07. feb 2023.

Savet za štampu ušao u Nacrt Zakona o javnom informisanju i medijima

IZVOR UNS

U Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima naći će se odredbe kojima se predviđa da mediji moraju da prihvate nadležnost Saveta za štampu ako žele da konkurišu za sufinansiranje medijskih projekata, odlučeno je juče na sastanku Radne grupe za izradu nacrta zakona. U Nacrtu je i odredba kojom se propisuje poštovanje Kodeksa novinara Srbije kao jednog od kriterijuma za dodelu novca za medijske projekte.

06. feb 2023.

Kragujevac: Gradska uprava ponovo “nemilosrdna” prema medijima

Res publica
IZVOR NUNS

Gradska uprava za društvene delatnosti grada Kragujevca nastavlja da bespotrebno opterećuje medije suvišnim administrativnim zahtevima i tako im otežava učešće u medijskom konkursu. Pored toga, ostaje zatvorena za predloge udruženja Res Publika, koje treću godinu zaredom ukazuje na ovu lošu praksu i predlaže gradskoj upravi da konkurs sprovodi na način kako to čini resorno ministarstvo.

01. feb 2023.

Izmene Zakona o javnom informisanju: I dalje bez Nacrta i saglasnosti oko položaja Saveta za štampu i značaja Kodeksa novinara (VIDEO)

IZVOR Insajder

Novi ministar informisanja, nova radna grupa, novi rokovi. Ipak novi zakon o javnom informisanju i dalje je u starom statusu – odnosno u izradi. Iako je usvajanje izmena krovnog medijskog zakona premijerka pre godinu i po označila prioritetnim, prva radna grupa formirana na izradi tog dokumenta je raspuštena, bez usaglašenog Nacrta. Novi ministar informisanja oformio je u novembru novu, manju radnu grupu, i najavio usvajanje Nacrta do kraja godine. Sada je međutim u opticaju novi rok – 10. februar.