27. okt 2020.

„Besprekorno etički i hrabro”

Izuzetno mi je drago što je povodom obeležavanja Nacionalnog dana davanja novinarka Jelena Zorić dobila povelju Srpskog filantropskog foruma za „izuzetno profesionalno izveštavanje u 2020. godini i veliki doprinos širenju empatije, dobročinstva i filantropije“.

Dodatno zadovoljstvo mi pričinjava saznanje da je to njena prva nagrada „budući da nikada nije konkurisala ni za jednu nagradu, iako su joj kolege često predlagale da to učini“.

Žiri novinarske nagrade za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“, koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije i Fondacija „Dušan Bogavac“, sutra će uručiti godišnje nagrade novinarki i snimatelju N1 – Jeleni Zorić, Aleksandru Cvrkotiću i redakciji lista „Danas“.

U obrazloženju žirija stoji da je „Zorić svojim hrabrim i etičkim angažmanom tokom 2020. godine, a naročito za vreme građanskih protesta početkom jula, potvrdila sve atribute časnog i profesionalnog žurnalizma, kao i snimatelj Cvrkotić, „kao simbol svih odvažnih snimatelja i fotografa koji kamerom, bez obzira na uslove i prilike, beleže važne trenutke“.

Sutrašnji dobitnici će se tako naći u društvu laureata među kojima su, meni posebno drage, one dodeljene Radiju B92 i koleginicama i kolegama sa kojima sam zajedno radio: Svetlani Lukić, Dejanu Anastasijeviću, Brankici Stanković i Danici Vučenić.

Otkriću vam i jednu ekskluzivu – kada je svojevremeno formirana redakcija N1, Aleksandar Timofejev (koji je odlazio sa Studija B) preporučio je Jugoslavu Ćosiću da angažuje upravo Jelenu Zorić, koja je do tada radila na Studiju B.

Odlične preporuke imao je i snimatelj Aleksandar Cvrkotić koji je godinama predano radio za „staru“ TV B92.

Stoga mi je posebno drago što su baš oni dobitninici nagrade „Dušan Bogavac“.

Profesionalizam Jelene Zorić i Aleksandra Cvrkotića nadilazi aktuelne tenzije između UNS-a i njihove redakcije, i zato smatram da je bitno da citiram delove kolumne Ljiljane Smajlović, koja je u poslednjem broju „Nedeljnika“ napisala:

„Prvo je NUNS, koji me retko obraduje, dodelio nagradu Jeleni Zorić, novinarki N1, koja je u julu sa nasilnih protesta ispred Skupštine Srbije uživo izveštavala tako instinktivno profesionalno, a istovremeno tako besprekorno etički i hrabro, da se nadam da je svedočanstvo koje je ostavila već ušlo u gradivo na studijama žurnalistike u Beogradu. Pošteno je da nagradu sa njom deli Aleksandar Cvrkotić, čije ime, u suprotnom, možda ne bismo ni zapamtili. Čestitam im oboma, kao i kolegama iz NUNS-a na odluci“.

Sutradan se potpis Jelene Zorić našao među brojnim potpisima koleginica i kolega.

Drago mi je da sam na jednom mestu mogao da vidim nekadašnja B92 imena: Jugoslav Ćosić, Igor Božić, Peđa Obradović, Maja Žeželj Stanković, Miloš Milovanović, Ana Kaplij, Nikola Radišić, Đorđe Nasković, Vojislav Stevanović, Jovana Štetin Lakić, Milica Spasić, Marija Šehić, Tatjana Aleksić, Nenad Nešić, Petar Gajić, Tijana Romić, Marina Fratucan, Zana Cimili, Ivan Žugić, Aleksandar Cvrkotić… (unapred se izvinjavam ako sam nekoga slučajno izostavio).

Više od dvadeset koleginica i kolega sa samo jedne peticije koja je potpisana prethodnih dana.

Vredelo je.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend