23. feb 2021.

Konvent ukazao na plan Telekoma i Telenora, Brnabić kaže – sačekajmo institucije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će vladavina prava biti jedan od tri prioriteta vlade koju vodi u tekućem mandatu, najavljujući da će toj temi posvetiti pažnju kao što je ranije činila sa procesom digitalizacije i reforme obrazovanja. Predsednica Vlade je to rekla na onlajn dijalogu sa članovima Nacionalnog konventa o EU, čija su tema poglavlja 23 i 24. Bilo je reči i o saradnji Telenora i Telekoma, o kojoj će završnu reč, kaže, dati istitucije koje se na domaćem i međunarodnom planu bave zaštitom konkurencije.

Više od godinu dana od usvajanja Medijske strategije, predstavnike konventa zanimala je saradnja Telenora i Telekoma, s obzirom da je, kako je podsetila Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa, jedan od ciljeva stretegije sprečavanje prevelike koncentracije i umanjivanje političke kontrole.

„Saradnja Telekoma i Telekoma, po samim rečima i dokumentima iz Telekoma, radi se u svrhu dominacije na tržištu. Ja bih navela da se ovaj proces uveliko sprovodi i da je podržan od strane Vlade Srbije“, istakla je Stojanović.

Premijerka je odgovorila podsećanjem da Telenor dolazi iz zemlje koja je članica EU. „Dakle, hajde da ne prejudiciramo rešenje ako već verujemo u vladavinu prava, stalno se pozivamo na vladavinu prava i na jačanje institucija“, kazala je Brnabić.

„Zaista nisam znala ko je osnivač Juronjuza“

Još jedno od pitanja za predsednicu Vlade je zapravo bilo podsećanje da se država zakonima obavezala da će se povući iz medija, a da radi upravo suprotno.

„Cena prethdna godina je protekla u pripremi toga da Telekom Srbija otvori kanal Juronjuz (Euronews). Većinski vlasnik Telekoma Srbija je Republika Srbija, koja ima oko 58 odsto udela u vlasništvu“, ukazala je Stojanović.

Interesantno je da premijerka ne zna ništa o tome.

„Što se Juronjuza tiče, moraću da se posavetujem sa mojim timom. Zaista nisam znala ko je osnivač Juronjuza, verujte da se ne bavim time, tako da ne znam ni da li dolazi Juronjuz“, navela je Brnabić.

„Vi znate da se Jukom ne bavi terorizmom“

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojković podsetila je i da mnoge članice konventa i dalje imaju probleme, s obzirom da su svojevremeno bile pod istragom Uprave za pranje novca zbog potencijalnog finansiranja terorizma.

Dragojlović: Ja vas molim da zamolite za neko izvinjenje. To je bila greška i bio je ozbiljan propust.

Brnabić: Ali mi moramo da proveravamo organizacije civilnog društva…

Dragojlović: Pa kako baš ove? Vi znate da se Jukom ne bavi terorizmom.

Brnabić: Nataša, onda vi recite koje smemo, a koje ne smemo!

Dragojlović: One za koje postoji osnov sumnje, ovi ljudi na tome insistiraju.

Sledeći, verovatno takođe onlajn, sastanak civilnog društva i premijerke biće organizovan za otprilike mesec dana, a nove teme će biti održivi razvoj i položaj organizacija civilnog društva.


Video prilog N1

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend