18. mar 2020.

UNS: Novinarima sloboda kretanja u vreme policijskog časa

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo unutrašnjih poslova da omoguće novinarima i medijskim radnicima neometano obavljanje profesionalnih zadataka u vreme policijskog časa.

UNS smatra da je dovoljno da redakcije kolegama i novinarskim ekipama izdaju potvrdu da su na zadatku. Ovakva potvrda važila bi isključivo za medije koji su registrovani.

UNS podseća da je pravovremeno informisanje u kriznim situacijama od najvećeg značaja za funkcionisanje društva i prevazilaženje vanredne situacije u kojoj se ono nalazi, kao i da novinari i medijski radnici spadaju u kategoriju vitalnih javnih službi u takvim prilikama.

UNS ističe da novinari u izveštavanju u vanrednim situacijama moraju da postupaju sa dužnom novinarskom pažnjom, da proveravaju nezvanične informacije kako ne bi izazivali paniku i dezinformisali javnost.

UNS se pridružuju apelu Evropske federacije novinara da medijski poslodavci obezbede sigurnost novinarima i njihovu zdravstvenu zaštitu pri obavljanju posla.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend