22. feb 2017.

Amnesti kritikuje Srbiju zbog medija, Savamale i migranata

Beta
IZVOR N1
amnesty_international_logo

Provladini mediji nastavili su da napadaju nezavisne novinare, borce za ljudska brava i kancelariju Zaštitnika građana, sprovedeno je nekoliko nasilnih iseljavanja u Beogradu, a migrantima koji su blokirani u Srbiji na putu ka EU nedostaje osnovna zaštita, navodi se u godišnjem izveštaju Amnesti internešenal.

22. feb 2017.

Odloženo ročište po tužbi Stefanovića

Piše A. Popović
IZVOR Danas

Pripremno ročište po tužbi ministra policije Nebojše Stefanovića protiv sociološkinje Vesne Pešić i glavnih urednica portala Peščanik - Svetlane Vuković i Svetlane Lukić, koje je trebalo da se održi danas u Višem sudu u Beogradu, ponovo je odloženo.

21. feb 2017.

Milanović: Smenjen sam tokom istrage ubistva Ćuruvije jer sam „uznemirio JSO“

Pišu Marija Vučić i Vladimir Kostić
curuvija

Ljubiša Milanović, operativac „Poskoka“, svedočeći na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije, rekao je da je tokom istrage došao do informacije da su eventualni izvršioci ili logistička podrška pri ubistvu novinara bila dvojica pripadnika Jedinice za specijalne operacije. Ubrzo nakon toga premešten je na drugo radno mesto, pošto mu je rečeno da je „uznemirio Jedinicu“.

20. feb 2017.

Suđenje za ubistvo Ćuruvije: Svedoči bivši ministar policije Dušan Mihajlović

Piše Marija Vučić
Foto: Jana Nikolić / Slavko Ćuruvija fondacija

Mihajlović je u svom iskazu Tužilaštvu za organizovani kriminal u junu 2014. rekao da je po dolasku na mesto ministra 2001. godine „dao nalog Ministarstvu da se prioritetno pozabave nerešenim ubistvima iz prošlosti za koje se pretpostavljalo da imaju političku pozadinu“ – ubistvom Ćuruvije, Ivana Stambolića i atentatom na Ibarskoj magistrali. Kako je tada tvrdio,…

20. feb 2017.

UNS: U 2016. godini prijavljen svaki drugi napad i pretnja novinarima

IZVOR UNS
uns logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) u svojoj bazi za prošlu godinu evidentiralo je 59 slučajeva u kojima su se novinari i medijski radnici žalili UNS-u na fizičke i verbalne napade ili pritiske, ili su takvi slučajevi objavljeni u medijima. UNS je reagovao u 36 slučajeva napada i pritisaka. Od 59 slučajeva, 41 se odnosi na fizičke napade i pretnje, a nadležnima je prijavljen skoro svaki drugi, odnosno 21 slučaj, saznali smo od koleginica i kolega.

Send this to friend