18. feb 2017.

Trend gašenja štampanih medijskih izdanja predstavlja ogromnu štetu za bh. medijsku zajednicu, javnost i istinu

Piše Adis Šušnjar
IZVOR Fairpress

Posljednjih petnaest godina u BiH ugašeno je 27 različitih štampanih medija , dnevnih novina i magazina, a u samo zadnje dvije godine ugašene su dvije dnevne novine: Faktor i Pres RS, te sedmičnik Novo Vrijeme i politički magazin Slobodna Bosna. U Vijeću za štampu u BiH, koje je potvrdilo ove podatke, ističu da ovaj trend gašenja štapanih medijskih izdanja predstavlja ogromnu štetu za bh. medijsku zajednicu, javnost i istinu.

16. feb 2017.

Hrvatska: Konzervativci jurišaju na glasilo srpske manjine

Piše Enis Zebić

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) oštro je osudilo zahtjev desnokonzervativne prolajferske udruge U ime obitelji da se zbog širenja mržnje prema većinskom hrvatskom narodu prestane iz državnog proračuna financirati tjednik srpske manjine Novosti. Izrugivanje nacionalistima i onima koji šire mržnju nije širenje mržnje, poručuju iz Novosti.

08. feb 2017.

Jedni pišu i zarađuju, mi čitamo i strahujemo – a desnica samo jača

Piše Marko Mudrinić

Predsednički izbori u Francuskoj polako se zagrevaju, a uticaj lažnih vesti (FAKE NEWS izgovoreno Trampovim iritantnim glasom) gotovo da nikada nije bio veći na mišljenje javnog mnjenja. Zaboravite na činjenice – glasačko telo danas bira svoje predstavnike na osnovu harizme i odlučnosti, krupnih obećanja i politike zatvorenosti. Oh, i putem ‘alternativnih činjenica’ do kojih dolaze zahvaljujući društvenim mrežama.

08. feb 2017.

Pristup javnim informacijama pravo je svih građana, ne samo novinara (Video)

Piše Elvira M. Jukić

Podaci o funkcionisanju institucija ili trošenju javnih novaca nisu informacije koje mogu da dobiju samo novinari ili istraživači. Prava na pristup javnim informacijama i dokumentima ista su i za ostale građane. Međutim, u institucijama i dalje postoji otpor i nerazumijevanje obaveze davanja informacija. U praksi, institucije u Bosni i Hercegovini često nalaze načine da zaobiđu provođenje Zakona o slobodi pristupa informacijama.

07. feb 2017.

Zbog dugova prema srpskom distributeru Makedonija ponovo bez srpske štampe

Piše K. Kovač
IZVOR UNS

Dnevnih novina iz Srbije, zbog dugova makedonskog prema srpskom distributeru, od juče ponovo nema na prodajnim mestima u Makedoniji. Kako za UNS kaže komercijalni direktor distributera iz Srbije, firme Beokolp, Draško Đurić, makedonske kolege iz firme Medija print Makedonija (MPM) ponovo nisu isplatile novac za distribuciju. „MPM Beokolpu nije namirio već tri zaostale rate. Nikada ne obustavljamo distribuciju kada isplate malo kasne, nije nam takva praksa, ali ovo je već prešlo meru. Ružno je što nas dovode u situaciju da prekidamo posao, ali bez toga ne bismo mogli da naplatimo usluge“, rekao je Đurić.

Send this to friend