25. dec 2020.

United Grupa kupuje bugarsku Novu

IZVOR N1

United Grupa saopštila je danas da je postigla dogovor o preuzimanju Nova Broadcasting Group, najveće bugarske medijske kompanije sa više platformi, od Advance Media Group.

23. dec 2020.

Hjuz (FIPP): Pandemija povećala onlajn pretplate dnevnih novina

Beta
IZVOR Danas

Svi mediji u svetu zabeležili su tokom pandemije pad prodaje štampanih izdanja i prihoda od marketinga, ali je u isto vreme porasla distribucija preko onlajn pretplata, izjavio je danas predsednik Međunarodne federacije periodične štampe (International Federation of Periodical Publishers FIPP) Džejms Hjuz.

19. dec 2020.

N1: Vučić da objavi koliko Telekom plaća za kablovske kanale Pinka, Prve, Kurira

IZVOR N1

Objašnjavajući medijsku situaciju u Srbiji u gostovanju na TV Prva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nekoliko puta je ustvrdio da je za emitovanje N1 u kablovskom sistemu Telekoma Srbija tražen reket od 20 miliona evra i da je odbijena ponuda da se emituje pod istim uslovima kao i ostali kanali. Rekao je da 24 sata vodimo kampanju protiv njega i da N1 nije komercijalna TV, da ne zarađuje novac i da postoji da bi vodila kampanju protiv njega.

03. dec 2020.

Kako je MTS došao do ugovora korisnika SBB-a?

Piše Vuk Jeremić
IZVOR Danas

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović nije mogao da da definitivan odgovor na pitanje da li će ova institucija sprovesti postupak nadzora i utvrditi da li su i na koji način podaci iz ugovora između korisnika i kompanije SBB završili kod direktnog konkurenta – kompanije Telekom Srbija.

02. dec 2020.

Odakle kablovskim operatorima u vlasništvu Telekoma Srbije lični podaci i podaci iz ugovora korisnika SBB-a?

IZVOR N1

Sve je više građana koji na društvenim mrežama objavljuju da primaju telefonske pozive u kojima im, kako kažu, ljudi iz MTS nude prelazak na usluge državnog kablovskog operatora i da im tom prilikom otkrivaju podatke iz važećih ugovora sa SBB-om. U SBB-u kažu da se podaci njihovih korisnika tretiraju kao poslovna tajna. Trenutno razmatraju sva pravna sredstva koja su im na raspolaganju, jer, kako objašnjavaju u SBB-u, očigledno se dogodilo neovlašćeno pribavljanje i korišćenje podataka iz njihovih ugovora s građanima.

27. nov 2020.

ZAŠTO I KAKO PODRŽATI MEDIJE?

Predstavljamo vam medije koji su već dokazali posvećenost istinitom i nepristrasnom izveštavanju o problemima u lokalnim sredinama, objektivnom političko-ekonomskom novinarstvu i objavljivanju važnih istraživačkih priča. Sada ovim medijima možete omogućiti dalji rad kroz aktivirane mehanizme online plaćanja ili pretplate, u svega nekoliko klikova!

25. nov 2020.

Grčki Forthnet zvanično postaje deo United Grupe

IZVOR N1

Grčka telekomunikaciona kompanija Forthnet S.A. zvanično je postala deo United Grupe, vodećeg telekomunikacionog i medijskog operatora u Jugoistočnoj Evropi, u okviru koje posluju i kompanija SBB i njeni servisi EON i Total TV, televizije i portali N1, Sport Klub i Nova S, saopšteno je iz te grupe.

24. nov 2020.

Komisija za zaštitu konkurencije da preispita prodaju Kurira

Piše Jelena Veljković
IZVOR Javno

Komisija bi po službenoj dužnosti morala da pokrene proces ponavljanja postupka o koncentraciji između Adria Media Group i Monda zbog novih činjenica koje produbljuju sumnje da je pravi kupac izdavača Kurira zapravo državni Telekom, kažu sagovornici BIRN-a 

21. nov 2020.

Junajted grupa kupuje list Danas

Piše J. Pešić
IZVOR UNS

Junajted grupa, u okviru koje posluje televizija N1, na korak je od preuzimanja dnevnog lista Danas. Udruženju novinara Srbije (UNS) u Komisiji za zaštitu konkurencije potvrđeno je da je Junajted grupa podnela prijavu koncentracije na tržištu kako bi joj se odobrila kupovina privrednog društva Dan graf d.o.o, izdavača lista Danas.

18. nov 2020.

Ugovor Telekoma i Žeželja: Javnost čeka Savet, Savet čeka Vladu

Piše Maja Đurić
IZVOR N1

Iako je još 25. avgusta Stranka slobode i pravde dostavila Savetu za borbu protiv korupcije dokumentaciju koja, kako su tada saopštili, pokazuje da je ugovor između Telekoma Srbija i firme "Wirless Media" Igora Žeželja štetan za građane i državu Srbiju, Savet se o ugovoru još nije oglasio. Tvrde da je na potezu Vlada od koje čekuju dodatnu dokumentaciju. Uveravaju da će javnost biti obaveštena kada Savet završi svoja razmatranja. Pojedini stručnjaci, ipak, smatraju da je na delu opstrukcija rada Saveta.

02. nov 2020.

Savet za borbu protiv korupcije i dalje bez izjašnjenja u vezi sa Telekomom

Piše Mladen Savatović
IZVOR N1

Savet za borbu protiv korupcije najavio je pre gotovo dva meseca da će doneti odluku da li je ugovor između Vajrles medije Igora Žeželja i državnog Telekoma - koruptivan ili ne. Izjašnjenja međutim još nema, kao ni izveštaja o poslovanju Telekoma, iako je članica Saveta Jelisaveta Vasilić još u junu sastavila referat u kom konstatuje da to preduzeće posluje netransparentno i da je na putu ka predstečajnim postupkom. Zašto je to tako? U Savetu kažu da čekaju dokumentaciju i ponavljaju - kad sve bude gotovo, oglasićemo se.

19. okt 2020.

Daško: Ako veliki igrači zataškavaju, na nama je da finansiramo otkrivanje

IZVOR N1

Daško Milinović, jedan od autora podkasta "Alarm sa Daškom i Mlađom", navodi da se model direktnog finansiranja medija pokazuje kao onaj koji daje najveći stepen nezavisnosti. "Vreme je takvo došlo da se pokazalo da bilo kome, ko ima bilo kakvu moć, nije u interesu da ima u blizini nezavisne medije. I samim tim, ako veliki igrači žele samo da zataškavaju, onda na nama, građanima, ostaje da sami finansiramo otkrivanje", naveo je.

08. okt 2020.

Publika je stub opstanka nezavisnih lokalnih medija

Razgovarala Natalija Jakovljević

Potpredsednica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Maja Leđenac rekla je u intervjuu za portal Slobodna reč da se nezavisni lokalni mediji uprkos lošim uslovima svakodnevno bore za opstanak. Ona kaže da je najveći problem ovih medija finansijske prirode. Ona govori i o tome da vlast u lokalnoj sredini u kojoj izveštavaju „gleda na njih kao na neprijatelje sistema, na nepoželjne elemente koji nisu zaslužili podršku, a političari ih omalovažavaju i kreiraju atmosferu linča“. Ona smatra da nezavisni mediji mogu da prežive jedino ako se udruže, rade zajedno, pomažu jedni drugima i ako su okrenuti svojoj zajednici.

Send this to a friend