18. maj 2022.

Srednje žalosno

FoNet
IZVOR NUNS

Najbolja stvar u domaćem novinarstvu su dobri novinari koje valja čuvati, ali menadžeri u medijima novinare u velikoj meri vide kao potrošnu robu i ne razumeju da se u novog novinara moraju uložiti bar dve godine da bi stao na noge i bio potpuno operativan i pouzdan, izjavila je FoNetu novinarka KRIK Marija Vučić.

16. maj 2022.

Gordana Bjeletić: Profesionalni novinari nisu neprijatelji države

Piše Vladimir Matković
IZVOR Danas

Televizija N1 od 1. maja je proširila svoj dopisnički tim u Nišu i njemu se ponovo pridružila poznata novinarka i doskorašnja urednica portala „Južne vesti“ Gordana Bjeletić. Gordana će iz Niša i istoka i juga Srbije izveštavati zajedno sa kolegom Milanom Stojanovićem.

15. maj 2022.

Urednik

Piše Gorčin Stojanović:
IZVOR Nova.rs

Ima jedan štos, možda, čak, i istinit: na vest o Andrićevoj smrti, otišla neka televizijska ekipa da snimi reakcije takozvanog običnog sveta, negde u neku bosansku vrlet. Našli čiču na livadi, pa mu saopšte vest. A on će – „E, baš mi je žao. Je li, bogati, a ko je sad – književnik?“

12. maj 2022.

Tamara Skrozza o Parkinsonu: Govorim, jer ne znam da li ću za godinu dana moći

IZVOR Nova.rs

Nova epizoda podcasta Snaga uma je pred vama i posvećena je ogromnoj snazi karaktera, predanosti prema novinarskom pozivu, empatiji i životu uz bolest. Tamara Skrozza, jedna od najnagrađivanijih novinarki u Srbiji čija je karijera ispisana borbom za poštovanje profesionalne etike, prvi put je u javnosti progovorila o borbi sa Parkinsonom koji joj je dijagnostifikovan 2018. godine. Tamarine reči iz ovog razgovora odzvanjaju snažno i treba da se slušaju pažljivo, jer imaju snagu da nas probude, osnaže i učine saosećajnijim ljudima.

11. maj 2022.

Veso, šta to uradi

Piše Marko Vidojković
IZVOR Danas

„Šta uradih? Umro, druže. I ti ćeš, jednom. Svi će.“ Naravno da mi Vesa nije odgovorio, niko mi odande još nije odgovorio. Ovaj „in memoriam“, kao i prethodne, pisaću reportažno. Veliki Veselin Simonović, mojim prstima, kroz moje oči, uši i pamćenje.

11. maj 2022.

Pokrenut Radio zajednice CK13

IZVOR NUNS

Juče je počeo sa radom Radio zajednice CK13. To je online nekomercijalni radio koji možete slušati 24h preko ovog linka Radio zajednice CK13 će predstavljati zvučno glasilo Crne kuće i zajednice koja se okuplja oko nje. Možete očekivati emisije iz oblasti politike, socijalnih tema, muzike, književnosti, filma i sl. “Negujemo odnose zasnovane na samoorganizovanju i samoinicijativi. Vodimo…

11. maj 2022.

Konkurs za novinarsku stipendiju ‘Jiri Dienstbier’

Radio Slobodna Evropa otvara konkurs za novinarsku stipendiju „Jiri Dienstbier Journalism Fellowship“ za 2023. godinu. Program traje od 4. januara 2023. do 31. jula 2023. Rok za prijavu je petak, 3. juni 2022. U razmatranje se uzimaju prijave novinara iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije. Odabrani stipendisti provest će dvije sedmice u dopisništvu Radija Slobodna Evropa…

10. maj 2022.

Biljana Srbljanović – Dama koja nestaje

Piše Biljana Srbljanović

Dragan Šormaz, visoki funkcioner SNS-a dao je intervju "Danasu", u kom se osvrnuo na proteste u julu 2020. i naveo ih kao primer umešanosti ruskih obaveštajnih snaga u destabilizaciju Srbije. Radi se o onim noćnim demonstracijama 7. i 8. jula te godine, koje su započele kao protest protiv kovid-mera, ali ubrzo prerasle u ozbiljno nasilje koje je lako moglo da pređe u nešto nesagledivo.

Preuzeto sa: Blic

09. maj 2022.

Ivan Mrđen o stanju u medijima: U budućnosti će svi biti novinari

Piše Dragan Stošić
IZVOR Danas

Od masovnog postavljanja na društvene mreže sveže ofarbanih uskršnjih jaja do komentarisanja svake iole značajnije objave ili komentara. To je počelo mnogo pre ove agresije na Ukrajinu, a završiće se neviđenom agresijom na zdravu pamet, dostojanstvo i privatnost svakog od nas.

Send this to a friend