18. jun 2021.

Moć da se spreči samoubistvo. Važno je reći – niste sami

Piše Danica Đokić

Početak 2021. godine u domaćim medijima su obeležile ispovesti glumica koje su odlučile da prijave seksualno zlostavljanje doživljeno od starijih kolega, i reportaže o mladim osobama koje su sebi oduzele život. Medijsko izveštavanje je u oba slučaja pokazivalo nedopustiv senzacionalizam i nepoštovanje privatnosti žrtava i njihovih bližnjih, a reakcija regulatornih tela je, kao i obično, izostala. U ovom tekstu se fokusiramo na odgovornost medija u izveštavanju o samoubistvima, kao i na mehanizme unapređenja mentalnog zdravlja jedne zajednice, a nudimo i osnovne smernice kako napisati tekst koji će preneti informaciju, a neće dodatno pogoršati nečije zdravstveno stanje.

12. jun 2021.

NUNS: REM mora da reaguje na nasilje u rijalitiju

IZVOR NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje prikazivanje ekstremnog nasilja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, odnosno u rijaliti programu „Zadruga“ na Televiziji Pink, u kojem učesnik tog programa i osuđenik zbog teških krivičnih dela, Kristijan Golubović, guši drugu učesnicu.

05. jun 2021.

Vučić naterao Gordanu Uzelac da kaže „Vučiću pederu“

IZVOR Nova.rs

Današnje vanredno obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića naciji, u kojem je kako je najavio pre nekoliko dana, trebalo da obavesti građane o njihovoj budućnosti, obeležio je i deo u kojem je novinarku Pinka Gocu Uzelac naterao da izgovori "Vučiću pederu".

27. maj 2021.

Pojedinci koji šire lažne vesti od sada na „udaru“ Fejsbuka

Piše Marija Vučić

Korisnicima za koje Fejsbuk utvrdi da na toj mreži često dele lažne vesti, biće smanjen „domet” objava, saopštila je ova kompanija. Ovo praktično znači da će ono što ti korisnici objavljuju u manjoj meri biti prikazivano drugima. Dosad je Fejsbuk smanjivao domet fejk njuz stranicama i grupama, ali će se sada na udaru naći i pojedinci.

25. maj 2021.

Biljana Srbljanović – Crna žuč

Piše Biljana Srbljanović

Protekle nedelje smo uspeli da se posvadjamo i oko muzike. Tačnije, počelo je kao priča o popularnim pesmama, brzo se pretvorila u opšte vredjanje uglavnom muškaraca protivu žena, prešlo na nivo nacionalističke parapsihologije, "mensplejninga" te neodoljive potrebe uobraženih muškaraca da ti objasne šta ti treba da misliš o nečemu o čemu znaš više od njih.

Preuzeto sa: Blic

19. maj 2021.

Istraživanja: Štampana porcija mržnje u beogradskim dnevnim tabloidima

IZVOR NUNS

U periodu od 18. januara do 18. februara 2021. godine, u 150 brojeva pet dnevnih novina – Kurir, Informer, Večernje novosti, Alo i Blic – detektovana su 232 teksta sa elementima govora mržnje. Najviše ih je objavio Alo (70), a najmanje Blic (6), ističe se u istraživanju Centra za interkulturalnu komunikaciju, realizovanom u okviru projekta “Prepoznaji dekodiraj”.

14. maj 2021.

Kako mediji izveštavaju o nezi žena?

Kliping.rs
IZVOR Danas

„Lepota se krije u kosi“ (Grazia), „Nova nega iz ampula i kapsula“ (Blic žena), „Odaberite pravu kremu za lice“ (Cica), „Šta vaš izgled govori o vašem zdravlju?“ (Lepota i zdravlje), „Kako ulje može biti benefit za vašu, čak i masnu kožu“ (Cosmopolitan) – samo su neki od mnogobrojnih naslova tekstova sa savetima za pripadnice lepšeg pola kako da vode računa o svom izgledu.

14. maj 2021.

Godinu dana laži ne briše po 3.000 dinara

Piše Milica Radenković
IZVOR Danas

Jednu netačnu informaciju koja se odnosi na pandemiju korona virusa u proseku prenese šest medija u regionu, a medijske kuće iz Srbije prednjače po broju objavljenih lažnih vesti, pokazala je publikacija „Dezinformacije tokom kovid 19 pandemije“.

12. maj 2021.

Odgovor generalnom sekretaru

Piše Ljiljana Smajlović
IZVOR UNS

Kaže Nino Brajović: „Ne sećam se da me je neko optuživao za ratne zločine, ali me je Ljiljana svakako s razlogom branila od lažnih optužbi“.

11. maj 2021.

Urednik sa RTS-a poručuje kolegama: Naš poslodavac je narod (VIDEO)

Piše Bojana Milovanović
IZVOR Nova.rs

"Nije naš poslodavac Dragan Bujošević, niti Upravni odbor. Naš poslodavac je narod Srbije. Ja jedino uvažavam javni interes", poruka je koju kolegama šalje urednik stranog programa iz kulture na Radio televiziji Srbije Bojan Bosiljčić. Gostujući u jutarnjem programu televizije Nova S "Probudi se", on je istakao da "borba za javni servis ne sme da prestane".

11. maj 2021.

Odgovor Kurira na napade i laži N1 i Nove

Kurir
IZVOR UNS

Mediji Junajted grupe Dragana Šolaka objavili da je naš list povukao naslovnu stranu koja zapravo nikad nije ni bila odštampana, a naš odgovor nisu preneli u celosti

Send this to a friend