01. okt 2020.

Programski savet: RTS medijski most između matice i dijaspore

Radio-televizija Srbija obezbeđuje svakodnevno svojim redovnim i specijalizovanim emisijama veoma kvalitetan i dragocen medijski most između matice i dijaspore, ocenio je Programski savet Medijskog javnog servisa.

Programski savet RTS razmatrao je sadržaj, domete i kvalitet radijskih i televizijskih programa Javne medijske ustanove okrenutih dijaspori.

Na osnovu izveštaja nadležnih redakcija Radio Beograda i Televizije Srbije, i plodne rasprave, Programski savet je zaključio da Radio-televizija Srbije, u brojnim svojim redovnim i specijalizovanim emisijama, obezbeđuje dragocen i veoma kvalitetan svakodnevno, 24-časovni medijski most između matice i dijaspore.

Programi Radio Beograda i Televizije Srbije od kojih neki, poput emisije „Večeras zajedno“ ili „RTS SVET“, traju više decenija (prva – pola stoleća, a druga – tri decenije), omogućuju stalnu, verodostojnu, dvosmernu i tehnološki naprednu vezu između matice i dela građana rasutih po meridijanima planete, snadbevajući ih aktuelnim, objektivnim i nepristrasnim informacijama o zbivanjima u Srbiji i svetu.

„Osvetljavajući i približavajući nam različite ljudske sudbine, ukazujući na nemerljive ekonomske, naučne, obrazovne, kulturne, sportske i druge potencijale naših ljudi u dijasapori, svedočeći o teškoćama prilagođavanja i iskušenjima života pod tuđim nebom, na drugom jeziku i drukčijem duhovnom ambijentu, Radio-televizija Srbije ovim specijalizovanim emisijama, kao i celinom svog programa, na te svoje obaveze ne gleda samo kao na formalne već i kao na svojevrsnu misiju, na dug koji je i patriotski, i kulturni, i društveni, a ne samo medijski“, istakao je Programski savet.

Naglašeno je da se u tim programima čuvaju i afirmišu vrednosti i srpske i ostalih kultura koje se stvaraju u našoj zemlji, neguje se kulturna baština nastala u Srbiji i na širem srpskom kulturnom prostoru, afirmišu se evropske vrednosti i njihov kreativni preplet s vrednostima koje se stvaraju i ovde i tamo, doprinoseći time razvoju modernog društva u celini.

Visoko ocenjujući dosadašnje rezultate u toj oblasti, Programski savet RTS-a očekuje od menadžmenta Javne medijske ustanove, od uređivačkih timova, novinara i svih zaposlenih, da očuvaju dosadašnje vrednosti i neprestano koncepcijski, kadrovski i tehnološki unapređuje komunikaciju između matice i građana koji su, bilo kada i bilo iz kojih razloga, napustili Srbiju, koja – bilo odakle da je posmatrana ili sanjana – ostaje njihov nezamenljivi zavičaj.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend