10. nov 2018.

Petrović o karikaturi: Izgleda ne razlikuju Hitlera i Vučića

Na današnju naslovnicu lista Danas, na kojoj je karikatura na kojoj Adolf Hitler i šef njegove nacističke propagande Jozef Gebels drže u naručju poslanike Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića, reagovalo je Ministarstvo kulture i karikaturu ocenilo kao neprimerenu.

Isto to Ministarstvo, na primer nije reagovalo kada su novinari bili na meti teških optužbi i kritika poslanika SNS za govornicom parlamenta, niti kada je na naslovnoj strani “Ilustrovane politike“ upućen poziv na linč nezavisnih medija.

Reči koje su za skupštinskom govornicom izrekli šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović i njegov zamenik Vladimir Orlić, dovodeći list Danas u vezu sa Gebelsom i Hitlerom, bile su povod za reakciju redakcije. Zbog izrečenog u skupštini, na naslovnoj strani Danasa, karikaturista Predrag Koraksić Koraks odgovorio je karikaturom.

„Kako je moguće da oni pričaju ono u Skupštini, a da ja ne mogu da to komentarišem na ovaj način, u čemu je tu problem? Kad hoćete da žigošete nešto, vi napravite karikaturu koja preteruje u svojoj oceni, to je karakteristika svake dobre karikature“, navodi Koraks.

Povodom karikature, reagovalo je Ministarstvo kulture, uz ocenu da je naslovnica neprimerena:

„Ministarstvo kulture i informisanja smatra da su naslovna strana i karikatura Predraga Koraksića Koraksa dnevnog lista „Danas“ krajnje neprimereni, jer direktno ili indirektno stavljaju u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao i poslanike Narodne skupštine Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića. Iz navedenog razloga javno izražavamo nezadovoljstvo i osuđujemo ideju dnevnog lista „Danas“, kojom se na ovaj način dovodi u pitanje dostojanstvo predsednika Republike Srbije i poslanika Narodne skupštine“.

Reakcija Ministarstva kulture, izostala je, međutim, kada su poslanici SNS-a na račun lista Danas izrekli niz uvreda, kao i kada je u Ilustovanoj politici osvanuo tekst pod naslov „Psi su pušteni“ koji targetira nezavisne medije u Srbiji. Reakciju Ministarstva kulture, urednik „Danasa“ Dragoljub Draža Petrović, ocenjuje kao pritisak na njihovu uređivačku politiku.

„To mnogo liči na saopštenja Islamske države, jer samo Islamska država i Ministarstvo kulture Srbije komentarišu  karikature za koje je u celom svetu poznato da su parodija na stvarnost. Oni, ljudi, očigledno ne razlikuju Hitlera i Vučića, oni svi kažu da se na toj karikaturi nalazi Vučić, a evo ko želi nek’ nađe ovde, jel’ ovde negde vidite Vučića? Ovo je Gebels, ovo je Hitler, znači nema Vučića“, kaže Petrović.

Povodom reakcije Ministarstva kulture, reagovala su novinarska udruženja NUNS i NDNV uz konstataciju da je saopštenje koje su uputili besramno, zbog čega, ministar Vladan Vukosavljević i državni sekretar Aleksandar Gajović moraju da budu smenjeni. Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je da karikature mogu da osude „jedino totalitarne ideologije i pojedinci koji ne razumeju ovaj vid novinarskog izražavanja“.

Povodom naslovne strane Danasa, nije izostala reakcija ni predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, kako je preneo Tanjug, poručio da je karikatura prikaz demokratije u Srbiji.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend