25. feb 2024.

Marko Dražić (Njuz.net): U ovoj zemlji mnoge vesti zvuče kao da smo ih mi smislili

Piše Mirjana Nikolić
IZVOR Istinomer

Kada je Njuz.net počinjao da radi, 2010.godine, nije se činilo da će javnost njihove satirične ili potpuno izmišljene vesti, mešati sa “pravim” vestima iz novina ili sa televizije. Vremenom se, međutim, naša medijska realnost toliko menjala, da se sve češće dešavalo da kolege iz “ozbiljnih medija” prenesu Njuzove vesti kao prave. Njuzovci na svom sajtu ističu priču o pijanom Srbinu koji je ubio ajkulu u Egiptu koja je najviše puta citirana, zatim vest da je Jelena Karleuša u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, ili da je otvorena klinika za odvikavanje od lajkova. Kako se sve češće dešavalo da prave vesti u svom besmislu nadmaše satiru, Njuz.net na sajtu ima i odeljak “Nije Njuz”, a baš ta ocena, Nije Njuz, postala je svojevrsni sinonim za vesti koje su se desile, a u koje nam je teško da poverujemo. Jedan od članova Njuz ekipe, Marko Dražić kaže za Istinomer da im često nije lako da nadmaše realnost, na primer kad direktora Puteva Srbije na putu zaveje sneg ili kad neki lokalni funkcioner svečano otvori bankomat.

23. feb 2024.

Prokineska kampanja u medijima se tek intenzivira

Piše Dimitrije Milić

Kada je naša organizacija, Novi treći put, započela u martu 2022. monitoring 15 uticajnih portala u Srbiji, cilj je bilo ispratiti na koji način oni izveštavaju o najvažnijim akterima međunarodne politike. Najvažnije države, organizacije i njihovi lideri veoma su česta tema u našem medijskom prostoru, sa šestocifrenim brojem članaka koji ih je u dve godine spominjao na različite načine. Iako su rat u Ukrajini i povezane teme zauzimale naveći udeo ovog dela medijskog sadržaja, primetno je sve uticajnije i važnije prisustvo jednog relevantnog aktera.

20. feb 2024.

Slavko Ćuruvija fondaciji Godišnja nagrada NDNV-a

Godišnja nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) dodeljena je Slavko Ćuruvija fondaciji, Nagrada za istraživačko i za analitičko novinarstvo Sanji Ignjatović Eker i Petru Klaiću, Nagrada za najboljeg novinara/najbolju novinarku koja izveštava na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica Lei Apro, a dobitnik Regionalne nagrade „Mirko Đorđević“ je novinski pisac Teofil Pančić.

07. feb 2024.

Tri decenije FoNeta

IZVOR FoNet

Novinska agencija FoNet danas navršava 30 godina postojanja i rada, kao najstarija aktivna privatna i nezavisna agencija u Srbiji, koja radi u skladu sa standardima profesionalnog i nepristrasnog novinarstva.

01. feb 2024.

Dobri ljudi, doviđenja

Piše Aleksandar Milošević
IZVOR Danas

Pre 21 godinu bila je hladna zima. Bila je vlažna, mračna, cepala je nozdrve i pekla prste, grozna i pakosna zima 2003. godine kad sam postao novinar.

31. jan 2024.

120 godina Politike, najstarijih dnevnih novina na Balkanu

IZVOR NNŠ

„Nigde se tako lako ne zaboravlja da neko može imati i protivno uverenje, pa da je ipak to uverenje i pošteno i iskreno. Odmah se podmeću neke zadnje misli i podmukle namere svakome, koji je drugog mišljenja pa se onda čudimo otkud tolika ogorčenost.” Ovo je u prvom broju „Politike” 25. januara 1904. godine u uvodniku „Zadatak nezavisne štampe” napisao osnivač i urednik ovog lista Vladislav Ribnikar”, prenosi Magazin Politika.

30. jan 2024.

Ispovest doskorašnjeg policijskog inspektora Uglješe Bokića: Osećao sam se kao da radim za mafiju

Piše Vuk Z. Cvijić
IZVOR NIN

Doskorašnji policajac, novosadski kriminalistički inspektor Uglješa Bokić za NIN objašnjava zašto i kako je odlučio da ne radi više u MUP Srbije. Sada kolega novinar navodi kako je njegova policijska karijera počela pre skoro 10 godina sa dolaskom aktuelne vlasti i dodaje da se osećao u policiji kao da „radi za mafiju“, iako nije učestvovao u bilo kakvim nezakonitim radnjama, niti je to traženo od njega. Nezadovoljstvo se skupljalo godinama , a okidač da definitivno napusti policiju bili su protesti kod novosadskog Šodroša.