02. jun 2022.

Živojin Rakočević, predsednik UNS-a: Lokalna informacija je suština slobode malih zajednica

Pre godinu dana, uz veliku pažnju javnosti održana je izborna skupština Udruženja novinara Srbije. Nakon napetog demokratskog glasanja, novi predsednik UNS-a postao je Živojin Rakočević

Imali smo zadovoljstvo da ugostimo dragog kolegu i sa njim razgovaramo o aktuelnim, ali i nekim temama sa dužim rokom trajanja.

Prema njegovom mišljenju, dve su reči kojima se može objasniti položaj novinara na lokalu: pritisak i teskoba.

Na pitanje da li se informisanje javnosti na lokalu može učiniti aktraktivnijim u poslovnom smislu, rekao je da mnogi vlasnici privatnih medija ne shvataju da je lokalna informacija suština slobode malih zajednica.

„Lokalno stanovništvo kroz te medije vidi svoj život i imaju stvarno učešće u dnevnim potrebama i problemima sebe i svoje zajednice.

Što se održivosti, marketinga i poslovne strane tiče, oglašivači i lokalni privrednici smatraju da svojom reklamom „čine“ uslugu medijima.“

Ima, naravno, i drugačijih primera, dodao je.

„Dobri primeri su svedeni na zajednice unutar većih gradskih sredina. Ovde je reč o jednoj vrsti svesti i ekonomskom kolapsu koji predugo traje“.

U intervjuu za 15. broj časopisa Naša mesta, Živojin Rakočević je govorio i o položaju novinara lokalnih medija, situaciji u medijima na Kosovu i Metohiji, odnosu između UNS i NUNS.

Na pitanje može li se stati na put senzacionalizmu u medijima zarad profita, rekao je da standard, lepota i tačnost nestaju u tom tabloidnom korpusu.

„Mi smo odgovorili novinarskim školama, saopštenjima i sajtom UNS-e, mora se reći da je briga o standardu i normi obaveza Udruženja. Ima jedna anegdota u kojoj Andrić diktira svojoj saradnici neki tekst a ona mu na neku nedoumicu kaže: – Ovako piše u „Politici“. Na to nobelovac odgovara: – Ostavite onako kako piše u „Politici““

Intervju sa Živojinom Rakočevićem, predsednikom UNS, pročitajte u 15. broju časopisa Naša mesta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend