09. jul 2017.

Lokalni mediji uticajni, senzacionalizam najveći problem

Iako su mediji najodgovorniji za formiranje javnog mnjenja, veliki broj novinara ne poznaje etički kodeks i ne suprotstavlja se diskriminaciji, kvalitet novinarstva u pojedinim medijima je na veoma niskom nivou i potrebno je oštrije kažnjavanje televizija i novina koje krše profesionalne norme, rečeno je u diskusiji na predstavljanju priručnika “Borba za ravnopravnost” i “Mediji, rod i izveštavanje u vanrednim situacijama” u niškom “Media centru”.

Ove “vodiče za toleranciju” objavili su kancelarija Poverenice za zaštitu ravnopravnosti u saradnji sa misijom OEBS-a u Srbiji. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ukazala je na značaj lokalnih medija za kreiranje društvenog ambijenta koji će ravnopravno tretirati sve građane.

Poverenik nije zvanični državni cenzor, mi poštujemo slobodu govora, ali je govor mržnje nedopustiv i tada reagujemo zvaničnim upozorenjem. Ipak, lokalni mediji koji dopiru do velikog broja građana i celo društvo moraju da se uključe u borbu za toleranciju. Senzacionalizam i relativizacija su najveći problem – kaže Poverenica.

Medijska scena je često depresivna i neprimerena, dodaje poverenica Janković, i traži bolje angažovanje regulatornih tela i veću odgovornost medija za pisanu i izgovorenu reč.

Zalažem se da imamo jednu drugačiju politiku i da treba da se snose konsekvence za kršenje etičkog kodeksa. Ima puno prostora za Regulatorno telo za elektronske medije i za Savet za štampu da reaguju – kazala je Janković.

Šefica odeljenja za medije misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković i zamenik gradonačelnika Miloš Banđur imali su različite poglede na etičke probleme u medijima.

Kvalitet novinarstva u pojedinim medijima je apsolutno strašan – izjavila je Gordana Janković.

Banđur nije želeo da se upušta u ocenu medija već je pozvao građane da sami reaguju ako misle da postoji neprimereni medijski sadržaj.

Svako ko misli da određeni medij ili vlasnik medija krši zakonske propise ili etičke kodekse treba da presavije tabak i podnese odgovarajuću prijavu – rekao je Banđur.

Podsetimo, Grad Niš svoje oglase, obaveštenja i konkurse objavljuje u jednom od najvećih kršitelja Kodeksa novinara, u Srpskom telegrafu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend