20. jan 2017.

Novinari u neprijateljskom okruženju

Piše M. Lovrić
IZVOR NIN

Hjuman rajts voč u pregledu 2016. godine Srbiju kritikuje zbog odnosa prema izbeglicama, novinarima, borcima za ljudska prava, Romima i osobama sa invaliditetom, što je, očigledno, bitan napredak u odnosu na 2015, kada je Srbija kritikovana zbog odnosa prema izbeglicama, novinarima, borcima za ljudska prava, Romima i osobama sa invaliditetom.

10. jan 2017.

Komesar Saveta Evrope zabrinut zbog presude NIN-u

Piše Marija Vučić
Nils Muižnieks - Saeima - Āboltiņa tiekas ar Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāru Nilu Muižnieku

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks izjavio je da je zabrinut da bi na slobodu medija u Srbiji mogla negativno da utiče presuda Višeg suda kojom je nedeljnik NIN osuđen zbog teksta o događajima u Savamali, u sporu koji je pokrenuo Nebojša Stefanović.

09. jan 2017.

Za ružno lice nije krivo ogledalo

Piše Zoran R. Tomić
IZVOR Danas

Povodom sudskog kažnjavanja nedeljnika NIN pred Višim sudom u Beogradu: Nije zabranjeno medijsko ukazivanje na eventualno učinjeno krivično delo i pre nego što ono bude i sudski utvrđeno kao takvo. Uz princip pretpostavke nevinosti svih i svakoga - dok se ona, ta pretpostavka, na zakonit način u pogledu određenog lica u datoj situaciji sudski pravnosnažno ne obori

08. jan 2017.

Petrović: Očekujem da Vučić pređe na „ti“ s novinarima

IZVOR N1
Foto: N1

Premijer Aleksandar Vučić je na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za štampu optužio novinare za "zle komentare" povodom prodaje 109 državnih nekretnina. Gost Novog dana, pisac Miomir Petrović kaže da očekuje da premijer na konferencijama za štampu pređe na "ti" jer je persiranje prevaziđeno u tom dramaturškom kontesku.

08. jan 2017.

Fantom pravosuđa

Piše Vesna Rakić-Vodinelić
Corax, Danas, 7. januar 2017.

Narativ sudije Slobodana Keranovića u parnici Nebojše Stefanovića protiv NIN-a i novinarke Sandre Petrušić je sudska presuda baš onako i onoliko koliko je Stefanovićeva „Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)” odbranjena na Megatrendu – doktorska disertacija. Liči na presudu, ima broj, izrekao ju je sudija, ima i dispozitiv kojim se (kako je bilo očekivano) odlučno usvaja Stefanovićev tužbeni zahtev, obrazloženje se proteglo na preko dvadeset strana. Liči, ali nije. Isto kao što je Stefanovićevo pisanije fingirani doktorat, Keranovićevo je fingirana presuda. Teško je reći koji je od ova dva teksta društveno opasniji. Da li je to univerzitetsko priznanje (ma kakav da je univerzitet) da je jedan prepisan, prepričan i otužno nenaučan spis – ipak doktorat ili je to sudsko izlaženje u susret aktuelnom političkom moćniku, koje je predstavljeno kao sudska presuda i – kao takvo – podržano trećom državnom vlašću (ma kakva da je država)?

08. jan 2017.

NDNV: Cinično saopštenje MUP umesto reakcije na pretnje novinarima

IZVOR NDNV

Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatra da je podnošenje “tajnih” krivičnih prijava od strane policije, za koje niko ne zna, ni javnost, pa ni oštećeni, a koje, po svemu sudeći, skupljaju prašinu u nekoj od polica Tužilaštva – daleko od adekvatne reakcije države na pretnje smrću koje dobijaju novinari i medijski poslenici.

Send this to friend