16. jan 2023.

Fotoreporteri – nije lako prenositi vesti objektivom

Piše A. Ničić
IZVOR UNS

Nesigurno radno mesto, loš ekonomski položaj, zloupotrebe fotografija i gušenje kritikre ključni su problemi sa kojima se suočavaju fotoreporteri zaposleni u srpskim redakcijama. Kada se na to doda rezultat istraživanja Udruženja novinara Srbije (UNS) iz 2019. godine, prema kome je među medijskim radnicima najmanje fotoreportera zaposlenih po ugovoru o radu, jasno je zašto u Srbiji nije nimalo lako prenositi vesti objektivom.

16. dec 2022.

Medijsko pržište

Piše Zoran Strika

Početkom pandemije koronavirusa, brojni novinari našli su se u paradoksalnoj situaciji - radili su više nego prethodnih godina, ali im je očuvanje posla bilo dovedeno u pitanje.

13. dec 2022.

Igor Žeželj, vlasnik Kurira, preuzeo i sajt Euractiv.rs o EU integracijama

Piše Milica Ljubičić

Medijskom carstvu Igora Žeželja, vlasnika više medija među kojima je najuticajniji dnevni list Kurir, odnedavno se pridružio i sajt Euractiv.rs. Sajt je „filijala” medijske kuće Euractiv iz Brisela koja je, nakon 12 godina saradnje sa agencijom Beta, odlučila da za novog partnera uzme Žeželjevu firmu. Reč je, inače, o portalu koji je informisao domaću publiku o dešavanjima u EU, ali i evropsku publiku o relevantnim dešavanjima iz Srbije uključujući i afere poput Savamale, korupciji, pritiscima na medije, otkrićima istraživačkih novinara. Iz centrale u Briselu za Raskrikavanje nisu želeli da odgovore na pitanje zašto su, za saradnju uzeli firmu koja u svom portfoliju ima prorežimski tabloid, a o svojim motivima za preuzimanje sajta o EU integracijama nije želeo da govori ni Žeželj.

24. nov 2022.

Telekomova kampanja protiv SBB-a: Ogromni plakat na SC Voždovac

IZVOR N1

Telekom Srbija nastavlja kampanju protiv SBB-a nudeći novim korisnicima posebne pogodnosti ali samo ako su prethodno imali ugovor sa SBB-om. Sada se veliki plakat na kojem piše "Raskid sa SBB-om? Moguće je!!!" pojavio na zgradi Sportskog centra Voždovac na Banjici. Taj centar, podsećamo, nalazi se pod upravom grada Beograda.

04. nov 2022.

Preduzetničko novinarstvo korak do profita za onlajn medije

IZVOR Danas

Ako ste se pitali kako da radite posao koji vam odgovara, sa ljudima sa kojima želite, da pri tom doprinesete svojoj zajednici i da usput i živite od toga, odgovor na to dala je Valdimira Dorčova Valtenrova, osnivačica onlajn portala Storyteller.rs koja održala predavanje na temu Preduzetničkog novinarstva.

02. nov 2022.

Gavrilović: Živimo u medijski duplom društvu, institucije ne rade svoj posao (VIDEO)

IZVOR N1

Direktor BIRODI-ja Zoran Gavrilović izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je istraživanje ove organizacije pokazalo da nakon izbora u Srbiji postoji duboka podeljenost, čak i u sferi informisanja. Prvi deo čine pretplatnici koji imaju MTS, a drugi u domaćinstvima imaju SBB. "Imamo ozbiljne indicije da  živimo u medijski duplom društvu, koje nema relevantne informacije o određenim događajima... Kada pogledate rezultate, vidiite dve Srbije. Kao da isbori nisu bili u jednoj zemlji. I takva razlika govori o tome da moramo da vidimo šta se tu desilo", istakao je Gavrilović.

02. nov 2022.

Kvalitet programa ili „iskonstruisana priča“: Zašto je SNS dobio dva puta više glasova od korisnika MTS-a nego SBB-a?

IZVOR Danas

– Nisam iznenađen, SBB pretplatnici imaju pristup jedinim TV stanicama u zemlji koje nisu pod kontrolom režima. Građani koji imaju SBB imaju i mogućnost da se realnije informišu, a gde su informacije slobodnije, podrška autoritarnoj vlasti je svakako manja, kaže Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, komentarišući rezultate istraživanja Birodija da su Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka dobili dva puta više glasova od korisnika MTS-a nego od SBB-a.

01. nov 2022.

Fonet: Ugovor SBB i Kopernikusa pod skoro istim uslovima

FoNet
IZVOR N1

Kompanija Kopernikus, vlasnik televizija s nacionalnom frekvencijom Prva i B92, i kablovska mreža SBB, potpisali su novi trogodišnji ugovor o nastavku emitovanja koji je za nešto više od 14 odsto veći od dosadašnjeg, i iznosi 4.005.000 evra po godini, saznaje agencija FoNet.