26. okt 2018.

Udruženja traže da predstavnik „Južnih vesti“ na sastanku sa Vladom iznese probleme ovog medija

Da predstavnici vlasti odmah prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu medije, zahtev je medijskih udruženja, koja imaju i druge "vremenski oročene" zahteve koji treba da pobošljaju medijsku scenu, a jedan od njih je i da na sastanku sa Vladom predstavnik Južnih vesti govori o poreskim kontrolama ovog medija.

Novinarska i medijska udruženja su Koordinacionoj grupi Vlade Srbije, sa kojom već pregovaraju o Medijskoj strategiji, uputila dodatno specifikovane i vremenski oročene zahteve za poboljšanje stanja u medijima i ponovila da će obustaviti saradnju ako ni ti zahtevi ne budu ispunjeni.

Jedan od zahteva medijskih udruženja je da na sastanku bude i predstavnik Južnih vesti koji će prisutne da upozna sa činjenicama u vezi sa poreskom kontrolom ovog medija, a koja je sa pravom izazvala buru u javnosti i tumačena kao pritisak na medijske slobode.

Upozorili su Koordinacionu grupu da se na medijskoj sceni svakodnevno pogoršava situacija, posebno napadi predstavnika vlasti na medije.

U tom smislu, prvi zahtev udruženja je da predstavnici vlast prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu medije, ugrožavajući njihovu bezbednost. Rok za ispunjenje ovog zahteva je odmah – ističe se u saopštenju.

Južne vesti su bile tema i prethodnih sastanaka, a kako je za naredni susret od predstavnika vlasti najavljeno donošenje dokumentacije iz kontrole ovog medija, predstavnici udruženja traže i prisustvo nekog iz Južnih vesti.

Podsetimo, nakon jednog od sastanaka, mimo dogovora, Vlada Srbije je izdala saopštenje o poreskim kontrolama ovog medija, nakon čega su burno reagovala udruženja rekavši da bije bio takav dogovor i da je bio plan da se izađe sa zajedničkim saopštenjem.

Dalji dijalog zavisi od realizacije zahteva

Od toga da li će i koliko zahtevi biti ispunjeni, dodaju, zavisi da li će uopšte nastaviti dijalog i učestvovati u Radnoj grupi za izradu Medijske strategije. Traže i da se što pre održi novi sastanak tima za dijalog i Koordinacione grupe, jer vesti koje pristižu sa medijske scene nikako nisu dobre.

Na sledeći sastanak bi, prema prethodnom dogovoru, trebalo da budu pozvani i predstavnici međunarodnih organizacija i institucija, kao i predstavnici Komisije za kontrolu državne pomoći i Saveta za borbu protiv korupcije – dodaju u saopštenju.

Jedan od zahteva medijskih udruženja je da na sastanku bude i predstavnik Južnih vesti koji će prisutne da upozna sa činjenicama u vezi sa poreskom kontrolom ovog medija, a koja je sa pravom izazvala buru u javnosti i tumačena kao pritisak na medijske slobode.

Upozorili su Koordinacionu grupu da se na medijskoj sceni svakodnevno pogoršava situacija, posebno napadi predstavnika vlasti na medije.

U tom smislu, prvi zahtev udruženja je da predstavnici vlast prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu medije, ugrožavajući njihovu bezbednost. Rok za ispunjenje ovog zahteva je odmah – ističe se u saopštenju.

Zahtevaju da do kraja godine Koordinaciono telo pismeno odgovori na prethodnih 13 zahteva, kao i da u skladu sa njihovim preporukama usvoje novi pravilnik o sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja. Traže i da se napravi uputstvo za bliže definisanje novčanih davanja koja javni sektor dodeljuje medijima, ali i uputstvo o tome koji podaci moraju da budu javno dostupni u Registru medija.

Pored toga, traženo je da se lokalne samouprave posebnim dopisom podsete na obavezu dostavljanja podataka Registratoru, kao i da se razreši ko je nadležan za sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima na lokalnom nivou – dodaju u saopštenju.

Neki od zahteva tiču se i lokalnih samouprava, a traže da im nadležni pošalju dopis koji će napraviti u saradnji sa udruženjima, u kome će ih pozvati da poštuju zakonske odredbe i prestanu sa katastrofalnom praksom konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja.

Za kraj, tražili su i da državni organi postupe po rešenjima Poverenika za informacije od javnog značaja i novinarima dostave podatke koje su zahtevali po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Potpisnici saopštenja su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres, Asocijacija onlajn medija.

J. A.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend