06. feb 2023.

Završne reči na suđenju Dodika protiv Davora Dragičevića i urednika NIN-a

Beta
IZVOR N1

U Osnovnom sudu u Banjaluci su iznete završne reči tužioca i tuženih u postupku koji se vodi po tužbi za klevetu, koju je podneo Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog mladića Davida Dragičevića i Milana Ćulibrka, glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN. Novinarima nije bilo omogućeno da prisustvuju suđenju, uz obrazloženje da se suđenje održava u sudnici u kojoj nema dovoljno mesta.

06. feb 2023.

Šabić: Opužbe Ane Brnabić za doprinos medija klanu Belivuk su atak na slobodu i bezbednost novinara

Beta
IZVOR Danas

Nekadašnji poverenik Srbije za informacije od javnog značaja, advokat Rodoljub Šabić, ocenio je da je današnja izjava premijerke Ane Brnabić da je kriminalna grupa Veljka Belivuka imala direktnu podršku istraživačkih medija, direktan atak na slobodu izražavanja i slobodu medija i indirektan ali opasan atak na bezbednost istraživačkih medija i novinara koji u njima rade.

02. feb 2023.

Još između dva tužilaštva – slučaj napada na niškog novinara N1 Milana Stojanovića

Piše Tamara Radovanović

Protiv radnika niškog Vodovoda, koji su u februaru prošle godine reportera televizije N1 Milana Stojanovića pokušali da spreče da izveštava, još nije podignut optužni predlog. Iz Višeg tužilaštva navode da su usvojili Stojanovićev prigovor i ponovo naložili Osnovnom tužilaštvu da dopuni dokazni postupak, a on smatra da to što skoro godinu dana nema sudskog postupka ohrabruje napade na novinare.

02. feb 2023.

Tužilac o napadu na novinara N1: „Vaše je da pišete prigovore, moje da odbijam“

Piše Gordana Bjeletić
IZVOR N1

Osnovno javno tužilaštvo, ni posle četiri naloga Višeg, nije podiglo optužni predlog protiv radnika niškog Vodovoda, koji su novinara N1 Milana Stojanovića, sprečavali da izveštava iz Njegoševe ulice u Nišu u kojoj je više puta pucala cev, a građani bili bez vode. Skoro godinu dana kasnije, nema sudskog postupka, a ni iz tog javnog preduzeća nisu osudili ponašanje zaposlenih. Da sistem za zaštitu novinara nije zakazao u ovom slučaju, već da i ne postoji, smatraju oni koji prate ovu oblast.

02. feb 2023.

UNS i DNKiM: Američka ambasada dužna da poziva srpske medije na razgovore o ZSO

IZVOR UNS

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje zbog toga što pojedine redakcije na srpskom jeziku nisu pozvane da izveštavaju sa jučerašnjeg sastanka na kome se razgovaralo o Zajednici srpskih opština (ZSO) i zato što je snimatelju RTS-a Vladimiru Miliću zabranjeno da nakon ovog sastanka snimi zgradu Ambasade SAD.

26. jan 2023.

Veran Matić, novinar: Ostaćemo uz OK radio!

Piše Veran Matić

Poštovane koleginice i kolege, prijatelji! Znam da ova poruka ide na previše adresa. Možda se i ne razumemo, ali voleo bih da bude nekih reakcija, da se tekst prenese, da se dogode neke reakcije građana regiona… da bude reakcija u našoj profesiji, nevladinim organizacijama, državnim institucijama…

25. jan 2023.

Bilčik: Vlast u Srbiji da sankcioniše pritiske na medije, posebno SLAPP tužbe protiv KRIK-a

Piše Jelena Radivojević
IZVOR KRIK

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik objavio je nacrt izveštaja o Srbiji za prethodnu godinu u kom iznosi zabrinutost zbog pritisaka i napada na novinare i žali zbog stagnacije slobode medija. Kao posebno problematičan Bilčik ističe sve veći broj takozvanih SLAPP tužbi koje se podnose sa namerom ućutkivanja novinara i poziva institucije da sankcionišu one koji ovakve tužbe podnose – naročito one koji su tužili KRIK i „Danas“.

25. jan 2023.

Komandant policije izgubio sudski spor protiv KRIK-a

Piše Bojana Jovanović
IZVOR KRIK

Sudija Jasmina Vukovljak Jovanović presudila je da se KRIK pišući o problemima u policijskoj Jedinici za zaštitu svedoka bavio temom od javnog interesa, kao i da je ispoštovao pravila novinarske profesije. Komandant ove policijske uprave Goran Živković i njegovi saradnici koji su tužili KRIK, smatrajući da im je tekst povredio ugled i čast, imaju prava da se žale na ovu presudu. Oni paralelno vode još jedan postupak protiv naše redakcije.