O nama

Cenzolovka je medij civilnog društva koji informiše javnost o pitanjima od značaja za slobodu medija u Srbiji.

Profilisana kao medij o medijima, Cenzolovka kroz dnevno izveštavanje, analize i istraživanja informiše javnost o temama koje se tiču novinarstva, osvetljava probleme i pojašnjava važne fenomene u domaćim i stranim medijima.

Cenzolovka priznaje nadležnost Saveta za štampu i pridržava se Kodeksa novinara Srbije.

Svako ko smatra da neki sadržaj objavljen na sajtu nije u skladu sa Kodeksom novinara Srbije, može se obratiti Komisiji za žalbe Saveta za štampu.

Cenzolovka je jedan od medija, izabranih iz celog sveta, koji učestvuju u pilot fazi inicijative Reportera bez granica „Journalism Trust Initiative“, koja za cilj ima promociju pouzdanog novinarstva, odnosno medija koji se drže najviših novinarskih standarda.

Misija

Promocija profesionalnog i odgovornog novinarstva koje podrazumeva poštovanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, odnosno poštovanje Kodeksa novinara Srbije.

Ukazivanje na sve vidove ugrožavanja slobode govora i napada na medije i novinarke i novinare, kao i zaštita njihove bezbednosti.

Zaštita sloboda izražavanja i informisanosti građana kao preduslova za izgradnju demokratskog društva.

 

Ciljevi

Kritičko ukazivanje na pokušaje ograničavanja slobode govora i cenzure u javnom govoru i medijima, na pritiske i svaki drugi uticaj na profesionalnost i odgovornost novinarki i novinara i medija.

Kritičko ukazivanje na ugrožavanje bezbednosti novinarki i novinara, insistiranje na procesuiranju svih pretnji, verbalnih i fizičkih napada na novinarke i novinare.

Unapređenje profesionalnog i odgovornog novinarstva u medijima, s akcentom na lokalne medije.

Podrška profesionalnim lokalnim medijima koji poštuju Kodeks novinara Srbije, u vremenu kada profesionalno novinarstvo u Srbiji nestaje pod finansijskim i političkim pritiscima.

Kritički ukazujemo na kršenje Kodeksa novinara Srbije i odstupanja od profesionalnih standarda u izveštavanju medija, a u nastojanju da se time poboljša ugled u društvu novinarske profesije, novinarki i novinara, te medija kojima je imperativ u radu poštovanje profesionalnih standarda i odgovornost prema javnosti.

 

Briga o bezbednosti

Cenzolovka je u potpunosti posvećena zaštiti fizičke i digitalne bezbednosti svojih novinara, saradnika i izvora.

Cenzolovka garantuje anonimnost svakom ko o određenim temama koje su interesu javnost, a u strahu za sopstvenu bezbednost ili bezbednost najbližih, ne želi da otkriva svoj identitet.

Cenzolovka je obavezna da štiti identitet anonimnih izvora, u skladu sa Kodeksom novinara Srbije.

Saradnicima je omogućeno da na sajtu Cenzolovke potpisuju tekstove pseudonimom, ukoliko za to postoje opravdani razlozi.

Sve oblike verbalnog nasilja, u vidu pretnji na internetu ili u realnoj stvarnosti, te sve oblike ugrožavanja fizičkog integriteta, Cenzolovka je obavezna da prijavi nadležnim državnim institucijama, te da o tome obavesti Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.