21. mar 2022.

Vučić neće da dođe na N1, pa se žali da je jednostrana

Pre nego što je odbio bilo kakvo pojavljivanje na N1 i Nova S lder Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić obmanuo je javnost izjavom da u te dve kuće ne može da se čuje drugačije mišljenje. Pitanja koja se posle te izjave nameću jeste zbog čega naprednjaci ne smeju da dolaze u goste kod novinara kod kojih nije moguće da naručuju pitanja kao i kako će izgledati medijska slika nakon otvorenog bojkota dve televizije.

Više se ništa ne krije, predsednik Srbije bira na koje će medije na koje neće i to nije prvi put, ali jeste stigla prvi put optužba, javna i neistinita.

„Nekada ste govorili o Pinku ili ne znam kome, kako tamo nema slobode, pa na Pinku možete da čujete koga hoćete, kako hoćete, samo kod vas ne može da se čuje drugačije mišljenje“, tvrdi Vučić.

Ne može, ili je lider naprednjaka ipak zabranio svojim stranačkim kolegama, ministrima ili kandidatima na izborima da gostuju na N1 i Nova S?

Svakodnevno funkcioneri Srpske napredne stranke dobijaju pozive kao i prostor da govore na sve teme. Isto je i u predizbornoj kampanji, ali i za to su građani Srbije dobili objašnjenje, i to od naprednjaka Vladimira Đukanovića.

„Zavisi od moje procene da li mi u tom momentu koristi ili ne koristi. Ne zanima me da dolazim kad se vama prohte, već kada ja hoću. To je suština“, napisao je Đukanović na Tviteru.

Suština bi trebalo da bude da javni funkcioneri koje su birali građani Srbije mogu da govore, razgovaraju i odgovaraju na pitanja građana u svim medijima, kao i da regulatorna tela prate, pogotovo u izbornoj kampanji, sve medije.

Međutim, kako tvrdi Zoran Gavrilović iz BIROD-ija, i tu je napravljena selekcija kakva odgovara vlasti.

„Sam uzorak koji su oni izabrtali, a to je da su to televizije sa nacionalnim pokrivanjem koje su morali da uzmu, sa druge strane uzeli su N1, TV Nova S, Al Džaziru i Insajder, a sa druge strane nisu uključili one medije koji su u poslovnim odnosima sa državom, što preko Telekoma, kad je u pitanju Juronjuz, što kada je u pitanju vlasništvo odnosno davanje licence Tanjugu“, ukazuje Gavrilović.

Naprednjaci jednostavno odustali od pluralizma u medijima

Neravnopravna utakmica utakmica bez sumnje dovodi do pogrešnog rezultata sa kojima će nastupiti regulatorna tela, upozorava član Privremenog nadzornog tela Rade Veljanovski.

„Izjava predstavnika SNS-a, pa i samog predsednika Aleksandra Vučića, da sasvim sigurno neće doći na televizije N1 i Nova S, sasvim sigurno nije dobra. Ona se ne može onda detektovati merenjem, ali se može detektovati očiglednim indikatorima da se oni nisu pojavili u tim emisijama, jer nisu hteli, a pošto su o tome i dali izjave u javnosti, onda tu nema šta da se istražuje, oni su jednostavno odustali da daju šansu da se sprovede ideja političkog i stranačkog pluralizma u medijima, u predizbornoj kampanji“, ističe Veljanovski.

Osim poziva za svakodnevne teme N1 televizija je u predizbornoj kampanji uputila i javne pozive za političke duele Ani Brnabić sa Marinikom Tepić i Aleksandru Vučiću sa Zdravkim Ponošem, a upućeni su i pozivi svim nosiocima predizbornih lista.

Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend