20. mar 2020.

Uzbunjivač Sanja Marjanović iz Prokuplja dobila naknadu štete

Viši sud u Prokuplju dosudio je uzbunjivaču Sanji Marjanović iz Prokuplja 70.000 dinara na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenog straha pošto je gradska uprava Prokuplja preduzela štetne radnje prema njoj što je već utvrđeno ranijom presudom Višeg suda u Prokuplju i Apelacionog suda u Nišu.

„Šteta prouzrokovana tužilji zbog pretrpljenog straha nakon izvršenog uzbunjivanja i preduzetih štetnih radnji u odnosu na nju ogleda se u strahu za egzistenciju, strahu od gubitka posla, kao i od bolesti izazvanih jakim stresom“, navodi se u obrazloženju presude.

Uzbunjivač Sanja Marjanović je radeći svoj posao analitičara budžeta ukazala da je planirani budžetski deficit Prokuplja veći nego što je zakonom dozvoljeno i da će zbog toga biti problema sa revizijom. Ona je otkrila i da finansijski planovi mesnih zajednica ne postoje, odnosno da se usmeno dogovaraju i menjaju, što bi moglo da dovede do nenamenskog trošenja novca iz kase Prokuplja i probijanja zadatih limita.

Sanja Marjanović je ove navode prijavila načelniku uprave, a od tog trenutka njeni pretpostavljeni počinju da joj otežavaju obavljanje radnih zadataka, neprestano je nadziru i gomilaju joj poslove. Usled pritiska i stresa kojem je bila izložena na radnom mestu Sanja Marjanović je bila primorana da uzme bolovanje. Čak i tada, bivši rukovodilac je zahtevao od nje da od kuće obavlja složene poslove.

Pošto niko od nadležnih službi nije reagovao na njene prijave, o svemu je obavestila i Upravnu inspekciju rasinskog okruga i Upravni inspektorat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Nakon tih prijava, rukovodstvo opštine Prokuplje odlazi korak dalje vršeći odmazdu nad uzbunjivačem i raspoređuje Sanju Marjanović na radno mesto sa manjom zaradom i nižim zvanjem u odseku za obrazovanje i kulturu koje ne odgovara njenoj stručnoj spremi i iskustvu.

Tada se uzbunjivačica iz Prokuplja javlja pravnom savetovalištu Pištaljke i ubrzo dobija sudsku zaštitu u vidu privremene mere kojom je vraćena na radno mesto sa koga je sklonjena. U međuvremenu, čelnici Prokuplja menjaju taktiku odmazde nad uzbunjivačem i prelaze na njeno potpuno ignorisanje, odnosno na „mobing praznog stola“ koji traje i danas.

U postupku pred sudom Sanju Marjanović zastupao je pravni tim Pištaljke. Uprava Prokuplja ima pravo na žalbu protiv ove presude Apelacionom sudu u Nišu.

I Upravni sud zaštitio Sanju Marjanović

Neposredno pred objavljivanje ovog teksta, niško odeljenje Upravnog suda stavilo je van snage odluku Grada Prokuplja kojom je Sanja Marjanović raspoređena na niže radno mesto i predmet vratilo organu uprave na ponovno odlučivanje. Advokati Pišaljke koji su zastupali uzbunjivačicu i u ovom postupku istakli su da je „raspoređivanje tužilje na niže radno mesto akt odmazde prema njoj“, kao i da tužilja uživa zaštitu u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača.

Ni ovog puta Upravni sud nije želeo da primeni Zakon o zaštiti uzbunjivača i nije se upuštao u ocenu da li je osporeni premeštaj štetna radnja, već je odluku gradske uprave stavio van snage iz proceduralnih razloga.

Predmet je vraćen na odlučivanje organu uprave koji se do sada pokazao kao progonitelj uzbunjivača, uprkos tome što su advokati Pištaljke predlagali sudu da sam reši spor u postupku „pune jurisdikcije“. Argument suda je da „priroda ove upravne stvari ne pruža pouzdan osnov za to“.

Dosadašnja praksa Pištaljke pokazuje da će organ uprave koji je progonio uzbunjivača ponovo doneti isto štetno rešenje za uzbunjivača.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend