30. nov 2020.

Pravoslavlje u Tenesiju

Piše Boris Dežulović

U jedva tri nedelje srpski su mediji dve svoje posvećene glave sahranile dan pre roka, ali to je bio tek početak. Ono šta je usledilo bila je veličanstvena demonstracija tri sveta kanona srpskog novinarstva: ekskluzivnosti, proverenosti, tačnosti i brzine. Odnosno četiri, ja se izvinjavam: i stručnosti

27. nov 2020.

Zašto se bavite našima? Istraživački novinari između dva rova

Piše Ivana Jeremić
IZVOR Talas

Čini se da su mnogi novinari izabrali stranu, i to ne javnosti i njenog prava da zna, već dva zaraćena tabora, koji se dele po principu opozicioni/vladini novinari. Onog trenutka kada neko odluči da ne igra po tim pravilima, brzo postaje predmet kritike. Kritika sama po sebi nije loša, loš je stav u kojem se dovodi u pitanje zašto je nešto tema, a nešto ne. I ko ima pravo da o tome odlučuje?

26. nov 2020.

Posle teksta CINS-a o spotu, nova kampanja protiv kanala UM uz širenje neistina

Piše Mladen Savatović
IZVOR N1

Tekst Centra za istraživačko novinarstvo u kom se navodi da spotove sa pozivom na bojkot izbora održanih u julu, a koji su emitovani na kanalima N1 i Nova S, nije platila nijedna opoziciona stranka, već JSP produkcija u vlasništvu novinarke Jovane Polić iskoristile su televizije sa nacionalnom frekvencijom, ali i pojedini narodni poslanici za pokretanje još jedne kampanje protiv spomenutih medija Junajted medije (UM).

23. nov 2020.

Fake news: Kad je umro patrijarh

Piše Petar Jeremić
IZVOR GM Info

U opštem besmislu svega što je aktuelna vlast uspela da upropasti, mediji zauzimaju počasno mesto. Nije to samo srpski problem, ali je ovde do apsurda, pre svega delovanjem „stručnjaka“ Srpske napredne stranke i njihovih izvođača medijsko propagandnih radova, dovedena i uloga i postojanje medija, zbog čega građani više nemaju poverenja ni u jednu od najobičnijih informacija, u zantaskom smislu, kakva bi trebalo da bude vest o smrti patrijarha.

21. nov 2020.

O pravom novinarstvu, koje nije PR

Piše Aleksandar Đorđević
IZVOR Vreme

S obzirom da se u jednom slažem sa Vesnom Kostić, a to je da su činjenice neprikosnovene, u odgovoru na njeno reagovanje objavljeno u prošlom broju nedeljnika "Vreme" zadržaću se isključivo na činjenicama, i to onim koje se odnose na tekst "Ispumpavanje kopa i budžeta", čiji sam autor.

21. nov 2020.

Hronika najavljene smrti

Piše Milijana Rogač
IZVOR Istinomer

Patrijarh Irinej je za manje od 24 sata umro dva puta, i to zahvaljujući histeričnoj trci nedoslednih medija u Srbiji i - osobenim - uredničkim potezima. Neizostavna uloga u celodnevnoj bizarnosti pripala je, očekivano, timu predsednika Aleksandra Vučića, koji je i ovoga puta bio master of ceremonies.

18. nov 2020.

Lična rasprava u Utisku

Piše Slobodan Martinović
IZVOR Danas

Olivera Zekić je preksinoć u Utisku bila na zadatku da brani Vučića, isto kao Aca Lukas da vređa Žaklinu Tatalović.

17. nov 2020.

Tanjug o tužbi protiv Janjića: Kad vas neko lažno optuži mora za to da odgovara

IZVOR N1

Agencija Tanjug je povodom privatne tužbe koju je podnela protiv urednika Fejknjuz tragača Stefana Janjića zbog izjave koju je u julu ove godine dao na televiziji N1 kada je, između ostalog, rekao da se toj agenciji "ne može verovati jedan kroz jedan", saopštila da u tom slučaju samo štiti svoja prava u zakonom propisanom postupku i pred zakonom ustanovljenim organom.

16. nov 2020.

Urednik portala Nova.rs uputio pretnju Rambu Amadeusu

IZVOR UNS

Direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović poručio je da će da „nalupa šamare“ popularnom muzičaru Rambu Amadeusu koji je prethodno na Fejsbuku oštro kritikovao portal koji uređuje Simonović.

13. nov 2020.

N sedi 1

Piše Svetislav Basara
IZVOR Danas

Sve se češće pitam može li se protiv Vučićeve propagandne mašinerije boriti ubrzanom vučićizacijom tzv. slobodnih medija.

12. nov 2020.

Lađević: Tužiću Stepanovića za tvrdnje o mojim vezama sa BIA

Piše Vesna Radojević

Glavni urednik provladinog lista Srpski telegraf Milan Lađević najavio je tužbu protiv predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića koji je u intervjuu za KRIK rekao da taj tabloid piše negativne tekstove o njemu jer govori o problemima u pravouđu. Stepanović je rekao i da pitanja koja mu stiže iz redakcije ovog tabloida zapravo naručuje Bezbednosno informativna agencija (BIA).

Send this to a friend