22. feb 2024.

BIRODI: „Novi talas medijskih napad na BIRODI sa Pinka, B92 i Happy-a u čemu je prednjačio Predrag Sarapa!“

Nakon ukazivanja na kršenje Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga od strane novinarke Marija Savić Stamenić i objave članaka sa skoro istovetnim naslovom na sajtovima B92, Alo, Novosti, Zapadna Srbija (obrisano), Srbija danas i Vojvodina uživo, od 20. februara krenuo je novi talas medijskih napada na BIRODI.

20. feb 2024.

BIRODI dostavio RTS-u sugestije za pitanja večeras Vučiću

Beta
IZVOR Danas

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da je Radio – televiziji Srbije RTS) dostavio analize „koje treba da pomognu potpunom, istinitom i pravovremenom infomisanju građana“, kako bi im bile od koristi u kreiranju pitanja za najavljeni intervju javnog servisa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

13. feb 2024.

Etnička pristrasnost u medijima: sipanje benzina na žar

Piše Jelena L. Petković

Ako postoji etnička pristrasnost u izveštavanju medija to je uvek kršenje etičkog kodeksa novinara. Posledice su izuzetno opasne, jer takvo izveštavanje može izazvati strah i mržnju prema „drugome“, stvara začarani krug stereotipa i averzije. Može, na nesreću – uverili smo se, stvoriti podlogu za sukob.

02. feb 2024.

Marković (CINS): Mediji ne moraju da biraju između komercijalnog i odgovornog

Piše Mateja Agatonović
IZVOR UNS

Prilikom izveštavanja o tragedijama, "crnoj hronici", mediji ne moraju da biraju između senzacionalističkog i odgovornog pristupa. Novinarski rad može da bude istovremeno i komercijalan i da se obavlja u skladu sa profesionalnim standardima, odnosno Kodeksom novinara Srbije. Iako je jasno kako su domaći mediji postupili u izveštavanju o masovnim ubistvima u OŠ "Vladislav Ribnikar", u Malom Orašju i Duboni, neetično izveštavanje je "samo linija manjeg otpora", ocenio je u Podkastu UNS-a Stefan Marković, novinar CINS-a.

31. jan 2024.

Profil na Instagramu širi rasizam u Srbiji: Fotografišu ljude afričkog porekla, pa objave vreme i lokaciju

Piše Dunja Savanović
IZVOR N1

"Isteraj *amuge napolje", "auh, dobar za njivu" samo su neki od uvredljivih, rasističkih komentara ostavljenih na Instagram stranici Crnac Spotted Srbija. Uz fotografije i poruke gde se nalaze, npr. "u Nišu"... I sam naziv naloga je vrlo opasan i mogao bi, u ovom kontekstu, da se podvede ne samo pod rasizam i ksenofobiju, već i pod jasno targetiranje.

30. jan 2024.

Invazija na privatnost – šta nam donosi novi BIRN-ov monitoring

IZVOR BIRN

Beograd Najnoviji BIRN-ov monitoring medijskog izveštavanja pokazuje da se privatnost često krši, kao i da novinarsko izveštavanje bazirano na ličnim podacima veoma intenzivno. U posmatranom uzorku ustanovljeno je da svaki medij bar dva puta dnevno grubo prekrši pravo na privatnost.

29. jan 2024.

Medijsko ubistvo: Sudbina Olivera Ivanovića

Piše Jelena L. Petković

Najpoznatiji, najnezavisniji i najozbiljniji lider Srba na Kosovu, Oliver Ivanović, ubijen je sa šest hitaca u leđa 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici. Ni istine, ni pravde. Šest godina nakon zločina nema ozbiljnih istraga, nema optužnice – ne zna se ko su direktni izvršioci, ko nalagodavci. Nema je ni u Beogradu, ni u Prištini, ni pred Euleksom koji bi bar zbog procesa koji je vodio protiv Olivera Ivanovića, imao poseban interes da takođe sazna istinu.