mi emisija uopšte ne nedostaje.
    I da ne bude zabune, Vučića nikada nisam očima mogao da vidim, i nikada nisam niti ću za njega glasati.

    15. феб 2015. at 11:10
  8. Jovan Beograd

    Pogledajte drugu suprotnost koju čini bračni par Vučićević. Poltronstvo ravno idiotizmu preraslo je u kriminal uvredama na račun predsedniče susedne države. Nema informacija o zabrani lista, otvaranju krivične istrage. Sve zbog slobode štampe u službi velikog vodje. Nema promena bez borbe svih i na svakom mestu!

    15. феб 2015. at 12:29
  9. Pera

    @ Misa nije ona „zivela od jedne emisije“ vec od svoje profesije…i ovde je rec o cenzuri na flagrantan nacin, ali tako vlada tvoj premijer….plasi se slobodne misli….

    15. феб 2015. at 12:32
  10. Jelena Pužić

    na delu zombiranje Srbije

    15. феб 2015. at 14:38
  11. Морам признати да ми се Оља Бећковић и „Утисак Недеље“гадио,само зато што је Оља брутално цензурисала укључене саговорнике у емисији.После неког времена приметио сам да је са том праксом прекинула и утисак сам са одушевљењем почео да гледам,баш због оштрог језика и правих питања које поставља гостима.Ово што се десило са њом и многим емисијама је тиха црна рука мрака медиских слобода.Ова земља поново клизи у мрачно доба партократије, подаништва,улизица и режимских слугу.Само народ Србије може да спаси ову земљу од мрака и неутемељених хвалоспева о демократији,бољем животу и процвату Србије.Они који живе,раде,стварају са народом као и ја,знамо како тешко народ ПРЕЖИВЉАВА у Србији…..

    15. феб 2015. at 17:12
  12. to vam se vraca kao „karma“ jer svi novinari ubace recenice koje ostave neko dublje pitanje citaocu, izmesite kao testo neke sumjle „inuendos“ u recima sa blagim uvredama da bi se ukrasili kao novinari. to je bolest kod svih novinara jer u dubini su vam duse tamne.

    15. феб 2015. at 17:57

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend