06. feb 2023.

Prosvjednici na Markovu trgu: AP, ovo je tema, ovo je tema koju nikada nećemo zaboraviti

Priredio Ivica Buljan
IZVOR HND

Salvom zvižduka ministru Berošu i premijeru Plenkoviću uz povike "Vili, odlazi", prosvjednici su na Markovu trgu na prosvjedu "Oprostite što smetam ne mogu disati" zatražili ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša i odgovornost premijera Andreja Plenkovića. Na prosvjedu u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva nanovo se upozorilo na šutnju i zataškavanje, što traje punih šest mjeseci, o okolnosti smrti novinara Vladimira Matijanića.

03. feb 2023.

Trolovi i botovi napadaju društvene mreže, institucije nemoćne da spreče govor mržnje

Piše Dejan Srbinovski
IZVOR Demostat

Bilo koji veći događaj ili dešavanje na domaćoj političkoj sceni ne prolazi bez refleksije na društvenim mrežama i obrnuto. Nakon napete komemoracije Mare Buneve u Skoplju, provokativnih i uvredljivih izjava Angela Džambaskog prema Makedoniji i incidenta sa Hristijanom Pendikovim, društvene mreže i mediji preplavljeni su govorom mržnje, lažnim vestima i stranom propagandom, što, prema insajderima, izaziva nasilja i dalje produbljuje podele među građanima po svim osnovama.

01. feb 2023.

Mediji mijenjaju žene za klikove

Piše Marina Kelava
IZVOR H-alter

Stranica „Seksizam naš svagdašnji“ na društvenim je mrežama Facebook i Instagram prikupila preko 1000 primjera seksizma u medijima, od čega su 55 najgorih prijavili nadležnim institucijama. „Kazne bi trebale bi veće i puno strože. Kada bi se seksizam i mizoginija kažnjavale ukidanjem koncesija i velikim novčanim kaznama, vjerujem da bi moralo doći do promjena u medijskom izvještavanju. Blage kazne, nažalost, ne znače ništa“, ističe Nataša Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč koji vodi ovu stranicu.

31. jan 2023.

Zovko: SLAPP tužbe su novi oblik zlostavljanja novinara

Hina
IZVOR HND

Problem SLAPP tužbi iznimno je važna tema jer one predstavljaju najnoviji oblik zlostavljanja i napada na novinare i novinarke, rekao je u ponedjeljak predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko govoreći na panelu “Koja su pravna uporišta i izazovi u reguliranju SLAPP - strateških tužbi protiv javne participacije".

31. jan 2023.

Novi centar za obuku za bezbednost novinara i medijskih profesionalaca osnovan u Grčkoj

IZVOR NUNS

U Solunu (Grčka) osnovan je novi Centar za bezbednost novinara i medijskih radnika. Centar, čije je otvaranje odloženo dve godine zbog ograničenja Covid-19, baviće se pitanjima bezbednosti novinara i medijskih radnika u ratnim i kriznim zonama, kao i u svakodnevnom radu. Podržava ga Savez novinara Makedonije i Trakije (ESIEMTH) i pod naučnom je odgovornošću Laboratorije za mirovno novinarstvo Škole za novinarstvo i studije masovnih medija na Aristotel univerzitetu u Solunu.

27. jan 2023.

Prosvjed – „Oprostite što smetam, ne mogu disati“

IZVOR HND

Šest mjeseci nakon tragične smrti kolege novinara Vladimira Matijanića, u nedjelju, 5. veljače, Hrvatsko novinarsko društvo organizira prosvjed "Oprostite što smetam, ne mogu disati", kako bi se upozorilo da se neće prešutjeti zataškavanje okolnosti u kojima je Matijanić umro. Okupljanje počinje u 12 sati ispred Novinarskog doma (Perkovčeva 2, Zagreb).

26. jan 2023.

EFJ i IFJ pozivaju da u Republici Srpskoj kleveta ostane u građanskom pravu

IZVOR NUNS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je da se kleveta i uvrede ponovo uvedu kao “krivična djela” u Krivični zakon Republike Srpske, jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini. Udruženje BH novinari (BH Novinari) diže uzbunu pred sve većom pretnjom koja bi izazvala predstojeću inkriminalizaciju klevete, koja je građanska nepravda u zemlji od 1999. godine.

25. jan 2023.

EFJ: ekonomska kriza ugrožava tiskane medije u hrvatskoj

IZVOR HND

Europska federacija novinara (EFJ) iznijela je svoje mišljenje na izvješća Europske komisije o vladavini prava, u kojem se svake godine razmatraju četiri ključna područja: pravosudni sustavi, okvir za borbu protiv korupcije, medijski pluralizam i sloboda te kontrola i ravnoteža sustava. EFJ naglašava da je ekonomska kriza pridonijela poteškoćama tiskanih medija s kojim su se suočili mediji u manjim državama članicama EU-a poput Hrvatske i Slovenije.

18. jan 2023.

Razbuktavanje mržnje u medijima nakon nasilničkog ponašanja na Ilidži

Piše Marija Arnautović

Porast govora mržnje na društvenim mrežama protiv Bošnjaka, Srba i Hrvata. “Horor”, “Fašisti love Srbe”, “Napad na Srbe gde god žive”, “Linčovali srpsku decu”, samo su neke od naslovnica srbijanskih tabloida objavljene u ponedjeljak 16. januara, dva dana nakon incidenta koji se dogodio tokom dječijeg fudbalskog turnira u sarajevskom naselju Ilidža. Da su počinioci napada na roditelje djece odmah uhapšeni, te da su zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje predati Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS), naslovnice ne govore. Nema ni vijesti da je napad odmah osudila gradonačelnica Benjamina Karić i sastala se sa napadnutim roditeljima.

16. jan 2023.

HND organizira prosvjed „Oprostite što smetam, ne mogu disati“

Piše Ivica Buljan
IZVOR HND

Hrvatsko novinarsko društvo organizirat će prosvjed pod nazivom "Oprostite što smetam ne mogu disati" šest mjeseci nakon tragične smrti novinara Vladimira Matijanića. Na prosvjedu će se ponovo upozoriti na to da aktualna vlast zataškava ovaj slučaj i okolnosti novinarove smrti. U HND-u podsjećaju da ni nakon šest mjeseci nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao, čak ni na disciplinskim ili etičkim odborima, kazano je na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva.

10. jan 2023.

Još jedna godina političkih pritisaka i propagande

Piše Anida Sokol

Bosna i Hercegovina (BiH) je u 2023. godinu ušla sa kandidatskim statusom za članstvo u Evropsku uniju (EU), uprkos tome što, između ostalog, ništa nije učinjeno kako bi se se unaprijedila sloboda izražavanja i medija, te zaštita novinara/ki, što je jedan dio obuhvaćen u četrnaest prioriteta Evropske komisije, postavljenih pred BiH 2019. godine.