18. maj 2021.

Novinarka iz Niša: Novinarstvo nikada nije bilo u gorem položaju

Vreme je da se umrežimo i da zajedno pobudimo građane da sami stanu iza svojih medija, jer ovako razjedinjeni, psihički i finansijski iscrpljeni, nemamo šansu da preživimo, izjavila je glavna urednica niškog portala "Citysmart.media" Ivana Petrović.

Snimak ekrana, FoNet

Ona je ocenila da je situacija u medijima „nešto do sada neviđeno“, da novinarstvo nikada nije bilo u gorem položaju, a novinari nikada više poniženi.

Kada je u pitanju situacija u Nišu, Petrović napominje da je to grad gde je već neko vreme veoma loš odnos lokalnih vlasti prema medijima i da je u poslednje vreme bilo više incidenata između njih.

Posebno ukazuje na činjenicu da je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski saopštila da su gradske vlasti odlučile da neće odgovarati na pitanja onih medija koji njihove odgovore komentarišu.

„Tako je otišla korak dalje u odnosu na svoje kolege iz drugih gradova, koje se bar trude da prikriju da postoji animozitet prema određenim medijima“, predočila je Petrović, koja smatra da je u pitanju, ne samo diskriminacija medija i kršenje medijskih zakona, već i kršenje Ustava Srbije.

Osim toga, neko je napravio fantomski sajt koji je veoma sličan sajtu Južnih vesti, a čiji je cilj , prema njenom viđenju, da diskredituje taj medij i da se napada njegova urednica Gordana Bjeletić.

Ipak, kada je City Smart radio nedavno organizovao tribinu u znak podrške Južnim vestima i drugim ugroženim medijima s juga Srbije, nije se pojavio gotovo ni jedan novinar lokalnih medija.

„Nema profesionalne solidarnosti“

Sagovornica pretpostavlja da se to dogodilo zato što je upravo tada bio u toku konkurs za dodelu budžetskih sredstava medijima, pa su kolege procenile da im je mnogo bezbednije da ne budu u grupi „nepoželjnih“.

„Vrlo je zanimljivo da gotovo uvek kad se dešava nešto što bi vlast mogla da im zameri, lokalni mediji izostanu i prave se da se ne dešava ništa“, objašnjava Petrović svoju tezu da nema profesionalne solidarnosti.

Takođe, ona kao specifično niški problem vidi činjenicu da se sredstva iz budžeta dodeljuju vrlo selektivno i da je ove godine 69 miliona dinara dodeljeno „skoro u totalu“ medijima čiji su vlasnici bliski SNS.

„To je demorališuće za neke, ali za nas nekoliko je čak i stimulans, podsticaj da nešto menjamo, da se hvatamo u koštac s problemima“, ocenila je Petrović.

Kako je ukazala, saopštenja koja povremeno objavljuju novinarska udruženja nisu dovoljna, jer mediji, nevladin sektor i šira društvena zajednica moraju da stvore front i „zaštitni omotač“ oko ugroženih medija.

„Sve to novinari ne mogu sami“, zaključila je Petrović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend