24. avg 2019.

Gordana Suša: Vučićev neukus na nacionalnim frekvencijama

Radio televizija Srbije nijednom otvaranju ili svečanosti koju organizuje neka vlast nije posvetila toliko pažnje i vremena u živom programu javnog servisa kao u slučaju otvaranja autoputa LJiga-Preljina na kome je gostovao predsednik Aleksandar Vučić.

Ovako sagovornici Danasa komentarišu to što je javni medijski servis tokom četiri sata neprekidnog programa prenosio Vučićevom gostovanje i obraćanje na novoizgrađenoj deonici od stotinu kilometara autoputa.

Novinarka Gordana Suša koja je bila i urednica informativnog programa na RTS posle 5. oktobra ističe da se tako nešto nikada ranije nije desilo.

– Održavale su se i ranije svečanosti, mediji su to prenosili, svi političari i sve vlasti su želele da se hvale, ali u svemu treba imati meru. Niko, zaista niko, nije pravio toliki dernek kao što Vučić radi. Niko se nije toliko hvalio i to ne na sve četiri televizije sa nacionalnom frekvencijom – sada sa svih strana slušamo Vučićeve, često potpuno nebulozne izjave. Kao ono kad dobaci „gledaj Suzana kako je lepa Srbija! Ona voli Rovinj, ali ja ne bih dao moj LJig i Čačak ni za šta“. E tu je jasno kome je ta poruka usmerena, on zloupotrebljava taj prostor i to je prosto neukusno, zaključuje Suša.

Bivši premijer Zoran Živković, lider Nove stranke, priseća se kako je i on otvarao deonice puteva ali se nije pravila „pompa“ od toga i zaključuje da je to predstava čija je svrha prikrivanje korupcije.

– Da smo osvojili neko svetsko prvenstvo bilo bi u redu da RTS tako izveštava ali u ovom slučaju zaista nema potrebe da se dovode glumci i pravi čitav cirkus. Ja sam otvorio Deonicu Beograd – Novi Sad do Beške pa nije bilo takve predstave i nije se toliko govorilo o tome zato što je tada bilo para u budžetu sve se regularno radilo, to je bila samo jedna od naših obaveza koju smo ispunili. A danas se svi poslovi sklapaju mimo tendera, sklapaju se nekakvi međudružavni ugovori, poslove dobijaju strane firme iako ima i domaćih koje znaju da prave asfalt, sve je izvrnuto naopako. Pravi se kulisa za korupciju, prenosi na nacionalnoj televiziji su operetska predstava koja služi za prikrivanje suštine, ističe Živković.

Sa druge strane, marketinški stručnjak Nebojša Krstić, nekadašnji član Upravnog odbora RTS-a, ne slaže se a ovakvim ocenama i smatra da medijski servis ovom događaju nije posvetio dovoljno pažnje.

– Mislim da je četvorosatni prenos auto-puta skandalozan. Taj auto-put smo čekali 74 godine i trebalo je da otvaranje traje najmanje 74 sata. Uzgred ne razumem što se uredništva Danasa tiče kako RTS uređuje program. Ne sećam se da je RTS protiv uređivačke politike Danasa pravio kampanju kakvu pravi Danas protiv RTS-a. Kako RTS može da bude slobodan i nezavisan ako urednik Danasa stalno pokušava da uređuje RTS?, upitao je Krstić.

Sindikati RTS bez komentara

Pokušali smo da dobijemo i mišljenje reprezentativnih sindikata RTS-a o tome da li je ovakav vid izveštavanja regularan i šta oni misle o tome. Sa predstavnicima „Samostalnog sindikata RTS“ i „Strukovnog sindikata RTS“ nismo uspeli da stupimo u kontakt i posle više pokušaja, dok su nam iz sindikata „Nezavisnost“ rekli da su su svesni da kako se izveštava o raznim događajima ali da oni ne mogu da reaguju ukoliko nisu pri tome ugrožena prava zaposlenih.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend