14. dec 2020.

Odbor za informisanje podržao poskupljenje takse na 299 dinara

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije danas je jednoglasno podržao predlog Vlade Srbije za izmenu zakona kojim se taksa za javne medijske servise od 1. januara 2021. uvećava sa 255 dinara na 299 dinara.

Pomoćnica ministarke kulture i informisanja Slavica Trifunović, koja je prisustvovala današnjoj sednici Odbora, rekla je da je Ministarstvo kulture saglasno sa predlogom zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji je u skupštinsku proceduru ušao 27. novembar.

Trifunovićeva je navela da se poskupljenjem takse za medijske servise – osim institucionalne i programske nezavisnosti – obezbeđuje i finansijska nezavisnost, što je „osnovna vrednost i postulat“ Zakona o javnim medijskim servisima.

Istovremeno, u predlogu dopune Zakona o javnim medijskim servisima Vlade Srbije koji je u skupštinsku proceduru ušao u petak, 11. decembra predviđeno je da se Radio-televizija Srbije (RTS) i Radio-televizija Vojvodine (RTV) do 31. decembra 2021. godine delimično finansiraju iz budžeta.

U predlogu tog zakona piše da način prenosa novca iz budžeta RTS-u i RTV-u posebnim aktom uređuje Vlada Srbije. Obrazloženje je da „sadašnja visina takse od 255 dinara na mesečnom nivou nije dovoljna da dva javna medijska servisa, RTS i RTV, nesmetano i u kontinuitetu obavljaju svoju osnovnu delatnost“, kao i da je zato neophodno izdvajanje novca iz budžeta.

U budžetu za 2021. godinu koji je 10. decembra usvojen, podsetimo, u stavci pod nazivom „finansiranje osnovne delatnosti javnih medijskih servisa“ predviđeno je 900.000.000 dinara za RTV, dok za RTS novac nije opredeljen. Za 2020. godinu je za RTS za finansiranje osnovnih delatnosti iz budžeta bilo opredeljeno 2,15 milijardi dinara, ali je rebalansom budžeta taj iznos bio umanjen na 1,67 milijardi dinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend