14. jun 2024.

„Biće izložen mučenju u zatvoru“: NUNS zahteva od Srbije da ne izručuje Gnjota Belorusiji

Viši sud u Beogradu ponovo je odlučio da beloruski novinar i aktivista Andrej Gnjot bude izručen Belorusiji koja ga traži zbog navodne utaje poreza, međutim, postoji osnavana sumnja da se on zapravo traži zbog svog aktivizma, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Advokat koji zastupa Andreja Gnjota pred srpskim sudovima Filip Sofijanić kaže za NUNS da će odbrana podneti žalbu Apelacionom sudu u ponedeljak.

“Ne postoji neki rok u kome Apelacioni sud treba da odluči o tome, ali predviđam da će biti jedno mesec i po dana. Ukoliko bude doneta odluka o izručenju, na kraju ministar pravde ima mogućnost da spreči izručenje ukoliko ne potpiše dokument i to bi bila krajnja instanca“, kaže advokat Sofijanić.

Nezavisno udruženje novinara Srbije apeluje na Apelacioni sud da poništi rešenje Višeg suda i oslobodi Andreja Gnjota, jer postoji bojazan da će on biti izložen nehumanom postupanju i mučenju u zatvoru u Belorusiji, ali i zbog toga što su optužbe krajnje sumnjive.

NUNS podseća da je Gnjot priveden po dolasku u Srbiju, 30. oktobra 2023. na osnovu međunarodne poternice koju je Interpol izdao na zahtev vlasti u Belorusiji zbog navodne optužbe za utaju poreza.

U međuvremenu, njegov advokat je 3. novembra podneo zahtev za brisanje Gnjotovih podataka Komisiji za kontrolu dosijea Interpola. U februaru 2024. Interpol je privremeno blokirao pristup Gnjotovim podacima u svojoj bazi podataka, a prema saznanjima NUNS-a, proces pred srpskim organima sada se vodi na osnovu bilateralne saradnje Srbije i Belorusije.

Prema podacima Beloruskog udruženja novinara (BAJ), Belorusija je i dalje najveći evropski zatvor za novinare, sa 36 medijskih radnika koji su trenutno iza rešetaka. Ova zemlja takođe ima najveću stopu zatvorenih novinara po glavi stanovnika na svetu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend