17. jan 2022.

Štrajk novinara BBC-a u Turskoj

IZVOR SNH

Nakon pet mjeseci pregovora, novinari BBC- ja u Turskoj pokrenuli su štrajk. Britanska televizija odbila ponuditi razumnu ponudu Turskom sindikatu novinara (TGS) u vezi s povećanjem plaća koje prati stopu inflacije u zemlji, boljim pristupom zdravstvenoj skrbi i drugim ključnim pitanjima. Štrajk podržava Europska federacija novinara (EFJ), Nacionalna unija novinara (NUJ) u Velikoj Britaniji i Irskoj, UNI Global Union i britanski medijski sindikat BECTU.

15. jan 2022.

“Šarli Ebdo” objavio seriju karikatura protiv Đokovića: “Novak kao izuzetak…”

Saga oko boravka Novaka Đokovića u Australiji i dalje traje i još nije poznata njegova sudbina u Melburnu. Đokoviću je po drugi put ukinuta viza, a njegovi advokati su uložili žalbu. Prvo pripremno ročište je održano danas, a večeras će srpski teniser biti saslušan pred službenicima imigracione službe. Suđenje se najavljuje za nedelju ujutru po…

14. jan 2022.

Evropski zakon o slobodi medija: Komisija pokreće javne konsultacije

IZVOR NUNS

Evropska komisija objavila je 10. januara otvorene javne konsultacije o predstojećem Evropskom zakonu o slobodi medija, značajnoj inicijativi koju je predsednica fon der Lajen najavila u svom obraćanju o stanju u Uniji u 2021. kako bi zaštitila pluralizam i nezavisnost medija na unutrašnjem tržištu EU. Ovo je usledilo nakon poziva za dokaze objavljenog 21. decembra 2021. u kojem se navode glavni ciljevi inicijative, moguće opcije i uticaji.

10. jan 2022.

U Europi ubijeno šest novinara u 2021. godini, a 95 je u zatvoru

EFJ
IZVOR HND

Od 1. siječnja 2021. u Europi je ubijeno 6 novinara , a 95 se nalazi u zatvoru, objavila je Europska federacija novinara (EFJ) istaknuvši kako je situacija vrlo zabrinjavajuća. U Europi se tako prošle godine utrostručio broj ubojstava novinara u odnosu na prethodne dvije godine.

03. jan 2022.

U prošloj godini u svijetu ubijeno 45 novinara

ifj.org/snh.hr
IZVOR HND

Četrdeset pet novinara i medijskih radnika ubijeno je u 2021., za trećinu manje nego u prethodnoj godini no gubitak je osobito velik u Aziji, objavila je Međunarodna federacija novinara (IFJ). Ova najveća novinarska orgnizacija koja ima 600.000 članova u 140 zemalja evidentirala je 2721 novinara ubijenih u cijelom svijetu od 1991. godine.

29. dec 2021.

Poljski predsednik Duda stavio veto na zakon protiv nezavisne TVN

Beta

Predsednik Poljske Andžej Duda stavio je veto na kontroverzne izmene medijskog zakona o ograničenju stranog kapitala van Evropske unije, koje bi naterale američkog vlasnika nezavisne poljske televizije TVN da proda svoj većinski udeo. „Uzeo sam u obzir odredbe poljsko-američkog Sporazuma o privrednim odnosima iz 1991. godine, kao i faktor medijskog pluralizma. Delim mišljenje većine zemljaka…

28. dec 2021.

Novinar BBC-a napustio Rusiju zbog prismotre

Istraživački novinar Bi-Bi-Sijevog (BBC) servisa na ruskom jeziku u Moskvi izjaivo je da je napustio Rusiju i otišao u London nakon što je primetio da su ga vlasti stavile pod „nadzor bez presedana”, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Send this to a friend