29. apr 2019.

Vikiliks: SAD pokušavaju da optuže Asanža za špijunažu

Osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža američke vlasti pokušavaju da optuže za špijunažu za šta bi mu pretila smrtna kazna, navodi se na Tviter nalogu Vikiliksa.

Američko ministarstvo prvde pokušava da izgradi slučaj protiv Džulijana Asanža na osnovu Zakona o špijunaži. Prema tom zakonu osuđujuća presuda mogla bi da znači i smrtnu kaznu, ističe Vikiliks na Tviteru.

U optužnici od marta ove godine, Asanž se tereti za zaveru za računarski upad za šta je predviđena maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Međutim, kancelarija američkog državnog tužioca priznala je da je da je otvorila istragu protiv Asanža zbog neovlašćenog primanja i širenja tajnih informacija, navodi se u pismu američkog Ministarstva pravde poslatog nekadašnjem portparolu Vikiliksa, Danijelu Domšajt Bergu, prenosi portal netzpolitik.org.

Te optužbe potpadaju pod anahroni Zakon o špijunaži iz 1917. godine čije je namera bila da se zaštite vojne tajne. Kako podseća portal, taj propis iskorišćen je za podizanje optužnica protiv Edvarda Snoudena i Čelsi Mening.

„Osuđeni prema tom zakonu podležu smrtnoj kazni. Pored toga što je smrtna kazna nehumana i zastarela ona takođe ima i pravne posledice. Velika Britanija ne bi smela da isporuči Asanža SAD ukoliko mu preti smrtna kazna“, ukazuje netzpolitik.org.

Asanž se našao se na naslovnicama širom sveta kada je u aprilu 2010. godine objavio snimak na kojem su američki vojnici ubili 18 civila iz helikoptera u Iraku.

Vikiliks je takođe objavio poverljiva vojna dokumenata SAD o ratovima u Avganistanu i Iraku u julu i oktobru 2010. godine.

Kasnije te godine, uhapšen je u Velikoj Britaniji nakon što je Švedska izdala međunarodni nalog za njegovo hapšenje zbog navoda o seksualnom zlostavljanju.

Švedske vlasti su želele da ga ispitaju zbog tvrdnji da je u avgustu 2010. silovao jednu ženu i seksualno zlostavljao i prisiljavao drugu, tokom svog boravka u Stokholmu gde je održao predavanje.

Ansanž je više puta rekao da su oba odnosa bila dobrovoljna.

Decembra 2010. pušten je uz kauciju, ali je u maju 2012. Vrhovni sud Velike Britanije presudio da bi trebalo da bude izručen Švedskoj.

Zatražio je i dobio azil u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Posle gotovo sedam godina provedenih u ambasadi, Asanž je uhapšen 11. aprila pošto su mu ekvadorske vlasti poništile odluku o azilu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend