30. mar 2020.

U saradnji sa medijima časovi na osam manjinskih jezika

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da je u saradnji sa Radio-televizijom Vojvodine (RTV) i lokalnim i manjinskim medijima u ponedeljak počelo snimanje i emitovanje nastave na osam manjinskih jezika.

Nastava se realizuje na albanskom, bosanskom, bugarskom, hrvatskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom i slovačkom jeziku.

U saopštenju Ministarstva se navodi da u Srbiji više od 44.000 učenika u osnovnim i srednjim školama pohađa celokupno obrazovanje na jednom od tih osam jezika.

Kako bi se obezbedili što raznovrsniji i kvalitetniji digitalni i drugi onlajn resursi za realizaciju nastave na daljinu na jezicima nacionalnih manjina značajnu podršku Ministarstvu pružaju nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Raspored emitovanja časova na jezicima nacionalnih manjinaće se kontinuirano postavljati na linku: //www.rasporednastave.gov.rs/ na baneru „Obrazovanjena daljinu na jezicima nacionalnih manjina“.

Nastava na daljinu na mađarskom jeziku snima se u Subotici u produkciji RTV Panon.

Časovi mađarskog jezika od prvog do četvrtog razreda emitovaće se i na drugom kanalu RTV.

U saradnji sa ministarstvom matice, omogućen je pristup svim materijalima koji su na raspolaganju nastavnicima i učenicima u Mađarskoj, a koji su u skladu sa planom I programom nastave i učenja u Srbiji.

Emitovanje časova na albanskom jeziku počinje u ponedeljak, 30. marta na televizijama RTV Vranje, RTV Preševo i RTV Bujanovac.

Kompletan materijal će biti dostupan i na Jutjub (YouTube) kanalu Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

Za učenike koji se školuju na bosanskom jeziku u saradnji sa Nacionalnim savetom bošnjačke nacionalne manjine pripremljeni su časovi za nastavu na daljinu od prvog razreda osnovne do trećeg razreda srednje škole.

Snimci su dostupni na Jutjub kanalu saveta.

Ministarstvo prosvete je uspostavilo saradnju i sa Maticom bošnjačkom i lokalnom „Sandžak televizijom“, a Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine je pozvan da se uključi I doprinese svojim iskustvom i znanjem u pripremi kvalitetnog obrazovnog sadržaja.

Za podršku obrazovanju na daljinu na bugarskom jeziku Ministarstvo je postiglo dogovor sa TV „Kopernikus“ osnimanju i emitovanju časova maternjeg jezika od prvog dočetvrtog razreda.

Započeta je priprema časova i postignut dogovor sa lokalnom medijskom kućom, RT „Caribrod“ u Dimitrovgradu.

Časovi će biti emitovani na kanalu RTC i reemitovaće se na kanalu 608 preko IPTV, na kanalu 19 SBB televizije, na RTS koji se emituje preko STB i na TV Kopernikusu.

Časovi na rumunskom jeziku za učenike od prvog do osmog razreda biće emitovani na drugom kanalu Radio-televizije Vojvodine, RTV OK Kovačica, RTV Pančevo i TV Banat iz Vršca.

Za nastavu na daljinu za rusinski jezik do sada je snimljeno po tri časa za svaki razred od prvog do osmog razreda.

Podršku učenicima i roditeljima u učenju na daljinu pružaju nastavnici i Nacionalni savet rusinske nacionalne manjine, putem različitih vidova elektronske komunikacije.

Za hrvatski jezik na daljinu, časove snima RTV u Osnovnoj školi „Matko Vuković“ u Subotici.

Časovi hrvatskog jezika za učenike od petog do osmog razredaće biti emitovani na drugom programu RTV.

Časovi slovačkog jezika snimaju se u Osnovnoj školi „Jan Čajak“ u Bačkom Petrovcu i studiju TV Petrovac.

Obrazovne emisije će biti emitovane na TV Petrovac koji ima domet na teritoriji Vojvodine. Časovi će moći da se prate I odloženo na sajtu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend