10. okt 2017.

Vulin – ministar koji je najviše u medijima

I pre afere "tetka iz Kanade", ministar odbrane bio je dominantan na srpskim televizijama, pokazuju podaci Biroa za društvena istraživanja. Ipak, u medijima se Aleksandar Vulin pojavljivao čak deset puta manje od predsednika Aleksandra Vučića.

Foto: Ministarstvo odbrane, preuzeto sa danas.rs

Biro za društvena istraživanja uradio je monitoring pojavljivanja javnih ličnosti na pet nacionalnih televizija i na N1, a deo je podrazumevao i zastupljenost ministara na malim ektranima.

Tako se tokom mesec dana leta, Aleksandar Vulin na televizijama pojavljivao 2.717 sekundi, a odmah iza njega je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, koji je „sniman“ 2.247 sekundi. Iza njih ide Ivica Dačić.

Ubedljivo najmanje televizije su puštale u svoj program Dušana Vujovića, ministra finansija. Ipak, upravo o njegovom sektoru u isto vreme najviše se govorilo u medijima. Podaci istog istraživanja pokazuju da je u medijima tema finasija obuhvatila čak četvrtinu vremena, ali je Vujović za mesec dana na televizijama bio – svega 29 sekundi.

„Ministri se ocenjuju, a paradoksalno je da građani zapravo nemaju ni gde da ih čuju, jer je, medijski gledano, Aleksandar Vučić je i dalje predsednik Vlade Srbije“, kaže za Danas.rs Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja. „U prilog tome govori podatak da su teme kojima se bavi u centralnim informativnim emisijama (privreda, spoljna politika, privredna i ekonomija, Kosovo), ali i medijska zastupljenost koja je u poređenju sa Tomislavom Nikolićem nesameriva. Medijski posmatrano on je i svojevrsni medijski kišobran za Vladu.“

Izvor: Biro za društvena istraživanja

Znatno manje sekundi u „etru“ bili su Rasim Ljajić i Zoran Đorđević, kao i Zorana Mihajlović.
Bitno je naglasiti da su ministri koji se bave reformskim procesima, Nela Kuburić, ministarka pravde, a posebno Jadranka Joksimović, ministarka za EU integracija, medijski marginalizovani.

Posmatrajući medijski zastupljenost ministarstva, ističe se Ministarstvo unutrašnjih poslova kao ministarstvo koje je najviše zastupljeno u centralnim informativnim emisijama, na drugom mestu je Vlada kao institucija, a iza nje Ministarstvo privrede, odnosno Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture.


Autor: M. J.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend