07. nov 2018.

Trifunović: Kompetentnim i istraživačkim novinarstvom skretati pažnju javnosti na problem depopulacije

Pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović učestvovala je na medijskom forumu „Depopulacija stanoviništva Srbije, stanje i tragični trendovi i prognoze u programima lokalnih i regionalnih medija“ koji je održan 2. novembra u Topoli u organizaciji Radija iFM.

Fokus ovog skupa bio je na ulozi i značaju medija u skretanju pažnje javnosti na problem depopulacije. Trifunović smatra, imajući u vidu uticaj koji mediji imaju na javnost, da kompetentnim i istraživačkim novinarstvom treba svakodnevno ukazivati na loše statistike o populacionoj politici.

Trifunović je istakla da je ove godine Ministarstvo podržalo 13 projekata koji promovišu pronatalitetnu politiku sa više od devet miliona dinara, a Vlada Srbije 2018. godine za mere populacione politike opredelila je 566 miliona dinara, gotovo pet puta veću sumu u odnosu na prethodnu godinu.

Naučni saradnik Instituta društvenih nauka Ivan Ž. Marinković ukazao je da pored svega što je učinjeno poslednjih godina Srbiji preti demogratska katastrofa u narednih pola veka. Prema njegovim rečima ključni problemi u našoj zemlji su prosečna starost stanovništva, nizak prirodni priraštaj i odliv stanovništva.

“U idealnim uslovima, odnosno da odnos migracije i emigracije bude na nuli do 2061. godine, samo na osnovu smanjenja stanovnika zbog negativnog prirodnog priraštaja u Srbiji će biti tri miliona stanovnika manje nego danas”, ukazao je Marinković.

U svečanom delu skupa pomoćnica ministra kulture i informisanja uručila je novoustanovljene nagrade za najbolje novinarske radove sa konkursa “Dr Marko Mladenović” osnivača udruženja “Opstanak” i jednog od pionira borbe protiv bele kuge.

Nagrađene su novinarke dnevnih novina “Večernje novosti” i “Politika” Jelena Stojković iz Vranja za reportažu “Kostin osmeh nam vraća nadu u život” i Katarina Đorđević iz Beograda za tekstove pod naslovom “Pražnjenje Balkana”.

Aleksandar Nićiforović iz Novog Pazara dobio je nagradu za televizijsku reportažu “Trojke iz Novog Pazara”.

Posebnu nagradu za izuzetan medijski doprinos u borbi protiv depopulacije u Srbiji dobila je redakcija “Novog puta” iz Jagodine i novinar iz Beograda Milan Popović za TV seriju “Zadnja kuća Srbija”.

Nagradu za borbu protiv depopulacije i podršku održavanju skupa organizatori su dodelili Ministarstvu kulture i informisanja.

Na skupu u Topoli koji pokrenuta je akcija za formiranje centra za borbu protiv bele kuge koji će biti otvoren za sve zainteresovane organizacije i pojedince, a organizatori su inicitirali i pokretanje festivala dokumentarnih televizijskih i filmskih ostvarenja sa tematikom borbe protiv depopulacije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend