22. avg 2022.

MSP: Tviter blokirao naloge osam diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije

Tviter nalozi ambasada Republike Srbije u Jermeniji, Iranu, Indoneziji, Nigeriji, Zimbabveu, Gani i Kuvajtu, kao i Generalnog konzulata u Čikagu, suspendovani su 18. avgusta, bez ikakvog obrazloženja ili prethodne poruke kojom bi se ukazivalo na eventualne povrede pravila komuniciranja na toj društvenoj mreži, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da, ne ulazeći u poslovnu politiku kompanije „Tviter“, ukazuje da je „nedopustivo da diplomatska predstavništva jedne demokratske države koja nije izložena bilo kakvim sankcijama budu cenzurisana na ovaj način, pogotovo ako se uzme u obzir da su neki od pomenutih profila nedavno otvoreni i da nisu bili aktivni, a da na preostalima nije bilo nijednog sadržaja koji bi se mogao opisati kao neprimeren“.

„Republika Srbija je zemlja čije je strateško opredeljenje članstvo u Evropskoj uniji, i naše političke i demokratske standarde, a oni uključuju i medijske slobode, prilagođavamo najvišim evropskim standardima. Zato je i apsurdno što je niz naših diplomatsko-konzularnih predstavništava cenzurisano na jednoj društvenoj mreži koja se hvali time da promoviše demokratiju i pluralizam mišljenja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obratilo kompaniji „Tviter“ sa zahtevom da nalozi naših diplomatsko-konzularnih predstavništava budu odblokirani.

„Podsećamo da je tviter nalog prošle sedmice bez ikakvog obrazloženja bio blokiran i direktoru Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arnou Gujonu, i da mu je u međuvremenu odblokiran“, ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da „izražavaju nadu da blokada tviter naloga diplomatsko-konzularnih predstavništava nije deo pokušaja da se Srbija spreči i ućutka u borbi za istinu, pre svega o situaciji na Kosovu i Metohiji“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend