14. feb 2024.

Radio koji prave slušaoci

Piše Aleksandar Kocić

Radio lokalnih zajednica ne može da parira BBC-ju ili velikim komercijalnim rivalima, ali to i nije njegov cilj. On služi da lokalnim zajednicama omogući da se aktiviraju, da ljudima pruži osećaj da mogu nešto da urade za sebe, da pomognu jedni drugima

21. feb 2024.

Sa skupa podrške Džulijanu Asanžu: Odluka o izručenju Asanža stajaće kao trajna pretnja svakom istraživačkom novinaru

Piše A. Ničić
IZVOR UNS

„Ne izručujte Asanža“, poručili su na današnjem skupu podrške novinaru Džulijanu Asanžu predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Sindikata novinara Srbije (SINOS). Poruka je upućena Kraljevskom sudu u Londonu, koji danas i sutra razmatra žalbu Asanža na odluku ministra unutrašnjih poslova Velike Britanije da ga izruči SAD, kao i na odluku sudije Barajcer da odbije veći deo tužbe protiv ekstradicije.

20. feb 2024.

Dragojlo: Asanž – heroj našeg doba, razotkrio zločine SAD i usudio se da dirne u nedodirljivo

IZVOR N1

Pred višim sudom u Londonu danas će početi možda i poslednje ročište u vezi sa izručenjem osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama. Njega je američko tužilaštvo optužilo za špijunažu, i ukoliko bude isporučen Americi preti mu kazna od 175 godina zatvora. Australija je već tražila od Velike Britanije da ne isporuči Asanža, dok poslanici nemačkog Bundestaga kažu da se radi o politički motivisanom procesu i da se time ugrožava sloboda štampe. Novinar BIRN Saša Dragojlo ocenjuje da "ovo jeste poslednji čin u njegovoj borbi protiv SAD i tiho ubijanje Asanža".

19. feb 2024.

IFJ i EFJ : Asanžovo krivično gonjenje ugrožava slobodu štampe

EFJ
IZVOR NUNS

„Tekuće krivično gonjenje Džulijana Asanža ugrožava slobodu medija svuda u svetu“, navode Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ), u zajedničkom saopštenju uoči njegovog žalbenog ročišta u Londonu 20. i 21. februara. IFJ i EFJ, koji predstavljaju skoro 200 novinarskih sindikata i udruženja, protivili su se Asanžovom izručenju od objavljivanja američkog podstrekavanja prema američkom Zakonu o špijunaži.