06. apr 2023.

Predstavljena radna verzija Nacrta zakona o elektronskim medijima

Novinskim i medijskim udruženjima danas je u zgradi Vlade Republike Srbije predstavljena radna verzija Nacrta zakona o elektronskim medijima, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Foto: Sharon McCutcheon, Unsplash

Članovi ekspertske Radne grupe, koji su radili na Nacrtu zakona, predstavili su prisutnima pojedinosti koje ovaj zakon donosi i, pored ostalog, naglasili da će novi pravni okvir dodatno povećati nezavisnost, samostalnost i odgovornost Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Navedeni nacrt, koji je izradila radna grupa, predstavlja značajan iskorak u odnosu na postojeći zakon, uz nastavak procesa harmonizacije sa EU Direktivom o audiovizuelnim medijskim sadržajima, napominje se u saopštenju.

Radnu grupu čine stručnjaci za medijsko pravo – Rade Veljanovski, Jelena Surčulija, Ljubiša Kuvekalović i Stevan Pajović, kao i predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija – pomoćnica ministra dr Katarina Tomašević, Dejan Stojanović i Miloš Mićić iz Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.

Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici medijskih i novinarskih udruženja koji su učestvovali u izradi Medijske strategije i Akcionog plana.

Ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, zamolio je predstavnike medijskih i novinarskih udruženja da se uključe u dalji rad na ovom dokumentu i daju svoje sugestije na dostavljen nacrt pre upućivanja na javnu raspravu.

Prezentaciji su prisustvovali i šef misije OEBS-a u Republici Srbiji Jan Bratu, kao i predstavnici Delegacije EU, Ambasade Kraljevine Norveške i Fondacije „Konrad Adenauer“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend