28. maj 2024.

Dve tuče na dva kraja grada mediji spojili u jednu, ubacili i nepostojeće aktere

U nedelju su se u Beogradu dogodila dva incidenta koja su privukla pažnju medija i javnosti - jedan od njih je završio tragično, pogibijom 40-godišnjeg brata ministra razvoja i potpredsednika Vlade BiH Vojina Mijatovića. Drugi incident, napad nožem, zbio se sedam kilometara dalje, u naselju Karaburma. Ova dva odvojena događaja mediji u BiH i Srbiji su potom spojili u jedan, mešajući žrtve, napadače i mesta događaja, a u svemu tome ponešto i sami dopisali.

Nakon što je u nedelju popodne pretučen u parku ispred svog stana u naselju Braća Jerković u beogradskoj opštini Voždovac, 40-godišnji muškarac je preminuo. Kako se ispostavilo, to je bio brat potpredsednika Vlade BiH i ministra razvoja Vojina Mijatovića.

Za neke medije, međutim, Mijatović je poginuo je na drugom kraju Beograda, na Karaburmi, i to sa svega 22 godine.

Izveštavajući o tome što se dogodilo za vikend, reporter televizije N1 se jutros uključio se u televizijski program sa Karaburme i, pozivajući se na medije, ispričao da je 22-godišnji mladić tu napadnut nožem i da je napadač priveden.

„Međutim, bosansko-hercegovački portali sinoć kasno objavili su da je mladić podlegao povredama, a da je reč o bratu ministra u Vladi Federacije BiH Vojina Mijatovića. (…) Prema istim nezvaničnim saznanjima, Mijatovićev brat je, kako navode mediji, stradao ispred ugostiteljskog objekta”, rekao je.

Nismo uspeli da utvrdimo koji BiH medij je prvi objavio ovakvu verziju događaja, ali najranije tekstove od nedelje uveče smo našli na portalima AvazATV i Klix. U ovim tekstovima stoji da se incident desio ispred ugostiteljskog objekta na Karaburmi, da je mladić od 22 godine ubijen nožem, da je reč o bratu bosanskog ministra, i da je napadač uhapšen.

Tvrdnje ovih medija preneli su i portali u Srbiji, poput Juronjuza ili Novog magazina.

Ipak, ovo nije tačno jer su mediji dva odvojena događaja spojili u jedan.

Kako su za Raskrikavanje potvrdili iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u nedelju su se dogodila dva incidenta.

Tuča nakon koje je u Urgentnom centru preminuo 40-godišnji muškarac, desila se u parku u Ulici Dragice Končar na Voždovcu. Iz tužilaštva nisu želeli da nam zvanično kažu ništa više od onoga što se može naći u njihovom saopštenju objavljenom jutros – da je čovek zadobio povrede glave u tuči sa nepoznatim ljudima i da se ispituje šta se desilo.

Mediji su u međuvremenu objavili da su napadači maloletni i da su komšiluku navodno već poznati po problematičnom ponašanju. N1 je objavio snimak na kome se, kako pišu, vidi trenutak kada napadači beže nakon tuče.

Institucije ispituju, ministar Dačić već presudio

I dok policija i tužilaštvo ispituju šta se tačno dogodilo, ministar policije Ivica Dačić je neobično smelo jutros na Blic TV rekao da „ubistvo sigurno nije u pitanju”. Kako je rekao, ispituje se uzrok smrti jer „lekari kažu da je bilo nekih zdravstvenih problema”, odnosno postoji mogućnost da je čovek dobio epileptični napad nakon incidenta.

Nagađajući šta se dogodilo i od čega je to čovek volšebno preminuo, Blic je objavio da se sumnja da je „pao i udario glavom o beton”Kurir se u spekulacijama pozvao na tvrdnje anonimnog izvora da je preminuli „ispričao supruzi da je zamahnuo ka jednom muškarcu, izgubio ravnotežu, pao i udario glavom o beton”. Po dolasku kući je, kako piše ovaj tabloid, dobio epi-napad i ubrzo umro u bolnici.

Dačić je rekao i da je istražiteljima sada problem što na licu mesta navodno ne postoje ni kamere, ni svedoci. Ipak, N1 je objavio video-izjavu žene koja tvrdi da je videla događaj i da su čoveka tukli pesnicama i šutirali.

Drugi događaj, koji je uključivao i nož, desio se u Ulici vojvode Micka Krstića u naselju Karaburma, otprilike sedam kilometara severnije. Ovde je muškarac izboden nožem, a napadač na njega je uhapšen.

Oba incidenta su se desila istog dana, ali u razmaku od par sati.

Kako nam je rečeno u tužilaštvu, akteri tuče na Karaburmi su mušarci srednjih godina. Nije im poznato otkud medijima podatak o tome da je u nekom od ovih događaja učestvovao mladić od 22 godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend