07. feb 2023.

„Nacrtali su nam mete na čelu“: Opozicioni poslanici iz Niša najavili prijavu REM-u protiv regionalne televizije „Bela mi“

Piše Zorica Miladinovič
IZVOR Danas

Sva tri opoziciona poslanika iz Niša najavili su da će podneti prijavu REM-u protiv regionalne televizije „Bela mi“ zbog priloga o sednici Skupštine Srbije posvećene Kosovu i Metohiji, na kojoj je govorio predsednik Aleksandar Vučić, koji su označili kao „pinkovsku“ propagandu, govor mržnje i „crtanje mete na čelu poliitičkim protivnicima SNS-a“.

06. feb 2023.

Odgovor na informaciju

Piše Adria Media Group

Iz Adria Media grupe dobili smo zahtev da objavimo odgovor na tekst ,Korupcija u srpskom novinarstvu: U kojoj meri organizovani kriminal upravlja medijima?", koji prenosimo u celini

06. feb 2023.

Izvinjenje čitaocima: Očito smo naseli, ali naučili lekciju

Redakcija Danasa
IZVOR Danas

Na ovom mestu je 1. februara ove godine bio objavljen intervju sa Danielom Smitom, navodnim britanskim stručnjakom za međunarodne odnose i bezbednost sa fokusom na Zapadni Balkan, pod naslovom „Daniel Smit: Vučić mora da shvati da priznanje nezavisnosti Kosova nije stvar kompromisa, već priznanje realnosti”.

03. feb 2023.

Savet za štampu: Portali nisu prekršili Kodeks objavljujući saopštenje MUP-a o „lažnom silovanju“, ali jesu iznosili nepotrebne detalje

IZVOR UNS

Komisija za žalbe Saveta za štampu odlučila je da su Kodeks novinara Srbije prekršile redakcije Glasa Zapadne Srbije, Srpskog telegrafa, Informera, Zlatara info, Media portala i PP medije. Članovi ove komisije su takođe utvrdili da Kodeks nisu prekršili portali Južne vesti i Rešetka, kao ni šest medija na koje se žalio Autonomni ženski centar.

02. feb 2023.

Gotovo identičan tekst u tri tabloida, kritikuju portal Nova.rs što ne hvali Vučića

Piše Marija Vučić

Informer, Alo i Objektiv su se ražestili što je Nova.rs objavila da zahtev Prištine za članstvo nije prošao u Savetu Evrope, a nigde nije navela da je za to zaslužna „mudra politika“ i „patriotska diplomatija“ Aleksandra Vučića. Sudeći po tome što su sva tri portala navela svoje redakcije kao izvor, a i tekstovi im se donekle razlikuju, izgleda kao da su tri različita novinara dobila istu ideju da iskritikuju Novu što nije nahvalila Vučića i to uz pojedine identične rečenične konstrukcije. Iz Informera za Raskrikavanje navode da su oni prvi objavili tekst i da su Alo i Objektiv tim tekstom samo bili „inspirisani“, ali da ih nisu propisno naveli kao izvor.

01. feb 2023.

Korupcija u srpskom novinarstvu: U kojoj meri organizovani kriminal upravlja medijima?

Piše Tamara Spaić

Istraživanje Jelene Zorić pokazalo da je optuženi za trgovinu drogom Darko Šarić preko svog advokata i kuma naručivao tekstove i TV priloge, pa čak i menjao naslove u prorežimskim tabloidima i televizijama, postavlja pitanja i na koja mora da odgovore i novinari i urednici i tužilaštvo: na koji način i u kojoj meri mafija utiče na medije i oblikuje javno mnenje?

31. jan 2023.

Slučaj Malagurski: Ako reagujete strastveno, na njegovom ste terenu

Piše Dejan Kožul

Prvo da postavimo temelje priče. Sve što je do sada Boris Malagurski uradio/snimio, uključujući i posljednji film, koji je u Bosni i Hercegovini izazvao brojne reakcije, tek je „melem za srpske nacionaliste“. Tako je njegov posljednji uradak, Republika Srpska: Borba za slobodu (2023.), okarakterisao Danijel Majić, novinar Deutsche Wellea, a autor ovih redova davno rekao „pitko i plitko“, što mu dođe isto.

30. jan 2023.

Sky pokazao – Šarić naručivao tekstove, Bodrožića čudi – nema reakcije nadležnih

Piše Mladen Savatović
IZVOR N1

Nova optužnica protiv Darka Šarića, kao i dokazni materijal, pokazuju kako su do Blica, Alo, Kurira, Hepija, Pinka i drugih medija stizale informacije koje je osumnjičeni slao iz pritvora koristeći Skaj aplikaciju, kako su menjani i uređivani naslovi i tekstovi, kao i koje poklone su pojedini novinari dobijali kao nagradu za učešće u diskreditaciji svedoka saradnika.

27. jan 2023.

Bodrožić: Nije čudo da su kriminalci naručivali i menjali naslove u medijima

IZVOR N1

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je objavljeni rezultat medijskih sloboda u našoj zemlji - poražavajuć, i konstatovao da se naša zemlja nalazi u grupi najugroženijih zemalja u Evropi. "Imamo državu koja je kriminalizovana, počevši od te zgrade na Banjici (BIA) pa sve do nekih redakcija u centru Beograda. I nije ni čudo da se pokazuje da su kriminalci iz zatvora naručivali i menjali naslove", kazao je Bodrožić.

25. jan 2023.

Sportska psihološkinja Saša Sredanović se lažno predstavlja javnosti

Piše Stefan Kosanović

Saša Sredanović stekla je veliku popularnost: već mesecima se, u ulozi sportske psihološkinje, pojavljuje u desetinama domaćih medija, gde govori o sportu, sportistima i sportskoj psihologiji, a najviše o sebi. Da su podaci iz njene biografije tačni, medijski publicitet koji je stekla bio bi sasvim opravdan, jer Sredanović sebe predstavlja kao sportsku psihološkinju FK Barselona, odnosno Barselonine akademije La Masije, s prethodnim radnim iskustvom u klubovima Olimpija Ljubljana, Atletik Bilbao i Real Betis. Iz svih ovih klubova je – međutim – Tragaču stigao negativan odgovor na upit o saradnji sa Sašom Sredanović.

23. jan 2023.

Kako je Šarić uređivao medije iz pritvorske ćelije: Kola na poklon za zaslužne novinare

Piše Jelena Zorić
IZVOR BIRN

Nova optužnica protiv Darka Šarića, kao i dokazni materijal u koji je BIRN ima uvid, pokazuju kako su do Blica, Alo, Kurira, Hepija, Pinka i drugih medija stizale informacije koje je osumnjičeni slao iz pritvora koristeći Skaj aplikaciju, kako su menjani i uređivani naslovi i tekstovi, kao i koje poklone su pojedini novinari dobijali kao nagradu za učešće u diskreditaciji svedoka saradnika