13. okt 2021.

Pećo: Vrh vlasti laže o našim novinarima

Piše Ivana Nikoletić
IZVOR Danas

Baviti se istraživačkim novinarstvom i doći do istine u Srbiji postaje sve teže, jer se iz godine u godinu mehanizmi onih koji hoće u tome da vas spreče samo razvijaju i umnožavaju.

11. okt 2021.

Gosti N1: Ima li života bez društvenih mreža? (VIDEO)

IZVOR N1

Kopirajterka Vanja Bahilj, povodom nedavnog pada Facebook-a, Instagrama i WhatsApp-a na šest sati, što je izazvalo "paniku" kod mnogih, smatra da kad bi te društvene platforme nestale na nekoliko dana, "nakon inicijalnog šoka i prilagođavanja, mislim da se ništa specijalno ne bi desilo, vratili bismo se na fabrička podešavanja". Profesor Dušan Ristić sa odseka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu kaže da je pad ovih platformi iz ugla istraživača bio zanimljiv, kao jedan eksperiment uživo, koji je pokazao da je "nama onlajn stvarnost mnogo važnija nego fizička stvarnost i naše neposredno okruženje, bilo u ekonomskom smislu, ili u smislu povezivanja" (komunikacije).

09. okt 2021.

UNS traži komisiju za istragu novinara ubijenih na Kosovu

Beta
IZVOR N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) najavilo je da će na redovnoj skupštini Evropske federacije novinara (EFJ) predložiti rezoluciju o neodložnom formiranju Međunarodne komisije za istragu ubistava i kidnapovanja novinara na Кosovu od 1998. do 2005. godine.

09. okt 2021.

Oproštaj iz „medijske klupe“

Piše Jelena Tasić
IZVOR Danas

U Beogradu je početkom nedelje preminuo Željko Sinobad, urednik fotografije u Ilustrovanoj politici, jedan od najboljih fotoreportera na srpskoj novinarskoj sceni – majstor ne samo novinske nego i umetničke fotografije.

08. okt 2021.

Dodela godišnje nagrade „Katarina Preradović“ za profesionalni integritet i izuzetnost

U znak sećanja na Katarinu Preradović (1972–2015), izuzetnu i plemenitu novinarku i urednicu Blica i nedeljnika NIN, koja je dosledno tragala za istinom, hrabro prkoseći konstantnim političkim, kriminalnim i tajkunskim pritiscima, Fondacija „Katarina Preradović“ po peti put dodeljuje godišnju nagradu za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, profesionalni integritet i izuzetnost.

06. okt 2021.

„5. oktobar“ – da li smo nešto naučili o „oslobađanju” medija?

Piše prof. dr Dubravka Valić Nedeljković

Još jedna godišnjica „5. oktobra“, kada nam se učinilo da ipak može biti sve drugačije, prolazi mlako i bez imalo naboja koji je trebalo da karakteriše obeležavanje jednog važnog preokreta u savremenoj istoriji Srbije. Jedan od gotovo najvažnijih simbola „5 oktobra“ je bilo „oslobađanje“ medija, pre svega RTS, koji je i tada bio simbol potčinjenosti…

04. okt 2021.

Koraks: Likovi su sve gori i gori, ima još puno posla za mene

Piše Aleksandra Popović
IZVOR Danas

„Za vreme Titove vladavine apsolutno nije bilo moguće praviti karikature sa likovima, da crtate političare to je bila tabu tema, a ja sam silno želeo da se bavim živim ljudima i da crtam likove. Kada sam ja već trebao da se penzionišem, Tito je umro i ja sam tek onda dobio priliku“, kaže Predrag Koraksić Koraks, karikaturista Danasa i trenutno najstariji aktivni crtač političke satire u Srbiji.

Send this to a friend