08. maj 2020.

NKD traži istraživanje informisanja tokom vanrednog stanja

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) iz Niša je saopštila da je centralizacija informisanja tokom vanrednog stanja u Srbiji imala izrazito negativan uticaj na obaveštenost građana o pitanjima koja ih se lično tiču.

„Posledice su mnogostruke, a među njima i pribegavanje verovanju u glasine i neproverene informacije, što u slučaju pandemije nikako ne doprinosi suzbijanju virusa“, ukazano je u saopštenju.

NKD smatra da bi se morala sprovesti opsežna studija informisanja građana u vanrednom stanju, „jer odgovorno postupanje građana počiva na njihovoj obaveštenosti, a odgovorno postupanje vlasti se ogleda u davanju tačnih, preciznih i pravovremenih informacija“, piše saopštenju.

NKD je objavila da je sprovela onlajn-anketu na nereprezentativnom broju ispitanika – među 104 korisnika društvenih mreža iz cele Srbije, kojim je utvrdila da je „značajan broj anketiranih konstatovao da su informacije često bile nedovoljno jasne, a nekada i kontradiktorne, dok pojedine informacije karakterišu kao uznemiravajuće, a njihovo saopštavanje kao širenje panike“.

U anketi NKD je 61 odsto građana reklo da je tokom vanrednog stanja bilo informisano o epidemiji na nivou Srbije, 32 odsto o stanju na lokalnom nivou, a da 46 odsto smatra da je bilo potpuno ili delimično neinformisano o stanju u mestima gde žive.

„Tek 5,08 odsto ispitanika smatra da dobija sve potrebne informacije“, ali je, s druge strane, 74 odsto ispitanika reklo da je imalo uputstva o ponašanju tokom vanrednog stanja, saopštila je NKD.

Među 104 ispitanika NKD, 21,93 odsto je koristilo društvene mreže da bi se obavestilo o epidemiji i merama tokom vanrednog stanja, putem internet portala se o tome informisalo 19,37 odsto, „nacionalne TV stanice uživaju poverenje 18,8 odsto ispitanika“, dok je državni internet portal „covid19.rs“ pratilo tek 14,81 odsto ispitanih.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend