06. jun 2024.

Zloupotreba umjetne inteligencije tokom izbora

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je početkom maja raspisala lokalne izbore koji će se održati 6. oktobra u skladu sa izmjenama Izbornog zakona BiH. Izmjene zabranjuju značajan dio problematičnih praksi koje su ranije doprinosile izbornim neregularnostima, poput trgovine biračkim odborima, fiktivnih stranaka, te dezinformacija koje ugrožavaju integritet izbora, ali na probleme koje donosi umjetna inteligencija još uvijek nemaju odgovor.

13. maj 2024.

Konferencija OEBS-a o bezbednosti novinara: Zaštita novinara je prioritet

Piše Jelena Marković
IZVOR UNS

U organizaciji Misije OEBS-a, u Podgorici je održana regionalna konferencija o bezbednosti novinara u jugoistočnoj Evropi na kojoj je zaključeno da se ne sme tolerisati i normalizovati ugrožavanje sigurnosti novinara, kao i da se pitanje zaštite novinara i medijskih radnika mora postaviti kao prioritetni zadatak.

13. maj 2024.

EFJ: Zabrinuti smo zbog poziva Domovinskog pokreta na prestanak financiranja Novosti

EFJ
IZVOR HND

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojim hrvatskim podružnicama, Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i Sindikatu hrvatskih novinara (SNHJ), u osudi poziva krajnje desne političke stranke Domovinskog pokreta na smanjenje javnih sredstava za medij Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće, SNV, organizacija koja predstavlja srpsku manjinu u Hrvatskoj, priopćili su iz EFJ-a. 

01. feb 2024.

Bosna i Hercegovina ne sme da postane jedina evropska država bez javnog servisa

IZVOR NUNS

Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) suočena je sa katastrofalnim finansijskim poteškoćama i rizikom da bude zatvorena, zbog čega će 800 zaposlenih ostati bez posla, ako se ne postigne sporazum o finansiranju. Evropska i međunarodna federacija novinara (EFJ-IFJ) apeluju na rukovodstvo BHRT-a i političare da hitno pronađu rešenje.