28. jun 2023.

„Otvoreni parlament“ o odluci da novinari ne dobijaju steno beleške istog dana: Pokušaj „skrivanja istine“

Otvoreni parlament saopštio je da je "šokiran" odlukom rukovodstva Skupštine Srbije da ubuduće ne dostavlja novinarima steno beleške govora poslanika istog dana, već da ih sutradan objavljuje na sajtu, i ocenio da se radi o pokušaju "skrivanja istine".

Foto: N1

„Šokirani skandaloznom odlukom rukovodstva Narodne skupštine da se lažima i cenzurom koriguju zvanični transkripti skupštinskih sednica kako bi se iz njih počistili tragovi verbalnog nasilja kojem pribegavaju poslanici većine, zahtevamo momentalni prekid te apsolutno nedemokratske, neparlamentarne i neetičke prakse. U svakoj funkcionalnoj parlamentarnoj demokratiji bi odgovorni za takav skandal snosili posledice i bili smenjeni sa skupštinskih funkcija“, naveo je „Otvoreni parlament“ u saopštenju.

Ta organizacija je navela da se skrivanjem istine o izrečenom u Parlamentu najgrublje podriva transparentnost u radu Skupštine Srbije, što je fundamentalna vrednost koja ne bi smela da bude dovedena u pitanje.

„Poslanici su često predmet opravdanih kritika zbog toga što neprimerenim ponašanjem, govorom mržnje, verbalnim nasiljem, pa i situacijama na ivici fizičkog nasilja instituciju zakonodavne vlasti pretvaraju u jedan od generatora nasilja u društvu. Ipak, ne bismo očekivali da se rukovodstvo Parlamenta posluži falsifikovanjem kako bi u zvaničnim dokumentima istina o radu skupštine izgledala prihvatljivije“, dodao je „Otvoreni parlament“ u saopštenju.

Odeljenje za odnose sa javnošću Skupštine Srbije obavestilo je u utorak skupštinske izveštače da agencijski novinari koji rade u novinarskoj sobi neće u toku dana dobijati steno beleške sa sednice, već će čitav transkript biti objavljivan na sajtu tek narednog dana.

Steno beleške stizale su u novinarsku sobu na papiru, oko sat i po nakon izgovorenog u sali.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend