22. okt 2020.

Pašalić: Ekonomski pritisci na novinare utiču na objektivnost

Beta
IZVOR Danas

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je da je ekonomski status novinara jedan od najvažnijih uslova za postojanje profesionalnih i slobodnih medija i najavio da će insistirati na formiranju jedinstvene baze podataka o napadima na novinare, u kojoj bi kao poseban segment bili izdvojeni ekonomski pritisci.

21. okt 2020.

Aleksandar Cvrkotić Cvrle: Hrabrost iza kamere

Piše Ivana Nikoletić
IZVOR Danas

„Proveo je četiri sata sa podignutim rukama, držeći kameru, čime nam je omogućio da pratimo svaki detalj protesta ispred Skupštine Srbije. Dok je reporterka Jelena Zorić u gotovo nemogućim uslovima prenosila najnovije informacije, ulagao je nadljudske napore da objektiv njegove kamere u svakom trenutku bude tamo gde je važno.“

21. okt 2020.

Između dve duge noći sa Duletom

Piše Božidar Andrejić
IZVOR Danas

Neko neobjašnjivo čudo je htelo da su mi se juče u 5,57- proklete bile – počele da roje ove misli ispod. A dvanaest minuta pre toga, posle uporne borbe sa dugom i teškom bolešću i uz do poslednjeg trena neugaslu brigu za opstanak i napredak Danasa, preminuo je dugogodišnji direktor Dan Grafa, izdavača ovih novina Dušan Mitrović.

21. okt 2020.

Onlajn debata: Mediji u Srbiji izgubili sponu sa građanima

FoNet
IZVOR N1

Mediji treba da stvaraju sponu sa publikom, građanima, a u Srbiji je to izgubljeno, jer je fokus na vestima sa državnog nivoa, rečeno je u onlajn debati "Od koga zavise nezavisni mediji", uz ocenu da treba razlikovati novinare od PR stručnjaka koji su "ušli" u profesiju.

16. okt 2020.

Emisija NDNV: Društvene mreže kontrolori informisanja

Društvene mreže su u rukama jako malog broja izuzetno moćnih korporacija i te platforme su glavni arbitar slobode govora i kontrolori protoka informacija, rekao je Bojan Perkov iz Share fondacije u emisiji Nezavisnog društva Novinara Vojvodine “Društvene mreže pod okupacijom”. Novinarka CINS-a Teodora Ćurčić ocenila je da se zbog izostanka regulacije mnogo lakše manipuliše javnošću na društvenim mrežama nego u klasičnim medijima.

15. okt 2020.

Petar Peca Popović: Jugoslavija je prva imala muzicki časopis na svetu (VIDEO)

Gost emisije "Bez ustručavanja" bio je rok-kritičar Petar Peca Popović. Jugoslavija je prva imala muzicki časopis na svetu. Zvao se Džu boks i prodavao se u sto hiljada primeraka. Beogradska rok scena bila je druga u Evropi i peta na svetu. Grupa Bijelo dugme bila je najpopularnija grupa u bivšoj Jugoslaviji, svojim kvalitetom nisu zaostajali za tadašnjim vodećim grupama u Americi. Nije iznenađenje što je Goran Bregović postao uspešni kompozitor svetskog renomea. On je prvi uspešno spojio zvuk roka sa etno zvukom i to pretvorio u svoj brend koji će ga učiniti poznatim na svim meridijanima. 

15. okt 2020.

Basari nagrada za satiričnu hrabrost

Beta
IZVOR Danas

Međunarodni festival „Satira fest“ koji organizuje Beogradski aforističarski krug (BAK), najavio je da će „Nagradu za satiričnu hrabrost“ dodeliti Svetislavu Basari, književniku i kolumnisti dnevnog lista „Danas“.

15. okt 2020.

Tekstove sa portala RTS-a automatski čita glas Dragana Vučelića

IZVOR RTS

Portal RTS-a obnovio je opciju čitanja tekstova objavljenih na portalu koju najviše koriste slepi i slabovidi, ali i oni koji ne mogu da gledaju u ekran da bi sami čitali. Softver je postavila novosadska kompanija AlfaNum, specijalizovana za sintetizaciju glasa i pretvaranje glasa u tekst.

12. okt 2020.

INTERVJU Jelena Obućina: I predsednik gleda naš Pregled dana

Razgovarao Pero Jovović
IZVOR Nova.rs

Nakon nekoliko meseci vođenja programa "Pregled dana" NewsMax Adrije na televiziji Nova S, voditeljka, novinarka i autorka Jelena Obućina, sumirala je za Nova.rs svoj rad na ovom projektu i istakla da za razliku od mnogih televizija i medija sa agendom, NewsMax "igra solo, u sopstvenom timu."

11. okt 2020.

Ispovest Njuzovaca: Kako smo umalo napravili stranku

Razgovarao Milan Vukelić
IZVOR Nova.rs

"Čekaj, ovo nije Njuz.net?" Ova rečenica se toliko često čuje među srpskim korisnicima interneta za sve bizarnije vesti kojima smo dnevno zapljusnuti, da je praktično ušla u naš jezik. Njuz.net danas slavi deseti rođendan, a u velikom intervjuu za Nova.rs oni otkrivaju kako je nastao verovatno najduhovitiji domaći portal, čiji kreativni tim stoji i iza showa Zorana Kesića. Marka Dražića iz Njuza znam još iz vremena kada smo obojica bili početnici u "Blicu", da bi on pre tačno 10 godina dao otkaz i zajedno s Viktorom Markovićem, Dejanom Nikolićem, Nenadom Milosavljevićem, Miroslavom Vujovićem i još nekoliko autora pokrenuo Njuz.

Send this to a friend