23. dec 2019.

Poslanici izabrali članove Nadzornog odbora za praćenje izbora

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su danas članove Nadzornog odbora, koji će sprovoditi opšti nadzor nad postupcima političkih stranaka, kandidata i sredstava obaveštavanja u toku izbornih aktivnosti.

Na predlog Vlade Srbije za članove Nadzornog odbora izabrani su profesor Branko Rakić, savetnik za pravna pitanja Miodrag Savović, novinar-prezenter Ivona Pantelić, profesor nemačkog jezika i književnosti Jelena Milenković Orlić i prvak opere Aleksandar Stamatović.

Na predlog poslaničkih grupa, članovi Odbora postali su i glumac Svetislav Goncić, prodecent Branislav Klanšček, inženjer Dragan Varagić i naučni savetnik Nikola Žutić.

Članovi Nadzornog odbora predloženi su pre 12 dana Skupštini Srbije. Kako je prethodno saopštila Vlada Srbije, oni će biti zaduženi za praćenje predizbornih aktivnosti i ukazivanje na eventualne nepravilnosti u postupanju političkih stranaka, kandidata i drugih učesnika u izbornom postupku.

„Ovo telo kontrolisaće rad sredstava javnog informisanja u primeni zakona koji se odnosi na obezbeđivanje ravnopravnih uslova za predstavljanje podnosilaca izbornih lista i kandidata izbornih lista. Takođe, predlagaće mere za poštovanje jednakosti kandidata u izlaganju njihovih programa i obraćaće se javnosti kada je neophodno zaštititi moralni integritet ličnosti kandidata“, navedeno je u saopštenju.

Nadzorni odbor ima obavezu da upozorava na postupke političkih stranaka, organa uprave, kandidata i sredstava javnog obaveštavanja kojima se ometa izborna kampanja i ugrožava jednakost prava svih kandidata.

„Ukoliko neko od učesnika u izbornoj kampanji ponašanjem poziva na nasilje, širi nacionalnu, versku ili rasnu mržnju ili podstiče na neravnopravnost polova, Nadzorni odbor će, bez odlaganja, dati inicijativu za pokretanje postupka pred nadležnim državnim organima“, navode iz Vlade Srbije.

Iako Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa formiranje nadzornog odbora, članovi tog tela su poslednji put formirani za izbore 2000. godine.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend