09. nov 2015.

UNESCO: Digitalna bezbednost za novinare

unesco2UNESCO je objavio novi izveštaj i u njemu navodi ključne digitalne opasnosti za novinare i daje uputstva kako se od njih zaštititi

Izveštaj pod nazivom „Izgradnja digitalne bezbednosti za novinare: analiza ključnih problema“ analizira 12 različtiih digitalnih opasnosti za novinarstvo, od hakovanja komunikacija, preko DDoS napada na web sajtove medijskih organizacija, do konfiskovanja redakcijskih podataka i sredstava za rad. Publikacija se, pored novinara, obraća i drugim akterima koji su u opasnosti kroz povezanost sa novinarstvom, kao što su izvori priča i borci za ljudska prava.

Autori novinarima savetuju da „steknu naviku digitalne higijene“ i navode niz koraka za zaštitu od različitih oblika digitalnih pretnji, a uključene su i posebne preporuke za vladine i nevladine organizacije, trenere novinarstva. U preporukama se naglašava važnost holističkog pristupa ovoj problematici koja ide dalje od treninga iz oblasti tehnologije, pa je posebno poglavlje posvećeno digitalnim pretnjama kojima su izložene žene u novinarstvu.

Publikacija je deo UNESCO serijala o internet slobodama, koji finansijski pomaže Kraljevina Danska.

Izvor: Medija Centar Sarajevo

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend