16. jul 2019.

CNN: Asanž Ambasadu Ekvadora pretvorio u komandni centar, radio s Rusima

IZVOR N1

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž tokom svog boravka u Ambasadi Ekvadora u Londonu u nizu sumnjivih susreta došao je u posed potencijalno hakovanog materiala koji je imao veze sa američkim predsedničkim izborima 2016. godine, objavio je CNN pozivajući se na obaveštajnu dokumentaciju u koju je imao uvid.

11. jul 2019.

Ćutanje o smrti Kašogija “nije opcija”

IZVOR Danas

Sjedinjene Države moraju da reaguju na izveštaj o smrti novinara iz Saudijske Arabije Džamala Kašogija od oktobra prošle godine, upozorila je Agnes Kalamar, stručnjak Ujedinjenih nacija. “Ćutanje nije opcija. Potrebno je govoriti, ali to nije dovoljno. Moramo da delujemo”, rekla je Kalamar.

10. jul 2019.

Konferencija o slobodi medija danas i sutra u Londonu

Tanjug
IZVOR UNS

U Londonu danas počinje dvodnevna globalna konferencija, posvećena slobodi medija, na kojoj će glavne teme biti izgradnja poverenja u medije i borba protiv dezinformacija, održivost medija, nacionalni okviri i zakonodavstvo, kao i zaštita i krivično gonjenje predstavnika medija.

08. jul 2019.

Štampa razapeta između papira i ekrana

Piše Zlatko Sušić

Jedan od najuticajnijih francuskih dnevnika, Liberasion, testirao je krajem juna, tokom samo jedne sedmice, formulu „doživotne pretplate“ na svoje digitalno izdanje. Mediji su zabilježili događaj sa velikom znatiželjom.

03. jul 2019.

Švedska: Hladno, ali standard i u zaštiti novinara od pretnji i napada

Piše Vanja Đurić

Verovatno ništa toliko kao pretnje novinarima i napadi na njih ne približavaju Švedsku i Srbiju. Razlike, naravno, nastaju kada je u pitanju reakcija države, koja uglavnom rešava slučajeve onlajn pretnji. Još nešto je veoma važno: u Švedskoj primena zakona nije stvar volje nosilaca javnih funkcija

01. jul 2019.

Koliver: Asanžu ne bi trebalo suditi u SAD, Snouden je heroj

Razgovarala Marija Šajkaš (Njujork)

O sudbini Džulijana Asanža i Edvarda Snoudena, novinara i uzbunjivača koji su ogromna iskušenja za američki sistem koji garantuje potpunu slobodu izražavanja, u nastavku intervjua za Cenzolovku govori Sandra Koliver, svetski priznata stručnjakinja za slobodu medija i izražavanja

Send this to a friend