25. okt 2019.

Gavrilović: Mediji u Srbiji „Vučićocentrični“ i fokusirani na Kosovo (VIDEO)

"Naši mediji su "Vučićocentrični" i fokusirani su na Kosovo i kao takvi su u funkciji rešavanja ključnog problema Srbije, bar iz vizure vlasti", rekao je Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja.

Biro za društvena istraživanja je 1. septembra 2019. godine započeo monitoring izveštavanja televizija RTS, Pink, Prva, O2, Hepi, N1 u okviru centralnih informativnih emisija.

Kako je rekao Gavrilović, BiRODi želi da vidi koji su to mediji koji ostvaruju funkciju koja je definisana Ustavom. Napominje da je monitoring usklađen sa metodologijom koju koristi ODiHR.

„Naš cilj je da vidimo koliko su koji akterti zastupljeni – kroz broj pojavljivanja, i na sekunde. Merimo teme, koje su teme koje se pojavljuju u medijima. Tek svaki peti građanin u Srbiji smatra da su mediji objektivni, odnosno da mogu da dobiju informacije važne za svakodnevni život. Medije građani doživljavaju kao sredstvo koje im ne pomaže dovoljno. Analiziramo i tonalitet, diskurse. Pokušavamo da monitorišemo kako novinari rade svoj posao. Dominantni mediji su propagandisti, pre svega vlasti i onih koji imaju kapital, retkost su istraživački mediji. U takvom ambijentu je teško otvoriti bilo koju temu ako nije odobrena od vlasti. Teme evrointegracija je jako malo zastupljena, funkcioneri zaduženi za to, pre svega ministarka, su osobe koje se ne pojavljuju u medijima. Mi želimo da pomognemo dobrim medijima da bolje rade svoj posao“, rekao je Gavrilović.

On navodi da u medijima postoji dominantna slika predsednika kao aktera koji je na dve televizije pozitivno predstavljen, za razliku od N1 gde je predstavljen neutralno.

„Na N1 može da saopšti ono što je činjenično stanje, a ne dozvoljava mu se da radi propagandu, dok je opozicija na Pinku izuzetno negativno predstavljena. Partijski lideri su predstavljeni kao javni funkcioneri i to je priča o funkcionerskoj kampanji. Kampanja je svaki put kada funkcioner priča pozitivno o svom radu. Kada neki funkcioner organizuje konferenciju on se pita i za partijske teme i to bi trebalo urediti“.

Dominantna tema u prethodnom mesecu je Kosovo, navodi Gavrilović.

„Prekriva sve ostale teme, imate Vučiča kao dominantnog aktera. Mi u medijskom delu imamo kosovizaciju prostora i dok se taj problem ne reši ne možemo dalje. Značajan deo medija prati politiku vlade i u velikoj meri su PR vlade i nemaju samostalnost. Krušik nije tema za RTS, sve teme nepovoljne za vlast se sklanjaju sa strane i dešava se autocenzura. Zastupljene su teme bitne za vlast i koje će kreirati rejtinge“.

Gavrilović kaže i da veliki broj tema kojima se predsednik bavi van njegove nadležnosti i da bi Ustavni sud trebalo time da se pozabavi.

„Kada neki ministar priča o temama, vidite da li su u njegovoj nadležnosti ili je to partijski deo gde on želi da poentira. Žao mi je što tu REM ne radi svoj posao u saradnj s Agencijom za borbu protiv korupcije“.

Gavrilović je ispričao i da su Rusija i Vladimir Putin izrazito pozitivno predstavljeni u medijima, dok je EU i malo neutralno predstavljena.

„Neko ko gleda naše medije ne bi mogao da zaključi da smo mi zemlja kandidat, nemate informacije šta se radi u poglavljima, građani jako malo znaju o procesu integracija, Javni servis ne radi na tome. Kad je u pitanju SAD, imamo pozitivniju sliku od kada je Tramp postao predsednik“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend