17. maj 2022.

Novinar godine – Boris Dežulović: Ne pristajte na cenzuru, ucjene, svetinje, ni na što osim na istinu i svoju rođenu glavu

Razgovarao Ivica Buljan
IZVOR HND

Priznanje novinara godine Hrvatskog novinarskog društva stiglo je u prave ruke. Boris Dežulović desetljećima je prisutan na ovdašnjoj novinarskoj sceni i uvijek je bio svoj, nepotkupljiv i ustrajan u zagovaranju ideja za koje se zalaže i za koje bi društvo, poput našega, trebalo imati puno više razumijevanja iz jednostavnog razloga, jer bi bilo sretnije i bogatije. Borisa smo pitali o novinarstvu, tužbama, Feralu i svemu pomalo, a on, kako i piše, odgovara bez dlake na jeziku.

13. maj 2022.

SJ: Pretnje blogeru, kolumnisti i aktivisti iz BiH Srđanu Puhalu

IZVOR NUNS

Poznati bloger, kolumnista i aktivista iz Bosne i Hercegovine Srđan Puhalo dobio je brojne pretnje, uključujući one smrću, nakon što je na portalu Analiziraj.ba objavio autorski komentar o medijskim naslovima i izjavama zvaničnika o broju ubijene djece u opkoljenom Sarajevu.

07. maj 2022.

Korištenje novinarskih izvještaja u suđenjima

Medijski izvještaji često budu upućeni sudu i uvedeni u dokaze. Novinara se, ukoliko sud odluči da uvrsti novinarski izvještaj među dokaze, može pozvati na suđenje – naprimjer, da svjedoči da se intervju zaista dogodio kako je navedeno u članku. Može se desiti i da izvještaj bez svjedočenja novinara bude prihvaćen kao dokaz, što je rijetka situacija, na što paze suprotne stranke u postupku, te njihovi pravni zastupnici. Novinara se ne može, niti bi se trebalo, natjerati da kaže sudu išta više od toga.

06. maj 2022.

Hrvatski novinar pod policijskom zaštitom zbog pretnji iz ruske ambasade

IZVOR Danas

Novinar hrvatskog Večernjeg lista Hassan Haidar Diab je zbog teksta o čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu početkom aprila dobio pretnje ruskih diplomata zbog kojih se sada nalazi pod policijskom zaštitom. Posle izveštaja Sigurnosno-informativne agencije (SOA) i hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova bezbednost mu je, kako je ispričao za Hinu, zagarantovao i premijer Andrej Plenković.

05. maj 2022.

Medijski eksperti različito o potezima Crne Gore protiv dezinformacija o ratu u Ukrajini

Piše Sanja Novaković

Iz crnogorske Agencije za elektonske medije(AEM) kažu da se poštuje odluka o suspenziji emitovanja Sputnjika i Russia Today i naglašavaju da je Crna Gora, "kao država kandidat za članstvi u EU, ispoštovala sve obaveze u vezi sa tim". Iz Medijskog savjeta za samoregulaciju ukazuju da i pored toga u Crnoj Gori ima portala koji šire istu vrstu dezinformacija koje šire Sputnjik i Russia Today.

05. maj 2022.

HRT izgubio još jedan spor protiv Hrvoja Zovka

Piše I. Buljan
IZVOR HND

Općinski radni sud u Zagrebu odbio je kao neosnovan tužbeni zahtjev Hrvatske radio televizije protiv Hrvoja Zovka od kojeg je tražila da plati iznos od 10.879,35 kn zajedno sa zakonskim zateznim kamatama. Sud je također presudio da HRT kao tužitelj tuženiku na ime parničnog troška nadoknadi iznos od 15.000 kuna.

04. maj 2022.

Boris Dežulović novinar godine, nagradu za životno djelo dobio Marinko Čulić

U Novinarskom domu u Zagrebu dodijeljene su novinarske nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolje radove objavljene u 2021. godini. Dodijeljene su u devet kategorija i tradicionalno se dodjeljuju u povodu Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja. Ove godine odlukom članova Hrvatskog novinarskog društva, Novinarom godine za 2020. godinu proglašen je Boris Dežulović.

03. maj 2022.

Svjetski dan slobode medija 3. svibnja – počast novinarima ubijenim u Ukrajini: I novinarska gromoglasna šutnja daleko se čuje

Piše I. Buljan
IZVOR HND

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja odali su  okupljanjem pred zgradom Novinarskog doma počast novinarima ubijenima u ratu u Ukrajini, ali i svim novinarima i novinarkama čija je sloboda rada ugrožena. Čelnici HND-a predsjednik Hrvoje Zovko i potpredsjednici Branko Mijić i Goran Gazdek te predsjednica SNH Maja Sever zajedno sa još desetak kolega u spomen na poginule novinarke i novinare u Ukrajini držali su njihove fotografije. 

03. maj 2022.

Dan slobode medija u BiH: Nepovjerenje, polarizacija i mrzilački narativi

IZVOR

Međunarodni dan slobode medija, novinari i novinarke u Bosni i Hercegovini dočekuju suočeni sa podijeljenim mišljenjem javnosti o tome koliko vjeruju medijima. Istraživanja pokazuju kako svaka druga osoba u BiH ne vjeruje medijima ali i da je povjerenje u medije i dalje veće nego u političare i javne institucije. Ispitivanja javnog mnijenja su pokazala i da je dio…

28. apr 2022.

Mreža Safejournalists: Solidarnost novinara u regionu ključ za promjene

Solidarnost novinarskih udruženja i organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije, koje su se uz podršku Evropske unije udružile i osnovale regionalnu mrežu Safejournalists sa ciljem mapiranja napada na novinare/ke u regionu i zaštite i unapređenja medijskih prava i sloboda, u proteklih šest godina dala je veoma značajne i pozitivne rezultate. Ipak, položaj novinara u regionu je i dalje nepovoljan u mnogim segmentima, a pritisci na nezavisne medije i novinare sve su izraženiji, istaknuto je tokom dvodnevne regionalne konferencije mreže Safejournalists koja se održava u Sarajevu.

21. apr 2022.

Prijetnje i uvrede novinarki Vijesti

U policiji je prepričala da je na radni zadatak otišla nakon naloga redakcije i nezvaničnog obavještenja da se ispred suda, u iščekivanju presude za silovanje Bjelopoljcu A.Z. pored rodbine, sakupljaju bezbjednosno interesantne osobe, kao i dvije osobe sa fantomkama

Send this to a friend