05. okt 2022.

UN: IFJ predvodi borbu za bezbednost novinara

IZVOR NUNS

Na 51. sednici Saveta UN za ljudska prava u Ženevi zvanično je pokrenuta kampanja za novi obavezujući međunarodni instrument posvećen bezbednosti novinara. Poziv na novu Konvenciju UN za unapređenje bezbednosti, zaštite i nezavisnosti medijskih radnika podržali su novinari i medijski sindikati, udruženja, predstavnička tela medija i nevladine organizacije širom sveta.

03. okt 2022.

Čemu služe mediji, a čemu novinari: Kad alfa-novinari poteraju političko stado ispred sebe

Piše Vesna Knežević
IZVOR RTS

Da se na ruskoj strani filtriraju informacije nije sporno. U državnoj propagandi Moskva crpi iz tradicije poslednjih sto godina. Ali direktna laž i mentalna manipulacija već neko vreme nisu osnovica ruske propagande. Moskva danas od svojih građana pre zahteva da se prave da veruju u ono što im se kaže, nego što veruje u održivost paralelne realnosti. Zato je na drugoj, EU i evropskoj strani, nastala propaganda drsko kratke pameti i teflon-logike koja svakog neistomišljenika disciplinuje kao zalutalu ovcu. Reč je o novoj propagandnoj varijanti, rođenoj u ovom veku iz morske pene koju iza sebe ostavljaju ratne krstarice NATO-a. Filosof Rihard David Preht i sociolog Harald Velcer su se upravo sreli sa tom otrovnom Venerom.

30. sep 2022.

Europski sindikati mogu pregovarati o kolektivnim ugovorima za freelancere

IZVOR HND

Europska komisija donijela je Smjernice o kolektivnim ugovorima samozaposlenih osoba bez zaposlenika. Ove nove smjernice koristit će mnogima od 24 milijuna samozaposlenih i slobodnih radnika u EU-u, uključujući desetke tisuća slobodnih novinara (freelancera). Nove smjernice koje pojašnjavaju pravo tržišnog natjecanja EU-a ne sprečavaju samostalne samozaposlene radnike da se uključe u kolektivno pregovaranje, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske (SNH).

29. sep 2022.

U egzilu u Latviji ruski slobodni mediji pružaju otpor Kremlju

Hina
IZVOR HND

Protjerani u Latviju nakon ruskog napada na Ukrajinu, ruski slobodni mediji dali su si u zadaću da pružaju neovisne informacije milijunima sunarodnjaka izloženima propagandi Kremlja. „Oni koji kontroliraju informacije, kontroliraju situaciju”, rekao je Tihon Dzjadko, glavni urednik neovisnog ruskog TV kanala Dožd, koji sada ima sjedište u Rigi.

22. sep 2022.

Cenzura i progoni u Rusiji – kazne za novinske kuće zbog „lažnih“ izveštaja o mobilizaciji

Piše Nikola Krstić
IZVOR NUNS

Pristup pouzdanim i transparentnim informacijama u ovom kritičnom trenutku je ključan, a mediji moraju imati slobodu informirati o vojnim pozivima i drugim pitanjima koja se tiče javnosti, saopštili su iz Committee to Protect Journalists (CPJ) na najavu ruskog državnog regulatora za medije Roskomnadzor da bi mediji mogli biti kažnjeni ili biti blokirani zbog širenja „lažnih informacija“ o delimičnoj mobilizaciji vojnih rezervista od strane predsednika Vladimira Putina.

22. sep 2022.

Kortni Radiš: Medije u Srbiji zarobile i tehnološke kompanije i država

Piše Marija Šajkaš (Njujork)

Novinarka i autorka studije o tome kako naterati velike tehnološke kompanije da plaćaju vesti koje koriste, Kortni Radiš, na tribini u Vašingtonu odgovorila i na pitanje Cenzolovke o problemima nezavisnih medija u Srbiji, na čije prihode uticaj imaju i država i Fejsbuk i Gugl. S druge strane, pojedine zemlje slede primere Australije i EU, koje su donele uredbe kojim nalažu tehnološkim gigantima da plaćaju medijima

Send this to a friend