26. maj 2022.

Poznata sudbina ukrajinskog fotoreportera Ihora Hudenka

IZVOR HND

Ukrajinski fotoreporter i bloger Ihor Hudenko, za kojeg se smatralo da je nestao 26. veljače u Harkivu tog dana je preminuo. To je za CPJ posvjedočio njegovog kolega, novinar Oleg Peregon. I Ukrajinski javni emiter Suspilne također je izvijestio o smrti, citirajući objavu na Facebooku Svetlane Shkurat koja se predstavila kao Hudenkova prijateljica, priopćili su iz Committee to Protect Journalists (CPJ).

26. maj 2022.

Ukrajinski TV kanali ujedinjeni u izvještavanju o ratu

Ubrzo nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, glavni TV kanali u toj napadnutoj zemlji počeli su da emituju isti sadržaj 24 sata dnevno, pod nazivom United News telemaraton. Svaki kanal ima dnevni termin za emitovanje, koji se istovremeno prikazuje na svim kanalima.

25. maj 2022.

Evropski parlament izbrisao objavu o izveštaju RSF

Evropski parlament izbrisao je sa svog vebsajta i društvenih mreža objavu koja se odnosila na nedavni izveštaj Reportera bez granica (RSF), u kojem je Grčka najlošije ocenjena među članicama Evropske unije po pitanju slobode medija.

23. maj 2022.

Dok besni propagandni rat Rusije i Zapada, relevantni izvori ostaju u zapećku

IZVOR N1

Kako razlikovati istinu od ratne propagande? Ruska invazija na Ukrajinu ponovo je pokrenula pitanje relevantnosti informacija koje putem medija i društvenih mreža dolaze do građana. Sagovornici N1 kažu da je danas veoma teško doći do stoprocentno tačnih informacija, naročito kada se uzme u obzir da većina medija u Srbiji izveštava kako odgovara vlasti.

23. maj 2022.

Gosti N1: Rusija 25 godina živi u svom balonu, tužne priče i slike Zelenskog (VIDEO)

IZVOR N1

Urednica BBC na srpskom jeziku i nekadašnja ratna reporterka Aleksandra Nikšić rekla je gostujući u Novom danu N1 da Rusija ima teži propagandni zadatak u ratu u Ukrajini zato što ne dozvoljava pristup druge strane na svojim teritorijama. "S druge strane dozvoljava pristup novinarima čak i onima koji nisu dokazani u izveštavanju sa ovakvih događaja. Ako gledamo zapadne medije, Ukrajina pobeđuje u propagandnom ratu, a Rusija ga gubi", ocenjuje ona. Politikolog i stručnjak za komunikacije Nikola Parun navodi da Ukrajina pobeđuje u info ratu. "Da li je to dovoljno? Nisam siguran. Šta je cilj propagande Ruske federacije? Ako je cilj da ih svet na zapadnoj hemisferi posmatra na neki drugačiji nacin, ako nisu tako strašni agresori, u tome definitivno nisu uspeli, ali ako je cilj popularnost kod kuće, popularnost mu raste od početka rata, izvesno je da na kratak rok Putina raste", rekao je Parun.

17. maj 2022.

Zasjedanje ESPR-e: Kako funkcioniraju nacionalna regulatorna tijela u digitalnom okruženju

IZVOR HND

Redovito proljetno godišnje zasjedanje Europske platforme regulatornih tijela – EPRA održano je u Antwerpenu, u organizaciji flamanskog regulatora (VRM) iz Belgije. okupilo se oko 160 predstavnika iz više od 50 regulatornih tijela iz cijele Europe te medijske stručnjake i predstavnike europskih organizacija, poput Europske komisije, Europske skupine regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA), Vijeća Europe, Europskog audiovizualnog opservatorija i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), priopćili su iz Agencije za elektorničke medije.

Send this to a friend