07. feb 2023.

29. rođendan FoNeta

IZVOR NUNS

Novinska agencija FoNet danas navršava 29 godina postojanja i rada, kao najstarija aktivna privatna i nezavisna agencija u Srbiji, koja radi u skladu sa standardima profesionalnog i nepristrasnog novinarstva.

06. feb 2023.

Dvadeset godina sajta SoInfo: Opstajemo zahvaljujući entuzijazmu

Beta
IZVOR CRTA

“Od početka nas vlast ne voli, ma ko u njoj bio, ali mi smo pre dve decenije i krenuli sa idejom da služimo javnom interesu, a ne političarima”, kaže u razgovoru za Crtinu rubriku “Građani imaju moć” Tivadar Farago, glavni i odgovorni urednik somborskog portal SoInfo koji je 20. januara obeležio 20 godina rada.

05. feb 2023.

Dragan J. Vučićević: Spreman sam da idem u zatvor (VIDEO)

Autor Dragana Pejović
IZVOR RTS

O sukobima sa kolegama, granicama tabloidnog novinarstva, o uzorima, jednoj predsedničkoj kandidaturi, dugoj devetki Marka Miloševića, sedam dana u prosjačenju i sedam pored kontejnera Danice Drašković, "Presu" i "Nacionalu", odnosu prema vlasti i prema Putinu razgovaramo sa Draganom J. Vučićevićem

31. jan 2023.

Cvijić: Zarobljena medijska scena u Srbiji (VIDEO)

FoNet
IZVOR Danas

Medijska scena je delom zarobljena, dok vlast pokušava da nametne narativ da postoje opozicioni i mediji vlasti, izjavio je FoNetu novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić, ukazujući da je to laž i da postoje profesionalni mediji i oni koji namerno iznose neistine i vode kampanje.

30. jan 2023.

Minja Miletić: Da mi je bilo toliko dobro na N1, ne bih otišla (VIDEO)

Autor Dragana Pejović
IZVOR RTS

O prelascima s Pinka na N1, pa na Juronjuz, slučaju Zagrađanin, čaši vode za Mišu Vacića, jednom intervjuu s Vučićem, problemima žena u televizijskom novinarstvu, da li smatra da je doprinela podeli na takozvane slobodne i neslobodne novinare, kad se pokajala zbog načina na koji vodi intervjue, a kad shvatila da neće da bude „sigurna kuća za opoziciju“ , govori televizijska novinarka Minja Miletić

26. jan 2023.

Obeležena 101. godišnjica osnivanja Novosadske sekcije Jugoslovenskog novinarskog udruženja (VIDEO)

Piše Predrag Rava
IZVOR UNS

Članovi Izvršnog odbora Društva novinara Vojvodine, ogranka Udruženja novinara Srbije, položili su venac na grob Jovana Hranilovića, novinara, pesnika, književnog i pozorišnog kritičara, narodnog tribuna, javnog radnika i sveštenika, koji je pre 101 godine okupio vojvođanske novinare i osnovao Novosadsku sekciju Jugoslovenskog novinarskog udruženja.

25. jan 2023.

Radikali ostali dužni Pinku i Hepiju 66 miliona dinara, Šešelj čeka „bolje dane“

Piše Nikola Kojić
IZVOR N1

Srpska radikalna stranka duguje televizijama Pink i Hepi skoro 66 miliona dinara ili 560.000 evra na ime neizmirenih obaveza iz kampanje za prošlogodišnje parlamentarne izbore, navodi se u izveštaju o kontroli finansiranja izborne kampanje koji je objavila Agencija za sprečavanje korupcije. Te dve medijske kuće radikalima su 2020. otpisale prethodna dugovanja u ukupnom iznosu od 100 miliona dinara, saznaje portal N1.

25. jan 2023.

Veljković: Malo je pravih medija, a i oni su na umoru

IZVOR NUNS

Medijska scena u Srbiji je zapravo opscena, pravimo se da imamo medije, a gotovo da ih nemamo, budući da je mnogo toga što je napravljeno kao medij i zove se medijem to zapravo nije, izjavio je FoNetu novinar TV Nova Željko Veljković i ocenio da je pravih medija malo i da su na umoru.

24. jan 2023.

NUNS pokrenuo platformu za bezbednost novinara – „Na prvoj liniji“

IZVOR NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije pokrenulo je platformu za bezbednost novinara „Na prvoj liniji“ (prvalinija.nuns.rs) na koj se nalaze resursi i alati  koji pomažu redakcijama i novinarima kako da ispravno postupaju u slučaju online pretnji upućenih njima. U okviru ove akcije novinarima žrtvama online nasilja pruža se i pravna podrška, kao i psihološka podrška da se lakše nose sa ovom situacijom.

24. jan 2023.

Otvorena treća Nedelja privatnosti: “Ako koristeći sajt ne plaćate proizvod, sva je prilika da ste vi proizvod”

IZVOR Danas

Građani žive u uverenju da je korišćenje popularnih sajtova poput Gugla ili Fejsbuka besplatno. Međutim, ukoliko prilikom korišćenja nekog sajta ne plaćate nikakvu robu, sva je prilika da ste vi roba, rekla je Ane-Sitske Brinks, zamenica ambasadora Holandije na otvaranju Nedelje privatnosti, četvorodnevne manifestacije koja u fokus stavlja pitanja privatnosti i zaštite podataka o ličnosti.