11. feb 2020.

REM nije obavezan da prati izbore

“Moram da naglasim da REM ni po jednom zakonu nije obavezan da prati izbore, ali smo mi poslušali i Vladu Srbije i preporuke OEBS-a i ODHIR-a, pa ćemo to ovog puta raditi 24/7 za vreme trajanja cele kampanje.”

Foto: rem.rs

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je u emisiji TV Pink da to telo ni po jednom zakonu nije obavezno da prati izbore, ali će, kako je navela, na predlog Vlade Srbije, OEBS-a i ODIHR-a ovoga puta pratiti celu izbornu kampanju za predstojeće izbore.

Na tvrdnju voditelja emisije da je “Raša Nedeljkov iz Crte rekao da se vi svesno odričete odgovornosti o izveštavanju elektronskih medija tokom predizborne kampanje”, odgovorila je:

“Gospodin Nedeljkov tumači stvari na način kako se njemu to sviđa, ali neka pogleda malo zakone i videće da nigde ne postoji rečenica koja kaže da REM treba da prati izbore.”

Pogledali smo, po preporuci Zekić zakon i evo šta piše u njemu.

Članom 47 (stav 1. tačka 5) Zakona o elektronskim medijima (ZEM) propisano je da je medij (pružalac medijske usluge), u odnosu na svoj programski sadržaj, u skladu sa svojom programskom koncepcijom, dužan da poštuje zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje, a da je u toku predizborne kampanje dužan da registrovanim političkim strankama, koalicijama i kandidatima obezbedi zastupljenost bez diskriminacije.

Takođe, članom 24 (stav 1. i 2) istog Zakona propisano je da Regulator, odnosno REM, kontroliše rad pružalaca medijskih usluga i da je „u sprovođenju kontrole dužan da se posebno stara o tome da pružaoci medijskih usluga poštuju obaveze koje se odnose na programske sadržaje predviđene ovim zakonom”, što se svakako odnosi i na obavezu iz člana 47.

Dodatno, članom 28 (stav 1) predviđeno je da Regulator može pružaocu medijske usluge da izrekne opomenu, upozorenje, privremenu zabranu objavljivanja programskog sadržaja, odnosno može da mu oduzme dozvolu, zbog povrede obaveza koje se odnose na programski sadržaj (propisane članom 47-71 ovog zakona), kao i zbog povrede uslova koji su sadržani u dozvoli ili odobrenju za pružanje medijske usluge u skladu sa odredbama ovog zakona.

Imajući u vidu da ovo obuhvata i obavezu iz člana 47 (stav 1 tačka 5) ZEM jasno je da postoji nedvosmisleno utvrđena obaveza REM-a da se stara o tome da, ukoliko utvrdi da je u toku izborne kampanje došlo do diskriminacije određenih političkih stranaka, koalicija i kandidata, medijima može, za takvo nepoštovanje člana 47 izreći odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti.

Važno je napomenuti i to da REM, u skladu sa članom 28 (stav 2) Zakona može izreći neku od mera od mera iz svoje nadležnosti nezavisno od korišćenja drugih sredstava pravne zaštite koja stoje na raspolaganju povređenom ili drugom licu, u skladu sa odredbama posebnih zakona.

Nesporno je da poseban zakon (Zakon o izboru narodnih poslanika) poverava Nadzornom odboru Skupštine Srbije ovlašćenje da kontroliše postupanje medija u primeni odredaba ovog zakona, koje se odnose na obezbeđivanje ravnopravnih uslova za predstavljanje podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista (čl. 100, st. 1, tačka 2) i predlaže mere za poštovanje jednakosti kandidata u njihovih programa (čl. 100, st. 1, tačka 3). Međutim, upravo odredba (član 28 stav 2 ZEM) jasno obavezuje REM da mere iz svoje nadležnosti izriče bez obzira na korišćenje drugih sredstava pravne zaštite koja stoje na raspolaganju povređenom ili drugom licu.

Dakle, REM u toku izborne kampanje svoju delatnost obavlja na uobičajen način s tim da, osim obaveze praćenja programskog sadržaja, od raspisivanja izbora do njihovog okončanja, u toku kampanje kontroliše i ispunjenost obaveza koje se tiču zastupljenosti u programu svih učesnika izbora, bez diskriminacije, i izriče mere onim medijima koji se ove obaveze ne pridržavaju.

Kao članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić bi sve ovo morala da zna, zbog čega njenu izjavu da “REM ni po jednom zakonu nije obavezan da prati izbore”, ocenjujemo kao – „kratke noge“.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend