19. feb 2021.

Raspisan konkurs za članove Programskog saveta RTS-a

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije raspisao je danas konkurs za 15 članova Programskog saveta Radio-televizije Srbije (RTS). Uloga ovog savetodavnog organa javnog medijskog servisa je da se stara o zadovoljenju interesa slušalaca i gledalaca u pogledu programskog sadržaja.

U konkursu, koji je objavljen na sajtu Narodne skupštine, navodi se da se kandidat za člana Programskog saveta bira iz reda stručnjaka u oblasti medija i medijskih poslenika, naučnika, stvaralaca u oblasti kulture i predstavnika udruženja čiji je cilj zaštita ljudskih prava i demokratije, kao i da članovi ovog tela ne mogu biti nosioci javnih i političkih funkcija.

Rok za podnošenje prijave je 21 dan, piše u konkursu, a on počinje da teče narednog dana od dana kada je konkurs objavljen. Mandat članova Programskog saveta RTS-a traje četiri godine i oni ne mogu biti ponovo izabrani.

Odbor za kulturu i informisanje, podsetimo, 17. februara je pokrenuo proceduru za izbor 15 novih članova Programskog saveta RTS-a. Sandra Božić, predsednica Odbora, tada je navela da mandat aktuelnim članovima Programskom saveta RTS-a ističe 21. februara, te da su se stekli uslovi za izbor novih.

Ona je objasnila da Odbor utvrđuje listu kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa, te da se nakon toga obavljaju razgovori za njima, a zatim se utvrđuje konačna lista od 30 kandidata. Ova lista dostavlja se Upravnom odboru RTS-a, koji sa te liste bira 15 novih članova Programskog saveta javnog servisa.

Članovi Programskog saveta RTS-a koje je Upravni odbor izabrao 21. februara 2017. godine, podsetimo, su: Mirjana Maksimović, Tijana Kasper, Želimir Gvardiol, Maja Radović, Ivona Katić, Borka Popović, Aleksandar Zagorac, Balša Đogo, Milivoje Pavlović, Predrag Obradović, Vladan Terzić, Ivan Karl (podneo ostavku), Snežana Cvetković, Vuk Žugić i Jovanka Todorović Savović.

Prema Zakonu o javnim medijskim servisima savet se stara o zadovoljenju interesa slušalaca i gledalaca u pogledu programskog sadržaja, a u vezi sa tim daje preporuke i predloge generalnom direktoru i Upravnom odboru. Najmanje jednom godišnje, organizuje javnu raspravu o programskom sadržaju javnog medijskog servisa u trajanju od 15 dana, a izveštaj o održanoj javnoj raspravi, zajedno sa preporukama za njegovo unapređivanje koje su izražene u toku javne rasprave, podnosi generalnom direktoru i Upravnom odboru.

J. P.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend