07. feb 2023.

Evo kako funkcioniše kineska propaganda – tehnike slične ruskim tehnikama

Piše Tamara Bajčić
IZVOR Demostat

Poslednjih godina svedoci smo pravog arsenala kineskih digitalnih napada na delu, koji se ogleda kako u napadima na informacione sisteme, tako i u vešto organizovanim kampanjama dezinformisanja. Reklo bi se, baš onako kako to čini Rusija protiv Ukrajine. Međutim, čini se da se u slučaju kineskih digitalnih napada sve radi dosta sofisticiranije. Evo kako sve funkcioniše.

02. feb 2023.

Ruski novinar Nevzorov osuđen na 8 godina zatvora zbog komentara o ratu

IZVOR NUNS

Ruski sud je 1. februara osudio u odsustvu novinara veterana Aleksandra Nevzorova na osam godina zatvora zbog širenja takozvanih „lažnih informacija“ o ratu Rusije protiv Ukrajine. Evropska i međunarodna novinarska federacija (EFJ-IFJ) pridružuju se svojoj ruskoj podružnici JMVU u osudi ove kriminalizacije novinarstva i pozivaju ruske vlasti da preispitaju presudu.

02. feb 2023.

Radnici Juronjuza najavili štrajk ispred sedišta u Lionu

IZVOR N1

Sindikat koji predstavlja zaposlene Juronjuza naveo je da je oko 170 zaposlenih na kanalu na generalnoj skupštini glasalo za štrajk 2. februara, u znak protesta protiv mera smanjenja troškova, pogoršanja uslova rada i mogućeg raspuštanja višejezične redakcije iz Liona, navodi se u saopštenju. Radnici će se u četvrtak okupiti ispred sedišta Juronjuza u Lionu, navodi se.

02. feb 2023.

Novinarska udruženja iz Norveške, Finske, Danske i Islanda povlače se iz Međunarodne federacije novinara

IZVOR UNS

Udruženja novinara iz Norveške, Finske, Danske i Islanda juče su saopštila da se povlače iz Međunarodne federacije novinara (IFJ) zbog, kako su naveli, prisustva Ruske unije novinara (RUJ) u ovoj federaciji i netransparentnog donošenja odluka. Jedina nordijska zemlja koja je ostala u IFJ-u je Švedska, koja je saopštila da se trenutno ne povlači, ali da ne isključuje istupanje iz ove federacije do kraja godine.

27. jan 2023.

Nove afere potresaju britansku vladu, ali i Bi- Bi-Si (VIDEO)

IZVOR RTS

Osim teške ekonomske i energetske situacije, istovremenih štrajkova više granskih sindikata, britanska vlada suočena je sa novim talasom afera. Premijer Riši Sunak nastoji da izbegne prevremene izbore, jer će oni neminovno označiti kraj dugogodišnje vladavine konzervativaca.

27. jan 2023.

Ruske vlasti pritvorile novinare Ilju Makarova i Maksima Litvinčuka

Sota.Vision
IZVOR NUNS

Ruske vlasti trebaju hitno osloboditi pritvorene novinare Ilju Makarova i Maksima Litvinchuka i dopustiti novinarima da slobodno rade svoj posao, priopćili su iz Committee to Protect Journalists (CPJ). Kako se navodi  19. siječnja policija je u Moskvi privela dvojicu novinara neovisnog internetskog izdanja Sota.Vision dok su izvještavali sa za javnost otvorene sjednice vijeća lokalnih vlasti u moskovskom okrugu Tverskoj, kako su javili neki mediji i matični portal pritvorenih novinara Sota.Vision.

26. jan 2023.

Trump ponovo na Facebooku i Instagramu

Kompanija Meta Platforms Inc saopštila je u sredu, 25. januara, da će obnoviti Fejsbuk i Instagram nalog bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) u narednim nedeljama, nakon dvogodišnje suspenzije zbog pobune na Kapitol Hilu 6. januara.