13. jan 2017.

Medijska scena u Republici Srpskoj: Rijetki glasovi hrabrosti i istine

Piše Dragan Bursać

Nekoliko odvažnih portala i blogova trenutno su jedina nada za kakvu takvu medijsku istinu u Republici Srpskoj. Bitno je da oni opstanu, jer su rijetki prostori pobune i slobodnog novinarstva. Ostatak medijske scene je brutalno služenje politici, klasično žutilo, ili pak korporativno pamfletiranje zaogrnuto u informativnu platformu

12. jan 2017.

Tvornica klikova „Balkanska fudbalska liga“

football-452569_1920

Prije nekoliko sedmica bosanskohercegovačkim medijskim nebom ponovo se zakotrljala priča o Balkanskoj fudbalskoj ligi. Priča o takmičenju klubova iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije aktuelna je otprilike od vremena kada se ta država i raspala i svakih malo senzacionalno ispliva na površinu. Nije to nikakvo čudo; od prvog trenutka bilo je jasno da će razvodnjavanje kvalitete domaći fudbal gurnuti u provaliju. Danas ono što gledamo na našim stadionima nije ni sjena fudbala koji se igrao prije dezintegracije socijalističke Jugoslavije, pa veliki dio javnosti povratak na 'dobra, stara vremena' vidi kao najbolji i jedini način oporavka najpopularnijeg sporta kod nas.

30. dec 2016.

Osuda napada na novinarku N1

FoNet

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najošrije su danas osudili verbalne napade predsednika Republike Srpske Milorada Dodik na novinarku N1 televizije Snežanu Mitrović, u sredu u Banjaluci na novogodišnjem prijema u Palati Predsednika Republike Srpske.

28. dec 2016.

Novinare se krivi zato što rade svoj posao

Piše Melisa Skender
IZVOR HND
smrt_novinarima_1

Državno odvjetništvo RH je 2015. zaprimilo više od 4000 prijava napada na novinare i više od polovice odmah odbacilo kao ''uznemiravanje'' za koje progon ide po privatnoj tužbi. DORH tužbu podiže tek u slučaju prijetnji smrću, teškim tjelesnim ozljedama, oružjem ili drugim opasnim sredstvom ili pak uništavanjem društvenog položaja ili materijalnog opstanka.

Send this to friend