24. feb 2023.

Formirati nezavisno telo za borbu protiv femicida u Srbiji

Udruženje građanki FemPlatz će, u okviru kampanje „Koja je sledeća“, u narednih mesec dana organizovati niz aktivnosti sa ciljem da se formira nezavisno telo za borbu protiv femicida.

Aktivnost je skladu sa inicijativom koju je podržalo više od 70 organizacija civilnog društva, saopštilo je to udruženje, kažu za Dijalog.net.

U saopštenju se navodi da je od početka ove godine ubijeno šest žena, a da prethodnih godina, u proseku svake dve nedelje, najbliži član porodice ubije jednu ženu u Srbiji.

Osam od 10 žena u Srbiji ubili su njihovi partneri ili drugi članovi porodice, a u poslednje tri godine dogodilo se najmanje 86 femicida, ukazalo je Udruženje.

„Nadležni državni organi ne reaguju na naše zahteve i ne informišu javnost o preduzimanju bilo kakvih mera povodom velikog broja ubijenih žena. Zbog toga tražimo uspostavljanje nezavisnog tela za borbu protiv femicida u Srbiji“, istaklo je udruženje građanki.

Programska direktorka FemPlatz Kosana Beker istakla je da je uspostavljanje nezavisnog tela za borbu protiv femicida obaveza Republike Srbije, u skladu sa preporukom specijalne izvestiteljke Ujedinjenih nacija, što je potvrđeno i nacionalnom strategijom za borbu protiv nasilja prema ženama.

„To je prvi pokazatelj da država ozbiljno shvata ubistva žena“, rekla je Kosana Beker i istakla da se kampanjom „Koja je sledeća“ traži uspostavljanje ovog tela, čime će se obezbediti prikupljanje podataka o femicidima koji će biti dostupni javnosti i ujedno unaprediti rad institucija i poboljšati sistem zaštite žena od nasilja.

Nasilje prema ženama je najrasprostranjeniji oblik kršenja prava žena u svetu, a femicid je najekstremniji oblik nasilja prema ženama. Na globalnom nivou, svakih 11 minuta jednu ženu ubije partner ili član porodice.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend