03. okt 2017.

Krstić: Vučić za pet godina nema nijednu stratešku grešku

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak i novi član Upravnog odbora RTS-a, ocenio je u Novom danu TV N1 da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prethodnih pet godina nije napravio nijednu grešku kada je reč o strateški važnim pitanjima za zemlju.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) izabrao je u petak Zorana Panovića i Nebojšu Krstića za članove Upravnog odbora Radio-televizije SrbijeUbrzo posle te odluke, oglasilo se Udruženje novinara Srbije koje upitalo po kojim kriterijumima je Krstić izabran, budući da je bisavetnik za medije predsednika Borisa Tadića u vreme kada su usvojene drakonske izmene Zakona o javnom informisanju.

Krstić je u Novom danu TV N1 rekao da kao savetnik predsednika nije ni pisao, ni predlagao, ni izglasavao zakone, te da ne može da bude odgovoran za nešto u čemu nije učestvovao.

Kaže da je oduvek izražavao žalost zbog strogosti tog zakona, a kasnije i zadovoljstvo što se taj propis nije primenjivao u svom punom kapacitetu, te da to znaju i mnogi urednici medija sa kojima je razgovarao.

Za imenovanje u Upravni odbor RTS-a je, kako kaže, saznao iz medija i “imbecilnog saopštenja” UNS-a. O Centru za društvena istraživanja, koji ga je kandidovao za tu funkciju, kaže da zna da se bave istraživanjima iz oblasti društvenih nauka, kulture i umetnosti i da ga ništa više od toga ni ne zanima. Zaključio je samo da su “vrlo inteligentni” čim su u njemo prepoznali nekog ko može da doprinese kvalitetnom radu RTS-a.

RTS treba da bude sušta suprotnost N1

kako će RTS raditi po imenovanju Krstića u Upravni odbor?

Voleo bih da RTS bude sušta suprotnost N1! I treba da bude. Da bude glas profesije, objektivnog novinarstva u skladu sa Kodeksom, i da bude glas svih relevatnih glasova u Srbiji. To kod vas ne postoji, vi ste potpuno jednostrana TV”, poručio je gost Novog dana.

Javni servis, prema njegovim rečima, treba da bude glas pristojne, normalne, demokratske, civilizovane i evropske Srbije. “U dobroj meri bio je to i do sad, i u okviru tih parametara treba da nastavi da radi”, smatra on.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI), s druge strane, je analizom došao do podatka da je od 15. jula do 12.avgusta, 30 odsto ukupnog vremena od svih dnevnika RTS-a bilo rezervisamo za predsednika Vučića.

Krstić je na to upitao za koga bi drugog trećina vremena u informativnom programu trebalo da bude rezervisana, ocenjujući da je normalno onaj ko ima najvišu funkciju i najviše aktivnost bude najviše zastupljen.

Na njegovu konferenciju za štampu dođe 50 novinara, i ona traje dva satra jer svima odgovara na pitanja. Mogao bi posle pet minuta da kaže ‘hvala vam‘ i gotovo, a on odgovara svima, čak i nekim sajtovima za koje nisam čuo”, podseća gost Novog dana i ukazuje da je sličan odnos u medijima bio i u vreme Borisa Tadića, Vojislava Koštunice i Zorana Đinđića.

Od SNS-a sam 2012. očekivao sve najgore

Na pitanje zašto u svojim javnim nastupima najčešće kritikuje opoziciju, a hvali vlast, Krstić je rekao da je današnja vlast daleko bolja vlast nego što je opozicija opozicija.

Dodaje da je 2012. očekivao sve najgore od vlasti SNS-a, ali da mu je serija Vučićevih poteza promenila stav.

U Srbiji, kako kaže, postoji “ludački antivučićizam” usled kojeg se potpuno se prenbreže sve ono što je strateški dobro, a svaka greščica se uveličava do gigantskih razmera.

“Vučić u krucijalnim pitanjima nije napravio grešku u poslednjih pet godina. Postoje sitne greške koje ne utiču na strateški pravac Srbije”, ocenio je on.

Smatra da Vučić donosi odlične državničke poteze, da vodi zemlju ka EU, popravlja odnose sa svetom i održava stabilnost u regionu. Smatra i da je podrška Srpskoj listi za ulazak u vladu Ramuša Haradinaja na Kosovu “odličan potez” koji dugoročno donosi mir i stabilnost.

Podržavaću svaku vlast koja vodi Srbiju u EU

Na primedbu da je podržavao svaku vlast dosad, Krstić je rekao da je podržavao svaku vlast koja vodi Srbiju u EU, koja želi da reformiše zemlju i stvori normalnu Srbiju za normalne ljude, i daće do raditi i “sledećih 500 godina” ako bude živ.

“Podržavam ono što mislim da je dobro. Podržavao sam Borisa Tadića jer sam mislio da je to dobro. Podržavao sam Koštunicu dok nije postao evrohejter. Podržavao sam Zorana Đinđića. Pre toga nisam podržavao nijednu vlast”, podseća on.

Na pitanje kada je poslednji put kritikovao neki potez predsednika Vučića, Krstić je podsetio da je nedavno napisao da ministar odbrane Aleksandar Vulin treba da bude smenjan zbog “ovoga što mulja oko tektinih para”.

Ocenio je takođe da je neprimereno da stranka koja učestvuje u vlasti novinare naziva narkomanima, te da je krajnje vreme i da SNS, kao vladajuća stranka, prestane da koristi opozicionu retoriku i prejake reči, jer je “prejaka reč sa strane vlasti mnogo gora nego od strane opozicije”.

Sramota me je kada čitam saopštenja DS-a

Kaže i da je čvrsto stajao iza politike Demokratske stranke kada je bio član Predsedništva te partije, ali da ga je danas sramota kada čita njihova saopštenja. Smatra da DS ne sme sebi da dozoljava da budu nepristojna.

Krstić se osvrnuo i na kritike koje je uputio Saši Jankoviću, zbog otvorenosti za saradnju sa nekadašnjim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom koji je bio zamenik predsednika DS-a u vreme kada je i on bio u toj stranci.

Kaže da Đilasu zamera to što je homofob i javni protivnik gej parada, i tvrdi da mu je to zamerao i 2010. što se, kako kaže, može videti i arihivi na blogu B92.

2 komentara za: “Krstić: Vučić za pet godina nema nijednu stratešku grešku

 1. Strani Placenik

  Pa da je i mene kao G-dina Krstica postavio u neki nadzorni odbor. Gde se daje velika plata za nikakav rad.
  Verovatno bih hvalio Vucica mnogo vise nego Krstic.

  03. окт 2017. at 20:28
 2. Nevolem

  Kad si ti politički analitičar i savetnik onda ova spodoba od predsednika može postati i laureat Novelove nagrade za iskrenost i poštenje.

  03. окт 2017. at 21:08

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend