26. avg 2018.

Svi programi RTS-a u digitalnom formatu

U godini kada smo zaokružili i proslavili šest decenija postojanja, RTS nastavlja da se menja – jer najbolje tek dolazi. Naša kuća, od sinoć, umesto iz Košutnjaka i Takovske, programe ponovo emituje s jednog mesta i to u digitalnom formatu

Izvor: RTS

Od bombardovanja, RTS je program emitovao s dve lokacije – sada je srce sistema ponovo na jednoj adresi. Premeštanje režije, koje je trajalo celu noć, gledaoci nisu mogli da primete. Za one koji se vraćaju u zgradu u Takovskoj ulici, međutim to je poseban dan.

„Baš sam se u prevozu i čula sa suprugom poginulog Ivana Stukala i za ovih 19 godina, koliko je trajalo emitovanje u Košutnjaku, mi smo tamo privremeno posle bombardovanja prebačeni na tri meseca, i evo 19,5 godina smo tamo. To mi je najemotivnije, da se vratim na novi sistem rada a ostavila sam pre 19 godina kolegu kojeg je trebalo da zamenim za pet časova. Vrlo mi je emotivan momenat danas“, kaže Mirjana Danilović, rediteljka.

Režija sada može da reaguje brže i jednostavnije, jer se ne emituje sa kaseta. Više programa pratiće se iz jedne prostorije, a tehnološki iskorak videće i gledaoci.

„Na ovaj način zaokružujemo proces digitalizacije, gledaocima omogućujemo da na najkvalitetniji način prate naše programe i postajemo apsolutni tehnološki lider na ovom polju u regionu. Imamo najveću proizvodnju programa, najveću arhivu dobrim delom digitalizovanu, našu OTT platformu i ovaj sistem na najednostavniji način to sve spaja“, objašnjava Dejan Jovanović, direktor Tehnike RTS-a.

Osim što se emituje digitalno, od danas se samo na takvom formatu i snima. Kako se razvijala televizija, i RTS je pratio sve tehničke promene pa smo koristili od filmske i video trake, video trake, preko jumatika, bete do digitalnih kartica.

„Postoji ekipa na sajmu koja radi digitalizaciju i restauraciju, tamo se film skenira, onda se restaurira. Biće mnogo lakše, sad postoje LTO 7 trake, sad je to format koji je stigao kod nas, imamo robote, to je sad i pristupačnije“, objašnjava Ana Vasić iz Programskog arhiva RTS-a.

Posle 60 godina, na različitim nosačima slike i zvuka, čuva se gotovo pola miliona naslova. Da bi se taj materjial u celosti digitalizvoa potrebno je dve decenije. Sve do sada digitalizovano već je dostupno na OTT platformi – RTS Planeti.


Video prilog RTS-a pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend