16. jul 2022.

Oterana iz evropskog etra, Raša tudej stiže u Srbiju – a stižu i oštre poruke EU

Piše Aleksandra Godfroa
IZVOR N1

Raša tudej priprema se da u Srbiji otvori svoje predstavništvo, potvrđeno je za N1. Istina, nije jasno u kom bi formatu RT funksionisala na ovim prostorima. Za emitovanje u Srbiji i na srpskom jeziku morala bi da aplicira za dozvolu. Eventualno pojavljivanje još jednog, ne samo proruskog, nego ruskog propagandnog medija, je zapravo pitanje sa manje medijskih a više političkih posledica.

14. jul 2022.

Russia Today otvara predstavništvo u Srbiji

nova.rs
IZVOR N1

Ruska državna televizija "Russia Today" otvoriće svoje predstavništvo u Srbiji, saznaje Nova.rs. Riječ je o TV stanici kojoj je EU zabranila emitovanje zbog „podsticanja i podrške ruskoj agresiji” na Ukrajinu.

08. jul 2022.

„Arena“ u minusu 40,5 miliona evra, stižu novi dugovi, a sve plaća Telekom

Piše Petar Gajić
IZVOR N1

Jedna od sestrinskih firmi Telekoma Srbija, "Arena Channels group", zabeležila je u prošloj godini minus u poslovanju od 40,5 miliona evra, što će morati da nadoknadi matična kuća Telekom Srbija. Pojedini ekonomisti i stručnjaci za medije upozoravaju da bi situacija sa dugovima "Arene sport" mogla da postane mnogo gora ove i sledeće godine, pošto ta Telekomova podružnica počne da otplaćuje prava za Premijer ligu.

30. jun 2022.

Finansiranje medija, vlasnici i politički uticaj

Konkursno sufinansiranje je glavni mehanizam državnog finansiranja medija u Srbiji, i samim tim je podložan brojnim proceduralnim zloupotrebama o kojima je BIRN već pisao. Analiza koja sledi u nastavku, sagledava konkurse na nešto drugačiji način – posmatrajući ih kroz prizmu medijskog vlasništva i finansijske zavisnosti medija od državnog novca. Analiza se oslanja na podatke iz baze…

02. jun 2022.

Gosti N1 o Blic TV, monopolu Telekoma i „adutu“ – petoj nacionalnoj frekvenciji

IZVOR N1

Direktor NewsMax Adria Slobodan Georgiev i bivši član REM Slobodan Cvejić govorili su u Novom danu o dodeli nacionalne frekvencije, kao i o tome kome bi ona trebalo da se dodeli. Cvejić ističe da mu je to "što čuvena peta frekvencija nije ponuđena sa ostalima pokazatelj da je ostavljen adut da sa njim može da se trguje", kao i da u slučaju "Telekomovih televizija" ne ulazi u priču objektivnosti, ali da je to "pitanje monopola, koji je takođe zakonom zabranjen".

26. maj 2022.

United Grupa pobedila i Yettel na sudu: Mediji rade u interesu javnosti

IZVOR Danas

Kompanija Yettel (bivši Telenor) nedavno je izgubila spor koji je pokrenula protiv kompanija United Grupa i SBB, televizije N1 i produkcionog centra Adria News, a kroz koji je pokušala da onemogući istraživanje medija o saradnji kompanija Yettel i Telekom Srbija, čiji je javno opredeljeni cilj bio urušavanje SBB-a i nezavisnih medijskih kompanija koje posluju u okviru United Grupe.

26. maj 2022.

Kostić (CINS): Pretpostavka da se iza novog suvlasnika Politike krije jači igrač

IZVOR N1

Biznismen Miroslav Bogićević, prodao je svoj udeo u kompaniji "Politika novine i magazini" Bobanu Rajiću vlasnik firme „Media 026“ iz mesta Vučak kod Smedereva, u čijem je vlasništvu i izdavačka kuća „Novosti“. Vladimir Kostić sa portala CINS-a kaže da javnost ne zna gotovo ništa o novom suvlasniku Politike, ali da se, na osnovu toga što ga istraživački mediji dovode u vezu sa vlašću, može pretpostaviti da se iza Rajića krije neki mnogo jači igrač.

Send this to a friend