07. apr 2020.

Zaštitimo uzbunjivače tokom pandemije i posle nje

Nekoliko desetina organizacija, sindikata, univerziteta i pojedinaca iz celog sveta upućuje ovo otvoreno pismo svim vladama, vlasnicima privatnih firmi i svim javnim institucijama, kao i svima onima koji žele da prijave zloupotrebe tokom pandemije kovida-19 i posle nje. Pištaljka je jedan od potpisnika otvorenog pisma, koje prenosimo u celini:

Potpisnici ovog pisma pozivaju sve javne vlasti i institucije da zaštite one koji prijavljuju ili otkrivaju štetu, zloupotrebe i ozbiljne nepravilnosti koje se pojavljuju tokom ovog kriznog perioda izazvanog pandemijom kovida-19. Takođe ohrabrujemo sve građane i radnike da učestvuju u obezbeđivanju stalne odgovornosti naših vlada, kompanija i tržišta, kao i u zaštiti ljudskih prava i sloboda svih ljudi.

Pandemija kovida-19 snažno nas podseća na značaj odgovornosti i potrebe da nam naše javne institucije i naše vođe pružaju stalne i pouzdane informacije. Narod svake ugrožene zemlje mora da zna istinu o širenju bolesti, i lokalno i na međunarodnom nivou, kako bi mogao efikasno da odgovori na nju i pomogne u zaštiti zajednice. Poštenje, otvorenost i saradnja su ključni, naročito tokom pandemije.

Već smo videli primere zloupotreba i lošeg upravljanja u našim javnim institucijama, komercijalnim tržištima i biznisu kao posledicu kovida-19. Sada su među stvarima za koje brinemo kapacitet zdravstvenog sistema i pružanje zdravstvenih usluga, javne nabavke, kršenje zakona o zdravlju, bezbednosti na radu i zakona o radu, neravnomeran i loše pripremljen globalni lanac snabdevanja, nepoštena konkurencija i zloupotreba tržišta, kao i ozbiljna kršenja prava na privatnost putem digitalnog praćenja pojedinaca.

Za poverenje javnosti u našu sposobnost da prevaziđemo ovu krizu ključni su pravovremeno obaveštavanje o rizicima za građane i radnike, pošteno i odgovorno ponašanje svih institucija i transparentno prikupljanje podataka. Ovo je još važnije kada je zaštita koju normalno pružaju osnovni demokratski stubovi naših društava privremeno uklonjeni ili ukinuti. Parlamenti i demokratske skupštine su suspendovani u mnogim zemljama. To što vlade koriste vanredne moći bez pravog nadzora javnosti i bez transparentnosti stvara opipljiv rizik od preteranih koraka i mogućih zloupotreba.

Kad se odluke donose u vanrednim okolnostima, često bez demokratske pažnje, uzbunjivači mogu da odigraju ključnu ulogu u ranom upozoravanju. Oni su korektivni mehanizam za sprečavanje propasti svakog društva, a naročito u međunarodnoj zdravstvenoj krizi kada pravo javnosti da zna može da ima posledice na život i smrt. U ovo vreme krize ali i posle nje, ohrabrujemo građane i radnike da učestvuju u održavanju prave odgovornosti naših vlada, kompanija i tržišta, kao i u odbrani ljudskih prava i sloboda svih ljudi.

Tokom ove pandemije, već smo videli zloupotrebe. U nekoliko navrata, ograničeni su osnovna prava na slobodu izražavanja i pristup informacijama. Cenu ovih poteza najteže podnose najranjiviji članovi naših zajednica: stari, siromašni, imigranti i izbeglice, LGBTQ zajednice, zatvorenici, mnogi prekarni radnici, kao i radnici koji su u ovoj krizi na prvoj liniji.

Uzbunjivanje se dokazalo kao snažno oruđe za borbu protiv poteza koji podrivaju javni interes i za sprečavanje takvih poteza. Naše organizacije pozivaju sve javne vlasti i kompanijske institucije da zaštite one koji otkrivaju štetu, zloupotrebe i ozbiljne nepravilnosti tokom krize za kovidom-19 i posle nje. Radnici svakodnevno rizikuju da bi održali mnoge neophodne službe od kojih zavisimo, naročito u ovo doba, naše zdravstvene službe, negu za stare i druge socijalne i javne službe, kao i nabavku hrane i logistiku, da navedemo samo neke. Značaj ovih radnika, njihovo pravo na bezbednu radnu sredinu i pravo da progovore o pretnjama javnom zdravlju i bezbednosti, korupciji i drugim zloupotrebama mora biti prepoznato i zaštićeno. Njihova otkrića, kao i ona svih građana, ključna su za sprečavanje velikih nesreća i smanjivanje uticaja ove krize na sve nas, a naročito na najranjivije članove naših društava i naših demokratskih sistema.

 

Access Info / ACREC / African Centre for Media & Information Literacy / APW-Fíltrala / Archiveros Españoles en la Función Pública / Article 19 / Atlatszo / Blueprint for Free Speech / Centre for Free Expression, Ryerson University / Center for Independent Journalism Romania / CFDT Cadres / Cibervoluntarios / CREW – Greenwich University / Daphne Caruana Galizia Foundation / Prof. David Lewis, Whistleblowing Research Unit, Middlesex University / ePanstwo Foundation / EPSU – European Public Service Union / Eurocadres – Council of European Professional and Managerial Staff / ETUC – European Trade Union Confederation / European Centre for Press and Media Freedom / European Federation of Journalists / European Organisation of Military Associations and Trade Unions   Fundación Ciudadanía Inteligente / Fundación Internacional Baltasar Garzón (FIBGAR) / Funky Citizens / Government Accountability Project / Prof. AJ Brown, Griffith University / Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights / International Bar Association / Legal Legion Loyalty / Maison des Lanceurs D’Alerte / Media Development Center / Oživení / Pistaljka / Protect / Proyecto sobre Organización, Desarrollo, Educación e Investigación (PODER) / Reporters United / Stefan Batory Foundation / The Disruption Lab / The Ethicos Group / The good lobby / The Signals Network / Tom Mueller / Transparency International / Transparency International Australia / Transparency international Estonia / Transparency International Greece / Transparency International Ireland / Transparency International Italy / Transparency International Slovensko / Dr Vigjilenca Abazi, Maastricht University / Vouliwatch / WIN Whistleblowing International Network / Whistleblower-Network Germany / X-net

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend