03. dec 2021.

Kablove RTS-a čuvalo obezbeđenje predsednika Srbije

Piše Katarina Živanović
IZVOR Danas

Tokom vanrednog obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, preksinoć je na RTS-u kratko nestalo signala, a Javni servis se brže bolje obratio saopštenjem, izvinjavajući se gledaocima iako, kako su naveli, krivica nije njihova. Prema saznanjima našeg lista, krivica zaista nije bila na RTS-u, već je to bio propust predsednikovog obezbeđenja.

01. dec 2021.

Perkov: Nepoznato kako bi sajt Izbori.se mogao da potvrdi Fejsbuk glasove

Piše Miloš D. Miljković
IZVOR Danas

Nisam siguran na koji način bi sajt „izbori.se“ mogao da verifikuje glasove – ocenjuje za Danas Bojan Perkov iz Šer fondacije, upitan da prokomentariše sajt „izbori.se“ koji se nedavno pojavio na mreži, a na kome se posetioci pozivaju da na „predizborima“ glasaju i izaberu predsedničkog kandidata opozicije za predstojeće izbore.

01. dec 2021.

Bodrožić: Neophodno je osnažiti novinare da se sindikalno organizuju

Beta
IZVOR N1

Položaj novinara u Srbiji je izuzetno težak, strah za opstanak je najveći cenzor, a od države se ne može očekivati da učini nešto da se situacija promeni, čulo se u Beogradu od učesnika tematskog dijaloga "Kako do dostojanstvenog rada u medijima i odgovornog novinarstva". Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić rekao je da je neophodno, između ostalog, osnažiti novinare da se sindikalno organizuju.

30. nov 2021.

EU osniva „evropsku novinsku redakciju“

Tanjug
IZVOR RTS

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova i evropski komesar Tijeri Breton predstavili su planove za medijska pravila širom EU na Forumu evropskih novinskih medija, najavivši sredstva EU za osnivanje "evropske redakcije" koja će okupiti 16 novinskih agencija, među kojima i agencija Tanjug.

29. nov 2021.

Veran Matić – Kako ste? Znam sve o vama.

Piše Veran Matić

Poslednji globalni izveštaj Fridom hausa o slobodi interneta svrstava Srbiju u zonu slobodnih država. Zabrinjava što nas je samo jedan poen delio od zemalja koje su delimično slobodne u domenu interneta.

26. nov 2021.

„Dr Gugl“ najpopularniji u Srbiji

IZVOR Danas

Samo pet odsto stanovnika Srbije ne traži informacije o zdravstvenim temama od „dr Gugla“, dok je njih čak 72 odsto tražilo prošle godine češće nego obično informacije o zdravlju na internetu, jedan je od nalaza Štadinog zdravstvenog istraživanje za 2021. godinu, sprovedenog u 15 evropskih zemalja među kojima je i Srbija.

25. nov 2021.

Jovićević: Mediji kreiraju sliku podeljenosti društva

FoNet
IZVOR N1

Na javnoj sceni se vode "tihi rat" i apsolutna borba za prevlast, što se u velikoj meri održava na medije, izjavio je Fonetu urednik kulture u nedeljniku NIN Dragan Jovićević, koji smatra da je medijska pismenost na sve nižem nivou. On je ocenio da su mediji polarizovani kao i društvo, što je teško razdvojiti jedno od drugog, ukazujući da mediji kreiraju sliku podeljenosti društva.

17. nov 2021.

Novinarka CINS-a osvojila prvu nagradu za tekstove o zagađenju vazduha

IZVOR CINS

Žiri koji dodeljuje nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo dodelio je prvu nagradu novinarki CINS-a Dini Đorđević za serijal tekstova o zagađenju vazduha u Srbiji. Novinari CINS-a Teodora Ćurčić i Stefan Marković posebno su pohvaljeni za bazu „Koliko košta poslanik?“.

16. nov 2021.

Slaviša u moru mrtvih

Piše Marko Vidojković
IZVOR Danas

Po svoja dva primerka prvog broja magazina „Status“, u kom sam se pojavio kao autor, došao sam uplakan, 12. marta 2003. Slaviša Lekić zaključio je da sam baš maler, kad se tog velikog dana u mojoj novinarskoj karijeri neću sećati kao lepog, već kao groznog.

16. nov 2021.

Komemoracija Slaviši Lekiću: Disao je i živeo novinarstvo

Piše Stefan Miljuš
IZVOR N1

Smrt Slaviše Lekića ogroman je gubitak za novinarstvo, a retki su oni koji su svojim tekstovima i filmovima uzburkavali celu medijsku i političku scenu kao što je on to činio - poruke su sa komemoracije preminulom novinaru koja je održana u beogradskom Dorćol Placu. Sahrana će se održati u utorak na Novom bežanijskom groblju u Beogradu.

Send this to a friend